Samfund

Vi får mere skov - og mange flere ting at bruge skoven til

Regeringen er på vej med en ny skovlov - og der er masser af forskellige ønsker til, hvad skovene skal bruges til.

Der bliver mere og mere skov i Danmark. Alene i løbet af de seneste 25 år er de danske skove vokset med 80.000 hektar - et areal, der svarer til en tredjedel af hele Fyn.

Samtidigt bliver der stadig flere forskellige ønsker til, hvordan skovene skal bruges.

Motionsløbere og mountainbike-ryttere vil have lettere adgang til skoven, naturelskere og ornitologer vil give dyr og fugle fred – samtidigt med at kommunerne gerne vil give plads til børnehaver, bosteder og idrætsfaciliteter.

I Middelfart Kommune er man i fuld gang med at åbne en ny skov for borgerne. Kommunen har købt et stykke skov på 122 hektar, og nu er skovarbejdere med motorsave i gang med at rydde stier gennem tykningerne, så cyklister og andre kan få adgang til – og glæde af – den nyindkøbte skov.

- Det synes jeg er rigtigt fedt. Det har vi ventet på længe, siger en af skovens mountainbike-ryttere, lærer Gorm Juul Nielsen.

Stier og hytter

Her skal være hundeskov, en hængebro, en løbesti, stier til mountainbike-ryttere, bord-bænkesæt, vandrestier, opholdsarealer, bålhytter og naturlegepladser – og en bid til urørt skov.

- Flere skal ud og bruge skoven og få noget frisk luft. Opleve naturen og opleve årets gang herude, fortæller skovfoged Dan Jensen fra Middelfart Kommune.

Afstemning

Synes du, vi skal have mere skov i Danmark?

- Det får lov at passe sig selv

Et andet sted i Danmark, i Aabenraa Kommune, har Den Danske Naturfond købt et tilsvarende stykke skov, nemlig Kollund Skov på 130 hektar lige ned til Flensborg Fjord. Her er fremtidsplanerne nogle helt andre end i Middelfart.

Her skal skoven have fuldstændigt fred, så den kan vokse sig vild igen – til glæde for dyr og planter, fugle og insekter.

- Den her skov får lov til at passe sig selv nu. Vælter tingene, så får de lov at blive liggende til naturligt henfald, siger agronom Søren Byskov Nielsen.

Ny skovlov på vej

Regeringen er netop nu på vej med en ny skovlov, der skal sætte rammerne for fremtidens brug af skovene. Og interesseorganisationerne er for længst begyndt at skyde sig i stilling.

Kommunernes Landsforening (KL) ønsker mere fleksible regler for brug af skoven. Netop nu står man eksempelvis i Vejle Kommune med et projekt, hvor man vil lave et skovområde om til et terapisted for psykisk syge, men det giver problemer med skovloven.

- Der tror vi det ville være godt for de mange, at vi havde lidt mere frie rammer, siger Michael Sloth, der er direktør for Teknik og Miljø i Vejle Kommune.

Sådanne frie rammer er Danmarks Naturfredningsforening til gengæld noget betænkelig ved.

- Det med at bruge skovene som billige byggegrunde for institutioner er den helt forkerte vej at gå, siger Nora Skjernaa Hansen, der er skovpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.