Samfund

Synnøve Søe er død

Synnøve Søe blev 55 år gammel. Der er ikke nogen oplysninger om, hvad hun døde af.

Forfatteren og journalisten Synnøve Søe er blevet fundet død i sit hjem i Aarhus.

Det bekræfter hendes halvbror Jeppe Søe.

- Jeg har hørt i eftermiddag, at hun er død, skriver han i en sms til TV 2 mandag aften. 

Synnøve Søe blev 55 år gammel. Der er ikke nogen oplysninger om, hvad hun døde af.

Skrev flere bøger

Efter debutromanen 'Fars' skrev hun 'No Credit' i 1990. Hun nåede at skrive yderligere tre romaner, der udkom i henholdsvis 2006, 2007 og 2009. Hun modtog desuden Statens Kunsfonds treårige arbejdslegat i 2008.

Udover forfatterskabet var Synnøve Søe blandt andet kendt for sit værtsskab i flere talkshows på TV 3 og TV Danmark i 1990'erne.

- Vi har ikke haft kontakt siden 1989, hvor hun skrev bogen ’Fars’ om sin påståede frygtelige barndom – som jo altså også var min barndom – en historie, som hun senere indrømmede var helt fiktiv. Det er jeg glad for, at hun nåede at få frem, inden hun fik ro, skriver Jeppe Søe og fortsætter:

- Den sag er derfor fortid for mig, og mine tanker er udelukkende hos hendes søn, Romeo.

Barndom fyldte i forfatterskab

Familien og barndommen var også temaer i Synnøve Søes bog 'Når hanen galer' fra 2006, der udkom efter en pause på flere år, hvor hun også var flyttet til Bornholm i en periode.

- Man bliver ved med at arbejde med det samme stof. Selv om man udvikler sig, så er det den samme historie, man fortæller. Sådan er det sgu da også for Hemingway, har hun sagt hun i et interview med Politiken.

Samme avis skrev også, at tilværelsen indimellem trykkede forfatteren.

- Der er perioder, hvor jeg ikke har det godt. Jeg behøver slet ikke at have nogen grund. Jeg kan bare pludselig ikke trække vejret. Jeg bliver bange, har hun tidligere fortalt.

- Kompromisløs, passioneret og besværlig

Synnøve Søes chef, chefredaktør på det digitale medie Point of View International, Annegrethe Rasmussen, talte med Synnøve Søe få timer inden dødsfaldet.

Hun beskriver hende som en passioneret skribent:

- Hele Synnøves liv handlede om at skrive og om at kommunikere. Hun havde næsten et kærlighedsforhold til sine læsere. Hver eneste gang en læser henvendte sig til hende eller kommenterede på hendes artikler, så svarede hun dem, siger Annegrethe Rasmussen til TV 2.

Klichéen på en kunstner

Passionen kom også til udtryk i den kommunikation, hun havde med sin redaktør.

- Hun svingede helt vildt. Altså, virkelig, virkelig, virkelig vildt. Jeg opfattede hende som næsten klichéen på en kunstner – uden at det skal forstås negativt – altså, at mange kunstnere er ekstremt sensitive personer.

Det betød også, at hun ind imellem var svær at arbejde sammen med.

- Hun er svinget fra i den ene uge at sige til mig, at vi aldrig skulle tale sammen mere, og jeg var den værste person og respekterede intet af det, hun gjorde, og hun var skuffet, og vi kunne bare smide hendes tekst langt væk, og den skulle aldrig bringes, siger Annegrethe Rasmussen.

- Hvis man så ventede en dag eller to, så vendte hun tilbage og var fuld af undskyldninger. ”Jeg ved ikke, hvad der gik af mig, jeg havde heller ikke sovet særlig godt”. Jeg kom hurtigt til at lære de op- og nedture at kende.

Operation satte en stopper for skriveri

I en nekrolog på POV beskriver Annegrethe Rasmussen, at de seneste år har været ekstra svære for Synnøve Søe.

En brækket arm førte til flere indlæggelser og operationer og endte med at sætte en stopper for hendes arbejde som skribent og forfatter.

- Det er klart, at når hun så får at vide af sine læger, at hun ikke kan skrive de næste to år, så er det jo det samme som at tage hele hendes livsgrundlag fra hende, siger Annegrethe Rasmussen.

Indimellem var der dog også lys i mørket, hvilket man kan læse om i Synnøve Søes egen artikel ’Kong Emil’, som ifølge Annegrethe Rasmussen er et vindue til Synnøve Søes tanker under en indlæggelse.

Planen var, at hun skulle opereres igen, men det blev aldrig til virkelighed.