Samfund

Ny forskning sporer dansk slaves familie

Genforskere på Island har ved hjælp af DNA fra 182 af mands efterkommere sporet hans familie til en region i Afrika.

Hans Jonathan blev født som mulat i den danske koloni Sankt Croix i 1784.

Han var søn af en slave ved navn Emilia Region og formentlig en dansk mand, der var ansat hos hans ejere, familien Schimmelmann, som ifølge Information var en af de største danske slaveejere på Sankt Croix.

Ad omveje endte han dog som den første sorte mand i Island, og nu har islandske forskere nyt om hans ophav.

Udråbt som krigshelt

Som barn blev Hans Jonathan sendt til Danmark. Men den udnyttelse af ham, der var startet på Sankt Croix, fortsatte i Danmark.

Før han var fyldt 18 år, deltog han i 1801 som soldat i et af de mest voldsomme søslag, der nogensinde er udkæmpet i Danmark, Slaget på Reden. Her udviste han så stor tapperhed, at han vandt sin kaptajns respekt, og den danske kronprins erklærede, at han som dansk krigshelt nu var en fri mand.

Men det ønskede hans danske slaveejer, Henriette Cathrina Schimmelmann, ikke. Hun anlagde en retssag i Danmark, hvor hun krævede at beholde ejerskabet, og den retssag vandt hun.

Blev modtaget med åbne arme i Island

Det ville Hans Jonathan ikke acceptere, og med hjælp fra slægtninge og venner lykkedes det ham at flygte til Island, hvor han ankom i 1802 og levede som en fri mand til sin død i 1827, 43 år gammel.

- Han var den første sorte mand i Island, og han blev modtaget med åbne arme af det islandske samfund. Det viser, at racisme ikke ligger naturligt til folk, det er noget tillært, siger den islandske genforsker Kari Stefansson til TV 2.

Han og andre forskere fra det anerkendte islandske genforskningscenter Decode.is har netop offentliggjort forskning, der viser, at Hans Jonathans familie på hans mors side oprindeligt stammer fra det vestlige område i Afrika, hvor landene Benin, Nigeria og Cameroun i dag ligger.

Forskerne har via DNA fra 182 af Hans Jonathans 788 islandske efterkommere kunnet rekonstruere 38 procent af det genmateriale, han har fået fra sin mor, og dermed kan forskerne med stor sikkerhed fastslå, hvor hans mor, Emilia Regina, kom fra, da hun blev hentet til St. Croix af de danske slaveejere.

Andre kan opspores på samme måde

- Vi havde adgang til DNA-materialet via en computer, hvor hele den islandske befolknings DNA-oplysninger er lagret, siger Kari Stefansson til TV 2.

Ifølge Kari Stefansson er der i princippet intet til hinder for, at man kan spore andre historiske personers familie på samme måde.

- Det handler alt sammen om, hvor meget data du har. I princippet kunne det gøres overalt med alle mulige forfædre, men det, der gjorde det let i Island, var, at der ikke var andre afrikanere, siger Kari Stefansson ifølge Futurism.com.

Men det er næppe noget tilfælde, at de islandske forskere har valgt at spore netop Hans Jonathans oprindelse, for mens han er mere eller mindre glemt krigshelt i Danmark, er han en frihedslegende i Island. Island har også, fra 1814 til 1944, været en dansk koloni.

Sidste år udkom den islandske antropolog Gisli Palssons bog om Hans Jonathans liv og skæbne 'Hans Jonathan - Manden som stjal sig selv' på dansk.