Samfund

Ny debat om omskæring - bliv klogere på fakta, fordele og risici

Se for eksempel, hvad de helbredsmæssige fordele og ulemper er ved omskæring.

En historie i en ny børnebog skaber debat, allerede før den er udkommet. Historien tager fat på emnet omskæring af drenge og beskriver indgrebet som "ufarligt" på linje med den kristne dåb.

Det er det tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic, der har skrevet historien 'Ayse får en lillebror'. Historien er en del af LæseRaketten, der bliver udgivet til over 9000 folkeskoleklasser.

Blandt kritikerne er speciallæge i børnesygdomme Morten Staberg, som mener, at bogen forherliger omskæring, mens Özlem Cekic kalder kritikken af bogens indhold "rystende".

Kritik af børnebog om omskæring.

Herunder har vi lavet et faktuelt overblik over fordelene og risikofaktorerne ved omskæring.

Hvordan foregår omskæring?

Ikke-rituel omskæring af drenge udføres ofte på hospitalet inden for få dage efter fødslen. Den nyfødte baby ligger på ryggen med sine arme og ben fastspændt. Efter rensning af spædbarnets penis og det omkringliggende område, bedøves penis med en sprøjte eller med en creme. En speciel ring sættes fast til penis og forhuden vil blive fjernet.

Herefter smøres penis ind med en salve, såsom vaseline, og pakkes løst ind med gaze. Omskæringen varer i 5-10 minutter.

Hvorfor bliver drenge omskåret?

Der kan være mange årsager til, at nogle vælger at lade sig omskære. Hos nogle familier er omskæring et religiøst ritual eller blot en familietradition.

Omskæring er et religiøst eller kulturelt ritual hos såvel jødiske som islamiske familier. Det samme er tilfældet hos visse indfødte stammefolk i Afrika og Australien.

Desuden kan omskæring foretages af hygiejne- eller helbredsmæssige grunde.

Kritik af børnebog om omskæring.

Hvilke helbredsmæssige fordele er der?

 • Lettere opretholdelse af en god hygiejne.
 • Nedsat risiko for urinvejsinfektioner.
 • Forebyggelse mod infektion af penis.
 • Nedsat risiko for kønssygdomme og peniskræft.

Hvilke helbredsmæssige ulemper er der?​

 • Operationssmerter.
 • Bivirkninger forbundet med bedøvelse, især ved fuld narkose.
 • Voldsom blødning.
 • Infektion.
 • Omskæring af forhuden kan være for kort eller for lang.
 • Forhuden kan risikere ikke at hele ordentligt.
 • Den tilbageværende forhud kan igen sætte sig fast til glansen på penis, hvilket kræver et mindre kirurgisk indgreb.

Hvor mange bliver omskåret?

Omkring en tredjedel af alle mænd i verden er omskåret.

Sundhedsstyrelsen anslår, at der udføres mellem 1000 og 2000 rituelle drengeomskæringer i Danmark om året. De seneste tal er fra 2013.

Det anslås, at omkring 125.000 danske mænd er omskåret.

Over halvdelen af de små drenge, der kommer til verden i USA, bliver omskåret kort efter fødslen. Mens cirka 90 procent af amerikanske drengebørn født i 1960erne blev omskåret, har tallet været faldende siden 1970erne. I dag bliver cirka 58 procent af alle nyfødte drenge i USA omskåret. Det viser tal fra undersøgelsen National Health and Social Life Survey.

Hvad mener partierne om omskæring i Danmark?

Venstre ønsker ikke på nuværende tidspunkt en aldersgrænse for ikke-terapeutisk omskæring af drenge.

Dansk Folkeparti er erklæret modstander af religiøs betinget omskæring, men følger Sundhedsstyrelsens anbefaling og ønsker således ikke, for nuværende, at kriminalisere omskæring af drengebørn. Læs hele deres holdningspapir om emnet her.

Alternativet har på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til ikke-medicinsk omskæring af drengebørn.

Enhedslisten har tidligere erklæret, at drengeomskæring bør ligestilles med pigeomskæring i lovgivningen og altså forbydes.

Liberal Alliance: Medlemmerne er fritstillede i spørgsmålet om drengeomskæring. Partiet har ingen officiel politik på området.

Det Konservative Folkeparti har ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til spørgsmålet om omskæring af raske drengebørn.

Radikale Venstre vedtog i 2013 en resolution mod drengeomskæring, og partiet arbejder officielt på at få indført lovgivning mod omskæring af raske, umyndige drenge.

Socialdemokratiet ønsker ikke på nuværende tidspunkt lovgivning mod drengeomskæring.

SF vedtog på Landsmødet 2016 følgende resolution: "Derudover skal vi sikre menneskers ret til at bestemme over egen krop. Derfor vil SF gå i dialog med de forskellige religiøse samfund og arbejde for en minimumsalder for drengeomskæring”.

Kilder: www.sundhedslex.dk, Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Kristeligt Dagblad og Intact Denmark.