Samfund

- Det giver tro på fremtiden, siger borgmester efter udflytning af job til byen

Onsdag præsenteres anden runde af udflytning af statslige arbejdpladser.

I Sønderborg kan borgmesteren læne sig tilbage i stolen og trække på smilebåndet. I den sønderjyske by har udflytningen af statslige arbejdspladser indtil videre været en succes.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i oktober 2015 meddelte, at i alt 3900 statslige arbejdpladser skulle flyttes fra hovedstaden og ud i landet, fortalte han samtidig, at omkring 350 af dem skulle til Sønderborg, hvor Landbrugsstyrelsen (dengang hed styrelsen NaturErhvervstyrelsen, red.) skulle regere fra.

- Der er ingen tvivl om, at det har givet en endnu bedre tro på fremtiden – det betyder noget med de her arbejdspladser, siger borgmester Erik Lauritzen (S).

Det var kun medarbejdere, som flyttede med fra indre København til Augustenborg ved Sønderborg. I Sønderborg Kommune har de derfor investeret både tid, tanker og økonomi i at opkvalificere særligt kommunens ledige HK'ere. Ved at tale med de nye naboer i styrelsen om, hvad de søgte, lavede Sønderborg Kommune et målrettet kursus for kommunens ledige, fortæller jobcenterchef Anne Kirk.

142 ledige deltog i kurset, 117 har fået job, og over halvdelen af dem kunne efterfølgende skifte understøttelse ud med en lønseddel fra netop Landbrugsstyrelsen. Ledighedsprocenten i Sønderborg er nu lavere end landsgennemsnittet.

- Det er da en fantastisk historie, synes jeg, lyder vurderingen fra borgmesteren selv. Han uddyber: 

- Vi er meget stolte. Der var jo skeptikere, der sagde, at vi aldrig ville kunne få den arbejdskraft, der skal til. Men det har vi jo vist, at vi kan.  Og vi har jo brug for borgere, der tjener en god indkomst og betaler en god skat, så banalt er det.

Ny runde på vej

Onsdag klokken 13 præsenteres næste runde af udflytning af statslige arbejdspladser. Det bliver statsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for offentlig innovation Sophie Løhde, der fortæller, hvor mange der skal udflyttes denne gang, og hvor de skal rykke hen.

Den første runde kastede statslige arbejdspladser af sig i 38 byer fordelt på 25 kommuner. En analyse fra Danmark Statistik viser, at der i dag er 1600 flere af de ansatte i de berørte styrelser, der bor i Vestdanmark, end da man præsenterede udflytningen. Tilsvarende er der godt 1600 færre, der bor i Østdanmark.

Optimismen breder sig

- Sønderborg tror på sig selv. Det har de nu gjort længe, men de statslige arbejdspladser har været med til at 'styrke troen', fortæller borgmesteren. Det billede bekræfter flere af byens borgere.

- Der er meget mere gang i byen, og folk er optimistiske . Vi har været temmelig kede af det, for først lukkede kasernen og så sygeplejerskeskolen. Der har været mange hårde slag, men nu er det hele ved at vende. Det er dejligt, siger Mie Jacobsen, som har boet i Sønderborg Kommune hele livet. I dag er hun pensionist.

- Der er mange fordomme omkring Sønderborg, og det havde jeg nok også selv, fortæller 28-årige Anne Laumark, der flyttede til for halvandet år siden, da hendes kæreste fik et arbejde,

- Når man kommer fra Aalborg, som er en studieby, så har man de der fordomme, men jeg synes, de bliver gjort til skamme, for der sker rigtig meget, også for unge. Vi har faktisk lige købt et hus, så nu bliver vi.

Hussalgsboom

Og det er Anne Laumark ikke den eneste, der gør, altså bliver i Sønderborg. 2017 var det første år i over 10 af slagsen, hvor kommunen ikke mistede borgere. Og det kan de godt mærke hos ejendomsmæglerkæden Home, fortæller indehaver Merete Lund Brock. 

-  Vi kan næsten ikke få armene ned, 2017 har været et fantastisk boligår.

I Home i Sønderborg har de solgt 49 procent mere, end de gjorde i 2016. Og hun er ikke i tvivl om, at de statslige arbejdspladser har haft en betydning.

- Jeg kan ikke lige tage en liste og sige, de fik job i Augustenborg, og de gjorde ikke, men det er så markant, at vi virkelig har lagt mærke til det. 

Længere sagsbehandlingstider

Begejstringen over den første runde af udflytninger er noget mere lunken blandt flere fagforeninger, heriblandt Djøf Offentlig, der har 11.000 medlemmer blandt de statsligt ansatte.

De peger på, at institutionene mister faglig erfaring, fordi kun omkring 23 % af de flyttede arbejdpladser er besat af medarbejdere, der var ansat inden udflytningen. Flere styrelser har også fået længere sagsbehandlingstider, og i Geodatastyrelsen har der været store problemer

Statsadvokaterne har derfor bedt Rigsrevisionen evaluere de tusindvis af udflytninger. Rapporten forventes færdig til sommer. 

Det holder dog ikke Sønderborg Kommune tilbage. De håber på, at de får endnu flere arbejdpladser til byen i morgen. 

- Jeg mener faktisk, at vi bør have det.  For selvom vi fik mange sidst, så har vi stadig ikke ret mange statslige arbejdspladser sammenlignet med andre kommuner, siger borgmester Erik Lauritzen (S).