Samfund

DF er kritiske over for statslige udflytninger

Regeringens planer om udflytning af over 4000 arbejdspladser bliver diskuteret flittigt rundt i landet - også Dansk Folkeparti vil blande sig.

Indflytningen af arbejdspladser.

Det ord bruger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, bevidst om regeringens plan om at placere over 4000 statslige arbejdspladser udenfor hovedstaden. En plan, som ellers populært bliver kaldt en udflytning.

Og der er en mening med det lille ord. Ifølge formanden for Dansk Folkeparti er regeringens plan nemlig langt fra ambitiøs nok.

Han bakker op om de borgmestre, der torsdag har udtrykt stor ærgelse over, at deres kommuner bliver forbigået i det store lotteri, mens alle de store universitetsbyer kan se frem til nye arbejdspladser.

Flere arbejdspladser skal uden for de store byer, hvis det står til politikeren.

-  Jeg synes, at det er rigtigt godt, at vi fortsætter indflytningen i landet af arbejdspladser, men jeg synes, at der er for stort fokus på, at arbejdspladserne skal ligge der, hvor der for eksempel er universitetsmiljøer. Afstandene i Danmark gør, at man godt kan placere arbejdpladserne mere spredt rundt i landet, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Universitetsbyerne får flest nye arbejdspladser

Det er Odense, Aarhus, Aalborg og Roskilde, der kan se frem til flest nye arbejdspladser, mens Odense bliver den helt store vinder med flytningen af Miljøstyrelsen og dens 440 medarbejdere. 

Ved offentliggørelsen af planen onsdag afviste statsminister Lars Løkke Rasmussen ellers, at der var tale om en favorisering af de store byer.

- Det er rigtigt, at Odense som en lokal hovedstad på Fyn bliver stærkere af det her, og Aalborg bliver som regionshovedstad i Nordjylland stærkere, og Aarhus i det midtjyske bliver stærkere. Det er jo godt for hele regionen, sagde han.

Selvom regeringen ikke behøver flertal i Folketinget for at gennemføre den anden runde af deres omfattende udflytningsplan, fortæller Kristian Thulesen Dahl, at partiet vil gøre alt for, at regeringen fortsætter med at flytte arbejdspladser fra hovedstaden. 

Har du tænkt dig at påpege overfor regeringen, at du synes, de her arbejdspladser skal placeres på en anden måde, end de er blevet?

- Det er jo en måde, hvor vi kan holde liv i den her debat, så den her anden indflytningsrunde ikke bliver den sidste. Derfra kan man så have fokus på, hvor arbejdspladserne skal flyttes hen i næste runde, siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter.

- Det kan godt være, at regeringen i udgangspunktet selv kan placere arbejdspladserne, men der hvor regeringen har brug for at få bevilget penge til øvelsen, skal de jo i Folketinget og snakke med os. Der ligger jo også ønsker i regeringens oplæg, der handler om at bruge penge allerede i år, hvor vi har en finanslovsaftale, og der vil vi så blive inddraget, siger han.