Samfund

Sommerhusejere skal rydde op efter kystsikring med beton

Ingen ved med sikkerhed, hvem der står bag ulovlig kystsikring i Lønstrup. I første omgang får sommerhusejerne besked på at rydde op.

Kystdirektoratet vil tvinge en række sommerhusejere i Lønstrup til at fjerne den beton, der kort før jul blev hældt ud over stranden og skrænten ned til stranden.

- Vi agter at udstede et påbud til nogle grundejere i området omkring at reetablere forholdene, så tingene bliver, som de var, fortæller Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef i Kystdirektoratet.

I første omgang nøjes Kystdirektoratet dog med at varsle påbuddet overfor sommerhusejerne - af den simple grund, at sommerhusejerne ikke selv har erkendt, at de står bag den ulovlige kystsikring. derfor skal de have muligheden for at udtale sig, før der bliver udstedt et egentligt påbud.

De berørte sommerhuse i Lønstrup ligger tæt på skrænten og er i fare for at styrte i havet. Kort før jul blev der lavet en uautoriseret kystsikring, hvor et område omkring sommerhusene på størrelse med en fodboldbane blev jævnet af en bulldozer.

Sandet fra de jævnede klitter blev skubbet ud over skrænten, og derefter blev der hældt beton over. Indgrebet er imod alle regler, både kommunens lokalplan og fredningsbestemmelserne efter reglerne for Natura 2000-områder.

'Hvem står bag?'

Sagen kompliceres imidlertid af, at det ikke står klart, hvem der har bestilt bulldozeren og betonkanonen til at udføre arbejdet.

Ejerne af de sommerhusgrunde, hvor arbejdet er lavet, ønsker ikke at udtale sig. Og formanden for sommerhusområdets grundejerforening har tidligere udtalt til TV 2 Nord, at han ikke ved det.

- Jeg kan ikke svare på, hvem der står bag kystsikringen. Jeg kunne godt have en idé om det, men det ville være forkert af mig at sige, at det måske kunne være den eller den eller den. Det må andre vurdere, siger Erling Mikkelsen, der er formand for grundejerforeningen Strandfogedgården.

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune Ole Ørnbøl har tidligere luftet sin mistanke til sommerhusejerne, der længe har arbejdet for at få lov til at sikre deres sommerhuse mod at skride ud over skrænten.

Mangler beviser

Men indtil videre savner man håndfaste beviser, og derfor har Kystdirektoratet i første omgang sendt et varsel til sommerhusejerne.

- Vi udsteder et varsel til de grundejere, på hvis ejendom der er sket ulovligheder. Det er en helt almindelig procedure efter kystbeskyttelsesloven. I det varsel får de mulighed for at udtale sig. Så det er ikke et egentligt påbud endnu, men et varsel om, at det vil være vores næste skridt, og så forholder vi os til de input, som grundejerne kommer med, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Han vil derfor ikke forholde sig til, hvad Kystdirektoratet har tænkt sig at gøre, hvis sommerhusejerne nægter at stå bag den ulovlige kystsikring. Men han afviser, at Kystdirektoratet selv vil rydde op, og så efterfølgende sende regningen videre.

- Vi har ikke nogen, vi kan sende en regning til, siger han.