Presselogen

Bjarne Corydon overrasket af gave fra Ekstra Bladet

Presselogens nyeste mand fik ikke helt lov at slippe sin ministerfortid.

Med bare 14 dage som ny chefredaktør på dagbladet Børsen fik den tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon søndag en varm, men kontant modtagelse i Presselogen på TV 2 News.

Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet, havde endda taget en lille overraskelse med til det nye medlem af logen.

- Det er noget, du selv har været med til at lave. Det er offentlighedsloven, også kendt som mørklægningsloven, som jeg mener er en af dine største fejltagelser som politiker, lød velkomstordene fra Poul Madsen.

Og gaven kom i glas og ramme med ét formål:

- Jeg tænkte, at den skal hænge på din væg som en daglig påmindelse om, at du ikke er en del af magten længere. Nu er du faktisk en del af dem, der skal kontrollere magten. I dit nye job vil du opleve loven som værende et kæmpestort problem, sagde Ekstra Bladets chefredaktør.

I 2013 blev en række ændringerne af offentlighedsloven vedtaget af Socialdemokratiet, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative, og Folketingets Ombudsmand har konkluderet, at offentlighedens adgang er aktindsigt nu er væsentligt indskrænket. Det gælder blandt andet adgangen til ministre og embedsmænds kalendere, ligesom det nu er muligt at mørklægge dokumenter udvekslet mellem myndigheder, ministerier og folketingsmedlemmer.

Er pressen ikke også magthavere?

Men Bjarne Corydon er ikke klar til at melde sig fri af magten, selvom han nu er blevet publicist.

- Jeg vil gerne anholde det med ikke at være en del af magten. Vi er vel alle fire en del af magten, er vi ikke det? Vi skal passe på, at den måde vi kontrollerer magten på ikke bliver åndelig dovenskab, for den måde vi kontroller magten på er jo også magtudøvelse, lød svaret fra Børsens nye chefredaktør.

Panelet, der udover Bjarne Corydon og Poul Madsen søndag bestod af Kristeligt Dagblads Erik Bjerager og Altingets Jakob Nielsen, fik dog debatten tilbage til spørgsmålet om offentlighedsloven.

- Det er jo ikke underligt, at du får nogle spørgsmål om, hvor du står nu i forhold til offentlighedsloven? For nu er du i en position, hvor du er en offentlig meningsdanner på en anden måde, end du har været før. Og vi er selvfølgelig interesserede i at vide, hvor du ligger der, sagde Jakob Nielsen, der er chefredaktør på den politiske netavis Altinget.

Fik intet løfte

Og det fik Poul Madsen til at efterlyse Bjarne Corydons opbakning til nu at få ændret den.

- Vi kæmper jo, os der sidder på den her side, for at få lavet offentlighedsloven om. Er du på vores side for at få den mere åben, eller vil du holde fast i det, du selv som politiker var med til at få gennemført?

Men sådan et løfte fik han ikke, og det satte gang i debatten..

Jeg mener, der er en grænse et sted, og det ville klæde jer at være med på den diskussion.

Bjarne Corydon, chefredaktør, Børsen

- Jeg har ikke bekendt mig til nogen præcis holdning til, hvordan offentlighedsloven skal være. Jeg stod bag og var en af dem der trykkede på knapperne nede i folketingssalen, og det står jeg ved. Jeg har det sådan, at selvfølgelig skal der være en grænse for, hvad der er offentlighed i. Det mener du vel også i et eller andet omfang? spurgte den tidligere minister Ekstra Bladets chefredaktør.

-  Jeg mener jo mere, des bedre.

Bjarne Corydon fortsatte:

- Mener du, at danske folkevalgte ministre skal have mulighed for at tale med deres embedsmænd uden, at du lytter med? Ja, det må de gerne.

Det fik Altingets Jakob Nielsen til at blande sig med modspørgsmål:

- Mener du, at notater fra embedsmændene leveret til ministre stadig skal kunne hemmeligholdes?

- Jeg mener, der er en grænse et sted, og det ville klæde jer at være med på den diskussion, lød svaret fra Bjarne Corydon.