Samfund

Populært dyrefoder indeholder farlige bakterier for mennesker

Det kan både få konsekvenser for dyr og ejere, hvis man fodrer sine dyr efter de såkaldte BARF-principper, viser nyt studie.

Raw food er efterhånden noget, vi alle sammen kender til.

Hvad knap så mange ved er måske, at fænomenet også har spredt sig til vores firbenede bofæller.

I takt med raw foods indtog er flere og flere danskere begyndt at fodre deres katte og hunde med råt kød. Typen af foder går under navnet BARF, der står for ben og råt foder, og butikker, der sælger denne type foder, er piblet frem over hele landet. 

Tanken bag diæten er, at dyrene bør spise det, de oprindeligt gjorde, altså råt kød.

Nu har et hollandsk studie dog vist, at den populære fodertype måske ikke er så sund igen.

En gruppe forskere har testet 35 frosne BARF-produkter, og i 80 procent af produkterne fandt de antibiotikaresistente E. coli-bakterier.

Forskerne fandt også listeriabakterier i mere end halvdelen af produkterne, ligesom der var salmonellabakterier at finde i en femtedel af foderet.

Mennesker kan blive syge

Opdagelsen får forskerne til at advare om, at det udgør en risiko for både husdyr og ejere, hvis man fodrer sin kat eller hund med BARF.

Med det nye studie in mente vil jeg klart anbefale, at man varmebehandler sit dyrefoder

Charlotte Reinhard Bjørnvad, professor i intern medicin for familiedyr, Københavns Universitet

Dyrene bliver ikke nødvendigvis syge af at indtage det optøede kød, men de kan blive bærere af sygdomme og dermed udgøre en smitterisiko for mennesker.

Spørger man Charlotte Reinhard Bjørnvad, der er professor i intern medicin for familiedyr på Københavns Universitet, er studiets opdagelser ikke overraskende.

- Det kommer ikke bag på mig. I USA har man fundet lignende ting i råfoder, og jeg har selv været med til at lave et studie på hunde, hvor vi har fundet en tæt sammenhæng mellem at være smittet med campylobacter og være fodret med råfoder, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad, der også er europæisk specialist i veterinær komparativ ernæring.

Bør varmebehandles

Generelt vil Charlotte Reinhard Bjørnvad ikke opfordre hunde- og katteejere til at fodre deres firbenede med BARF.

- Der er ikke noget, der viser, at råt kød er sundere end varmebehandlet, og med det nye studie in mente vil jeg klart anbefale, at man varmebehandler sit dyrefoder. BARF bliver ikke produceret bedre end humane produkter, og vi ved jo, at der er en risiko i det, vi køber til os selv, så det er ikke underligt, at der også er en risiko i det, vi køber til vores hund eller kat. Når vi selv skal spise kød, varmer vi det op først, og det bør man også gøre med kød til dyrene. De her bakterier dør, når de bliver opvarmet, men det gør de ikke, når de fryses ned. Der går de bare i dvale, siger hun.

Lene Friis, der er ejer af landets største leverandør af BARF-produkter, Rigtig Hundemad, er enig i, at man bør tage sine forholdsregler, når man fodrer med BARF.

- Hvis du opbevarer det som mad og har styr på din køkkenhygiejne, så er der ikke noget problem med BARF. Det kød, vi forarbejder, kommer primært fra Danish Crown og nordtyske slagterier. Det bliver tjekket og badgemærket, så man altid kan finde tilbage til leverandøren. I de ti år vi har været i gang, har vi aldrig været ude for, at dyrene er blevet syge, siger hun.

Dyrene får ikke det, de har brug for

Ifølge professor Charlotte Reinhard Bjørnvad er der dog også andre grunde end risikoen for sygdom til at holde sig fra BARF-diæten.

- Hvis man giver sit dyr BARF, er det svært at sikre, at de får en afbalanceret diæt. Mere end halvdelen af produkterne i et tysk studie viste sig at have en fejlsammensætning, nogle produkter manglede A-vitamin, andre vitamin D, og i en stor del var der for lidt kalk. Der er ikke meget kalk i kød, og selvom dyrene også får knogler, kan det være svært for især hvalpe at optage nok, og de kan derfor få vækstproblemer, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Lene Friis fra Rigtig Hundemad mener dog, at det primært er folk, der selv prøver at sammensætte en BARF-menu, der ender med fejlernærede dyr.

- De dyr, der kommer til dyrlægen på grund af BARF-kost, er dem, der synes, det er for dyrt at købe produkterne. Man kan sagtens gå ned i Føtex og få gratis indmad, slagteren ikke kan få solgt, men en hund kan ikke leve af indmad alene. Den skal have hele dyret. Hvis den fangede et egern, ville den både få kød og knogler og vitaminer og mineraler, siger Lene Friis.

Dyrlæge opfordrer til at bruge tørfoder

Lene Friis er ikke selv uddannet dyrlæge, men et ønske om at give sin egen hund noget naturligt foder, førte til oprettelsen af Rigtigt Hundemad, hvis produkter nu sælges over hele landet.  

- BARF er jo den mest naturlige mad til husdyr. Tørfoder er praktisk, fordi det kan stå på en hylde ude i bryggerset, men fysiologisk er hunde og katte ikke tørkostdyr, de er bygget til at fange mus og rotter, siger hun.

Dyrlæge Charlotte Reinhard Bjørnvad mener dog, at vores domesticerede hunde og katte er så langt fra deres vilde forfædre, at BARF-foder ikke nødvendigvis er det bedste for dem.

- Vores hunde og katte får en balanceret kost, hvis de får tørfoder. Der er så mange regler på området, så ligegyldigt om du køber foder i et supermarked eller hos dyrlægen, er du næsten helt sikker på, at dyret ikke får næringsstofmangel. De her produkter er simpelthen lavet til at give dem det, de har behov for, siger hun.

- Men hvis din hund eller kat ikke vil spise tørfoder, vil jeg opfordre til, at man laver en balanceret diæt af ting, man kan købe i supermarkedet. Men jeg ville til hver en tid varmebehandle kødet, for der er ikke noget, der indikerer, at råt kød skulle være bedre, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad.

Afstemning

Hvad får din hund eller kat at spise?