Levede i voldeligt forhold i seks år - ekskonen er den eneste, han frygter
Anders levede med psykisk og fysisk vold fra sin kone i over seks år. Og det er slet ikke så usædvanligt, som nogle måske tror, slår ny rapport fast.
Mænd er også udsat for psykisk og fysisk vold i parforholdet. For selvom kvinderne får langt de største skader i tilfælde af partnervold, slår kvinderne faktisk lidt oftere end mændene.
Det viser en rapport fra Syddansk Universitet, der bliver offentliggjort i dag. Rapporten omhandler vold i nære relationer og er lavet på baggrund af undersøgelser både i Danmark og andre vestlige lande.
Og en, der har oplevet volden fra allerforreste række, er Anders. Han ønsker at være anonym, fordi han frygter for sin sikkerhed, men hans rigtige identitet er TV 2 bekendt.
I årevis levede han, ifølge ham selv, i en fuldkommen uforudsigelig hverdag, hvor han aldrig vidste, hvad der ventede, når han trådte ind ad døren til han og hans daværende kones fælles hjem.
- Hun har flere gange sagt til mig, at hun vil skære i mig, skyde på mig, tage mine børn fra mig og ruinere mig økonomisk. Mange af tingene har hun også gjort, fortæller Anders.
Psykisk og fysisk vold
Den psykiske vold startede i det øjeblik, de flyttede sammen.
I nogle tilfælde kunne hun finde på at ignorere ham i ugevis, selvom de delte hjem og børn sammen, fortæller han. I andre tilfælde var det nedværdigende kommentarer om hans person eller krop, gerne når andre var til stede til at høre det.
Men den fysiske vold kom først snigende hen ad vejen.
Første gang hun slog ham, blev han overrasket, men kategoriserede det ikke som vold. I årevis tænkte han ikke på det som decideret vold. Men i retrospekt var det, ifølge ham, hvad det var.
- Hun slog, sparkede, skubbede og spyttede. Hun har blandt andet truet mig med kniv, kastet ting efter mig, slået mig, fortæller Anders.
Ifølge Anders gik over seks år af hans liv med vold og trusler.
- Det var først, da nogle udefrakommende sagde, ”det der er vold”, at det gik op for mig, at det var en ret stor del af min hverdag. Jeg var udsat for vold hele tiden, siger han.
Vold mod mænd er tabu
Ifølge Jørgen Juul Jensen, projektleder hos Mandecentret København, er det ikke overraskende, at stort set ligeså mange kvinder slår mænd, som omvendt. Men det har længe været tabubelagt at tale om mænd, der er udsat for vold.
- Der er i vores kultur en forestilling om, at mænd er stærke og handlekraftige, og de magter selv at komme videre. Men det er de jo ikke altid, siger Jørgen Juul Jensen.
Oftest trækker vi kvinden frem som eksempel, når der tales om partnervold, lyder kritikken. Men tabuet opstår i ligeså høj grad hos mændene selv, der oftest ikke vil bruge ordet ’vold’.
- De begynder at tale om, at hun er aggressiv eller hysterisk. Det kan også være, han siger, at ”der var ikke tale om vold, men hun brækkede da min næse”, siger projektleder Jørgen Juul Jensen.
Kunne og ville ikke gøre modstand
Mange tænker måske, at en mand let ville kunne gøre modstand, når en kvinde begynder at slå. Men så nemt kan man ikke sige det, mener Anders.
- Ofte skete det (volden, red.) i situationer, hvor jeg slet ikke forventede det, for eksempel når jeg stod med min baby på armen eller lå og sov, siger Anders.
Han har, fortæller han, aldrig slået igen.
Behandler: - Det nedbryder en
Det er ikke atypisk, at man bliver helt paralyseret, når man bliver udsat for den slags, fortæller projektleder hos Mandecentret København Jørgen Juul Jensen.
En psykisk dominans vil ofte blive til psykisk vold, og det vil i sidste ende være med til at nedbryde en, lyder det.
- Hvis det er sket over lang tid, mister man kraften til at sige fra, og det er også ofte der, at den fysiske vold opstår, forklarer Jørgen Juul Jensen.
Mange af de mænd, som han har været i kontakt med på Mandecentret, har fuldstændig lukket sig inde i sig selv.
- De fleste, der kommer her, kan ikke sove eller finde ro. De har som regel brug for en måneds tid til at komme sig, før man kan begynde at arbejde med det, de har været udsat for, fortæller han.
En aften uden ydmygelser var en succes
Hos Anders og den daværende kone byggede den psykiske og fysiske vold sig også op over tid. Og selvom det ikke normalt var noget, Anders ville finde sig i, var det alligevel pludselig blevet en kæmpe del af det liv, han levede.
Han forsøgte konstant at sige til sig selv, at det ville blive bedre. Selv de allermindste ting blev derfor pludselig vendt til en succes og et tegn på bedring.
- ”Ved det her møde med vennerne var der faktisk ikke nogle ydmygelser af mig, så det var jo en succes”. Ja, når man siger det på den måde, virker det jo absurd. Der burde jo slet ikke være nogle ydmygelser af den anden, siger Anders eftertænksomt.
Hvis det gik galt, var det i hans hoved dengang blot et tegn på ”en dårlig dag”.
- I bakspejlet kan jeg selvfølgelig godt se, at når en person ikke har talt til dig i 2-3 uger, så er vi nok ude over, at det bare er en dårlig dag, siger Anders.
Frygtede for sit liv
Det blev sværere og sværere at se sig ud af de psykiske og fysiske overgreb, og til sidst frygtede Anders for at ende med en blodprop i hjertet. Hans krop var så medtaget, at han havde haft brystsmerter i over et år.
- Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad der var galt med mig. Der var en episode, hvor jeg kollapsede, og der forstod jeg, at min krop havde givet op. På det tidspunkt begyndte jeg at frygte for mit liv, siger han.
Til sidst var deres venner, ifølge Anders, holdt op med at besøge parret. Vennerne havde længe forsøgt at få ham til at forstå, at der var noget helt galt.
Men det hjalp først til allersidst, og efter seks år blev parret separeret.
I dag lever Anders i Danmark med sin nye kone. Men frygten for, hvad ekskonen kan finde på, har han endnu ikke sluppet.
- Hun er den eneste person, jeg er bange for, siger han.
Ovenstående er Anders’ version af forløbet. TV 2 har af hensyn til Anders' anonymitet ikke taget kontakt til hans ekskone.