Samfund

Hjertesyg afghaner får lov at komme til Danmark - men bliver afvist på ambassaden

Udlændinge- og Integrationsministeret kan have givet fejlagtigt afslag til 11 alvorligt syge udlændinge - blandt andet til Nasser Hossein.

Afghanske Naser Hossein, der lider af en alvorlig sygdom i hjertet, vender nu tilbage til Danmark.

Det fortalte hans advokat Marianne Vølund lørdag til Politiken.

- Vi er glade for, at de har genoptaget sagen, og at han får lov at komme til Danmark, mens sagen behandles. Han har det rigtig dårligt lige nu, fordi han har fået noget andet medicin i en forkert dosis. Han er i Kabul og er sengeliggende, sagde hun.

Naser Hossein blev for 11 måneder siden smidt ud af Danmark, efter han havde fået afslag på sin ansøgning om humanitært ophold. Et afslag som meget vel kan være i strid med loven.

Men ifølge DR blev den hjertesyge mand søndag afvist, da han mødte op på den danske ambassade. Vi ringer, når du må rejse til Danmark, lød beskeden.

Marianne Vølund vil nu gå til Udlændinge- og Integrationsministeriet for at få en afklaring:

- Selvfølgelig skal de ikke sige til ham, at der kan gå en uge, 14 dage eller en måned. Han har det så dårligt, skal han bare tilbage til Danmark så hurtigt som mulig, så den læge, der kender ham, kan sørge for, at han får den rigtige medicin igen, siger hun til DR.

Skal finde syv syge, der er smidt ud af Danmark

Torsdag fortalte Inger Støjberg på et samråd i Folketinget, at hendes ministerium kan have givet fejlagtigt afslag til 11 alvorligt syge udlændinge, der havde søgt om humanitært ophold i Danmark.

En dom fra Menneskerettighedsdomstolen dikterer nemlig, at man ikke må hjemsende en syg person, hvis der er tvivl om, hvorvidt der reelt er adgang til den nødvendige behandling og medicin i hjemlandet.

En omstændighed, der ikke er blevet taget i betragtning.

- I syv af sagerne er ansøger udrejst eller udsendt. Ministeriet vil nu prøve at finde disse personer med henblik på at se på deres sag igen. I en af de syv sager er det allerede nu vurderingen, at sagen er omfattet af den ændrede praksis, har Inger Støjberg oplyst i et svar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

Kan ikke få sin medicin

En af de syv er hjertesyge Nasser Hossein, der nu skal have sin sag behandlet igen.

TV 2 har tidligere fortalt, hvordan Nasser Hossein blev udvist, selvom han i Kabul ikke kan skaffe den livsnødvendige medicin.

- Om natten har jeg åndenød, og jeg hoster meget. Efter klokken ti om aftenen får jeg sådan nogle hosteanfald, at jeg ikke kan sove hele natten, har han tidligere fortalt til TV 2.

I Afghanistan har han heller ikke mulighed for at få den undersøgelse af sit blod, som han har behov for hver tredje uge.

- Det, jeg vil fortælle den danske regering er: Hvis de vil respektere menneskerettighederne, som de påstår, så skal de tage mig tilbage til Danmark.

Det er fortsat uvist, hvornår Nasser Hossein får lov at komme tilbage til Danmark.