26-årig dansker bruger udskældt præventions-app - og det bliver hun ved med

Selvom 37 svenske kvinder er rasende på præventions-app mod uønskede graviditeter, vil danske Rikke Mortensen blive ved med at bruge den.

Det kan måske virke ulogisk, at en app på din telefon kan forhindre graviditet.

Det kan den selvfølgelig heller ikke, teknisk set. Men den kan føre en nøjagtig måling med din cyklus, så du ved, hvornår det er sikkert at have sex uden prævention.

Det er i hvert fald, hvad folkene bag appen gerne vil markedsføre sig på. Men en sag fra Sverige har bragt appen 'Natural Cycles' i modvind. 37 kvinder, der alle er blevet uønsket gravide og har søgt om at få en abort, har meldt den til den svenske lægemiddelstyrelse.

Dansk kvinde tror på den

Men nu kommer en dansk bruger til appens forsvar. Den 26-årige studerende Rikke Mortensen fra København har brugt 'Natural Cycles' i omkring otte måneder, og det har hun tænkt sig at blive ved med, selvom der er sået tvivl ved dens virkning.

- Der er jo usikkerheder ved alle typer af prævention. Uanset hvad synes jeg, at det er noget skidt at pumpe sig med hormoner fra p-piller, siger hun til TV 2.

Appen er ret kompliceret at bruge, fortæller Rikke Mortensen. Hver morgen skal hun tage sin temperatur med to decimaler, og hun skal skrive ind, hvis hun har tømmermænd eller menstruation, eller hvis hun har sovet mere eller mindre, end hun plejer. Og netop det komplekse ved appen kan have spillet en rolle i sagen fra Sverige.

- Jeg ved jo ikke, hvordan de kvinder har brugt appen. Om de har fulgt alle anvisningerne. Jeg kunne godt forestille mig, at man kan komme til at springe over, og så får man jo ikke et korrekt resultat. Det har jeg da selv gjort flere gange, fortæller hun.

Rikke Mortensen har tidligere brugt p-piller og spiral, men fandt ud af, at hendes krop ikke reagerer godt på hormonerne, og derfor begyndte hun at bruge ’Natural Cycles’.

Bruger ikke anden prævention

Appen fungerer sådan, at ændringerne i de registrerede temperaturer sammen med de andre data kan fortælle den, om du har ægløsning eller ej. Hvis der er den mindste risiko for, at du kan blive gravid på en given dag, markerer appen dagen som rød. Hvis det er sikkert for dig at have sex uden prævention, er dagen grøn.

- Det er en sindssygt krævende app, og man skal bruge meget tid på det i forhold til almindelige præventionsmetoder, fortæller Rikke Mortensen.

Hun understreger, at hun stoler lige så meget på appen som på andre præventionsmidler. Faktisk så meget, at hun på de grønne dage ikke bruger andre former for prævention. Selvom hun ikke er spor interesseret i at få et barn.

- Som det er lige nu, ville jeg nok vælge at få en abort, siger hun.

Kritiseres for at være for påvirkelig

Men det er ikke særlig smart at stole på 'Natural Cycles', mener Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge og speciallæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital.

- Jeg er meget skeptisk overfor den sikkerhed, de stiller op. Appen kan snyde, hvis man bliver syg, eller hvis der er lidt varmere i rummet end normalt, eller når vejret er lidt varmere udenfor, eller man har sovet fem timer mere eller mindre, end man plejer, fortalte hun i februar, da appen blev godkendt af en tysk certificeringstjeneste.

Godkendelsen betød, at 'Natural Cycles' kunne markedsføres som præventionsmiddel på tværs af Europa. De svenske udviklere anslår selv, at den har en effektivitet på 93 procent.