Samfund

Lille by får mere end én ny arbejdsplads for hver 20. indbygger

Udflytningerne vækker glæde i den lille vestsjællandske by.

Den lille by Stenlille, der ligger i Sorø Kommune, står foran en større omvæltning.

Onsdag blev det nemlig offentliggjort, at den lille by med knap 2000 indbyggere får 113 nye arbejdspladser. Det sker som et led i regeringens plan om udflytning af statslige arbejdspladser.

Nyheden vækker glæde hos borgmesteren i Sorø Kommune, Gert Jørgensen (K).

- Det er fantastisk. Jeg er utroligt glad både på Stenlilles vegne og hele Sorøs vegne. Det kommer til at betyde rigtig meget. Både for det lokale erhvervsliv og muligheden for bosætning, siger han til TV 2.

De 113 nye arbejdspladser i Stenlille fordeler sig på 103 i Det Statslige Gasselskabs driftsafdeling og 10 i Energinet.

Og selvom turen fra Indre København til Stenlille kun tager cirka 53 minutter i bil, håber borgmesteren alligevel, at mange af de 113 nye medarbejdere vil bosætte sig i byen med deres familier.

Kan få gang i boligsalget

Nyheden vækker også glæde i Stenlille Handels, Håndværker– og Borgerforening.

- Det kan forhåbentligt betyde, at vi får gang i boligsalget. Der har været stilstand, så hvis vi kunne få nogle til at flytte hertil, vil det betyde meget, siger Kate Nielsen, der er kasserer og medlem af bestyrelsen i foreningen til TV Øst og fortsætter.

- Det vil give hele byen et løft. Og ikke kun i Stenlille alene, men også i de omkringliggende byer, siger hun.

Borgmester Gert Jørgensen fortæller, at Sorø Kommune og Sorø Erhverv vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal hjælpe de mange nye medarbejdere i forhold til udflytningen. Derudover skal arbejdsgruppen også vise dem fordelene ved at flytte til den lille by.

Her vil man invitere de nye medarbejdere til byen og køre dem rundt i busser og vise dem rundt.

- Vi vil vise dem naturen, søerne, vores historie, Hvide-slægten, Københavns grundlægger Absalon, og så videre. De får det hele herude, som de ikke kan få i København, lyder det begejstret fra borgmesteren.

Har længe været mærkesag

Udflytning har længe været en mærkesag for regeringen. Da første runde fandt sted i 2015, blev det besluttet, at 3900 arbejdspladser skulle flyttes uden for hovedstadsområdet.

Ved Finansministeriets seneste opgørelse i september sidste år var 2546 statslige arbejdspladser flyttet ud af hovedstaden. 23 ud af de i alt 44 berørte institutioner havde på det tidspunkt afsluttet deres flytning, fremgår det.