Syg afghaner måske hjemsendt imod reglerne: - Her dør jeg inden et år

Inger Støjberg erkendte i dag, at regler for hjemsendelse er overtrådt. Udvisningstruet armensk familie glæder sig, mens afghaner håber på det bedste.

Naser Hosseini fik afslag på sin ansøgning om humanitær opholdstilladelse i Danmark, selvom han er alvorligt syg af hjerteproblemer.

Sidste år blev han under stor politisk opmærksomhed udvist fra Danmark og sendt hjem til Afghanistan, hvor det har vist sig umuligt for ham at opdrive sin livsvigtige medicin.

- Jeg har det ikke særligt godt. Om natten har jeg åndenød, og jeg hoster meget. Efter klokken ti om aftenen får jeg sådan nogle hosteanfald, at jeg ikke kan sove hele natten, fortæller han fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

Støjberg erkender fejl

I dag viste der sig måske en ny chance for Naser Hosseini.

På Christiansborg i Danmark var integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd, og her erkendte hun, at Danmark kan have overtrådt reglerne, da man gav 11 syge udlændinge afslag på deres ansøgning om humanitær opholdstilladelse.

Naser Hosseini er ikke nødvendigvis blandt de 11, men han håber alligevel at den nye sagsbehandling kan få betydning for hans sag.

- Det, jeg vil fortælle den danske regering er: Hvis de vil respektere menneskerettighederne, som de påstår, så skal de tage mig tilbage til Danmark, siger han.

Glæde i Thyregod

Mens Naser Hosseini ikke ved, om ændringerne får betydning for ham, så sidder der en familie på Thyregod Asylcenter i Midtjylland, der ved, at de er én af de 11 familier, der nu skal have deres sag vurderet på ny.

Armensk familie får ny chance: Tak til alle gode mennesker

Den armenske familie består af far, mor og to børn. Moderen Lianna får medicin mod svær psykotisk adfærd – og det er aldrig blevet afklaret, om den medicin vil være tilgængelig for familien hjemme i Armenien.

Liannas mand Arnak er i hvert fald helt sikker på, at han aldrig vil kunne tjene penge nok til at betale for sin kones medicin.

- Det er så ærgerligt. Det vil jeg aldrig kunne. Man skal mindst arbejde som læge for at tjene så mange penge, siger Arnak.

Udsættelse

Derfor har familien nu fået besked om, at deres hjemsendelse foreløbig er udskudt fire uger - og det får smilet frem:

- Det er godt. Der er håb stadigvæk. Jeg er meget taknemmelig overfor alle de danskere, der har kæmpet for vores rettigheder.  Det er jo ærgerligt, at sådan en fejl kan bestemme mange menneskers liv. Det ødelægger liv. Men det er godt, at de er så gode mennesker, at de kan finde ud af at rette det, siger Arnak.

Den gode besked til familien skyldes en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra 2016. Dommen  slog fast, at syge asylansøgere ikke må udsendes, hvis de ikke har adgang til nødvendig medicin eller behandling i deres hjemland.

Den dom har det danske Integrationsministerium ikke været opmærksom på – ifølge Inger Støjberg på grund af et stort arbejdspres i ministeriet.

- Sagt lige ud, så gik der for lang tid, før man blev opmærksom på dommen, sagde Inger Støjberg på dagens samråd.

Leverancer fra udlandet

Naser Hosseini i Afghanistan håber, at dommen også kan få betydning for ham, selv om han allerede er sendt ud af Danmark. Han siger, at det ikke er muligt for ham at få den rigtige medicin i Afghanistan. Han har hidtil klaret sig med sporadiske leverancer fra venner og bekendte i udlandet – blandt andet fra Danmark.

- Når jeg har den, så tager jeg den. Hvis ikke jeg får min medicin, sortner det for mine øjne, og jeg besvimer, fortæller han fra Afghanistan.

I Danmark er det formanden for foreningen ’Vores Asylbørn’, Nina Parivash Ziari, der forsøger at få medicin frem til Naser Hosseini. Hun taler med ham i telefon hver dag og kalder hans situation for ’meget alvorlig’.

- Det er ikke muligt for ham at overleve uden medicinen, siger hun.

Selv siger Naser Hosseini:

- Hvis jeg kan komme ud, kan jeg snyde døden. Hvis jeg ikke kan forlade Afghanistan, så tror jeg, at jeg er død om maksimum et år.