Samfund

Planer om gasledning gennem Danmark vækker bekymring

Hos Energinet, der står bag projektet, anerkender de borgernes bekymringer. Men der vil altid være gener ved store projekter, lyder det.

En planlagt gasledning, der skal transportere gas fra de store gasfelter i Nordsøen gennem Danmark og ned til Polen, har vakt en del postyr.

Hvis projektet gennemføres, vil det nemlig have store konsekvenser for mange borgere i de områder, hvor udvidelsen eventuelt skal ligge.

Planen er, at der skal ske udvidelser i Vestjylland, ved Kolding og henover Fyn samt gennem Sydsjælland.

I Tappernøje har fåreavler Richard Andersen fået besked om, at hans gård med 650 får skal vige pladsen for en kompressorstation til gasledningen, hvis projektet bliver en realitet.

Det vil i så fald betyde enden på 38 års fåreavl.

- Jeg vil egentlig sammenligne det med, hvis man får en uventet opringning om, at et familiemedlem er død eller sådan noget, hvor man også har lidt svært ved at forstå, hvad jeg nu skal gøre, og hvordan jeg skal reagere, siger Richard Andersen til TV ØST.

Golfklub frygter for eksistensen

Projektet hedder Baltic Pipe og vil koste omkring 12 milliarder kroner at gennemføre.

Det er det statsejede Energinet og et polsk selskab, der står bag planerne, og det er meningen, at gassen skal flyde i 2022, hvis planerne bliver en realitet.

Ved Skrillinge Strand nær Middelfart er de lokale fiskere heller ikke begejstrede ved udsigten til en kommende gasledning

- Det er noget med at lave spunsvægge og alt muligt, så det splitter et helt område ad, siger Allan Buch til TV 2/Fyn.

Det er magtfuldkommenhed af værste skuffe

Asger Christensen (V), formand for plan- og miljøudvalget i Kolding Kommune

Han får opbakning fra den nærtliggende Golfklubben Lillebælt, hvor planerne om gasledningen også vækker bekymring.

- Vi skal have en gasledning gennem vores golfbane. Det kan simpelthen betyde, at vi økonomisk får problemer med at overleve, siger formand Jørgen Jæger Pedersen.

Kommune kritiserer høringsfrist

Udvidelsen kommer også til at løbe gennem dele af Kolding Kommune, hvor 200 lodsejere er berørt.

Her kritiserer Asger Christensen (V), der formand for plan- og miljøudvalget i Kolding Kommune, at man i kommunen først fik planerne præsenteret den 22. december med deadline for at indgive høringssvar den 22. januar.

På grund af julen og nytåret giver det nemlig reelt kun 14 dages høringsfrist, mener han.

- Jeg synes, at det er magtfuldkommenhed af værste skuffe. Man kan godt tage længere høringsfrister, hvis man vil, og det vil have klædt Energistyrelsen, siger Asger Christensen til TV 2.

Ifølge ham vil projektet for Koldings vedkommende stoppe alt udvikling i den sydlige del af byen.

Energidirektør: Der vil altid være gener

Hos selskabet bag projektet afviser de kritikken af den korte høringsfrist. Ifølge Torben Brabo, der er direktør for gasmarked og -drift i Energinet, har man løbende haft møder med Kolding Kommune, som derfor har kendt til projektet i over et år.

Han understreger, at loven kun kræver to ugers frist i første høringsrunde, men at Energinet netop på grund af juleferien har rundet op til en måned.

- Jeg forstår godt deres frustration. Det er et stort projekt, vi kommer og lancerer, og for de borgere, som for første gang hører om det, er der selvfølgelig en reaktion for det.

Torben Brabo, der er direktør for gasmarked og -drift i Energinet, kommenterer kritikken af Baltic Pipe-planerne. Video: Mikkel Secher

Som en del af høringsrunden gennemfører Energinet i øjeblikket fem borgermøder, hvor der, ifølge Torben Brabo, deltager omkring 80-100 borgere ved hvert møde.

Når det kommer til utilfredsheden drager direktøren paralleller til den kritik, der også altid vil være, når der eksempelvis skal anlægges ny motorvej, ny jernbane eller ny metro.

- Det giver rigtig meget værdi, men der vil altid ende med at være gener for nogen ved de her store anlægsprojekter. Vores opgave er at minimere genen for borgerne, og det forsøger vi at gøre ved at lytte, siger Torben Brabo til TV 2.

Det er planen, at den endelige beslutning om hele projektet bliver taget i løbet af efteråret 2018.

Du kan læse mere om projektet her.