Samfund

DF vil have Özlem Cekic-novelle om omskæring trukket tilbage

Novellen skal bruges som undervisningsmateriale i folkeskoler. Dansk Folkeparti kalder det for "indoktrinering" og anmoder minister om hjælp.

Ayses lillebror skal omskæres. Fordi han er muslim, og fordi han skal ligne sin far og sine brødre. 

Det tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic har i novellen 'Ayse får en lillebror' sat fokus på omskæring af drengebørn. Målet er at skabe mere respekt og forståelse blandt danske skolebørn. 

I novellen bliver det religiøse ritual beskrevet som noget "ufarligt" og sammenlignet med den kristne dåb. Og selvom den endnu ikke er nået hele vejen ud til skoleklasserne, er flere kritiske røster allerede begyndt at råbe vagt i gevær. 

Heriblandt Dansk Folkeparti, der helt vil have forbudt brugen af novellen i undervisningen:  

- Jeg vil tage kontakt til undervisningsministeren, for det her skal vi have stoppet. Og jeg håber, at lærerne tænker sig grundigt om, før de bruger den historie. I Danmark har vi ikke praksis for, at vi indoktrinerer vores børn på den måde, siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Bog støttet med 1,8 millioner kroner

Novellen er en del af bogen 'Læseraketten', som hvert år bliver udgivet af organisationen Ibis. Projektet er støttet af Danida med 1,8 millioner kroner.

Og netop derfor skal bogen ikke indeholde noveller, der "indoktrinerer børn i løgne om, at indgrebet er ufarligt", mener Dansk Folkeparti. 

'Læseraketten' med Özlem Cekics novelle ankommer til omkring 1300 danske skoler inden for de næste tre uger.

- Det er også derfor, vi meget gerne vil have strammet op på reglerne for omskæring. Der skal være en læge til stede med det rigtige speciale, der foretager omskæring på det rigtige sted. Det skal være klinisk og med bedøvelse, siger Liselott Blixt og peger på, at indgrebet ellers kan være farligt.

Børnelæge efterlyser ligestilling blandt børn

Morten Staberg, der er speciallæge i børnesygdomme, er også kritisk over for bogen, som han kalder "på grænsen til propaganda".

LæseRaketten

Læseraketten er en del af kampagnen 'Hele Verden i Skole', der herhjemme organiseres af bistandsorganisationen IbisOxfam.

Det er en kampagne, der skal sætte fokus på, at alle børn i verden har krav på at komme i skole.

Hvert år uddeles bogen LæseRaketten til en række danske skoler, hvor den indgår i undervisningen med skønlitterære tekster til forskellige alderstrin samt faktuelle oplysninger om det land, som pengene fra årets indsamling går til.

I år er LæseRakettens sjette år, årets land er Jordan og mere end 1300 danske skoler er tilmeldt.

I sit arbejde har han mødt flere patienter, som har fået komplikationer, efter de er blevet omskåret:

- På Rigshospitalet har man lavet opgørelser over, hvor mange komplikationer der er i forbindelse med det her. Og cirka fem procent får problemer. Så den diskussion er lukket for længe siden. Vi ved, at der er nogle problemer rent kirurgisk, når man foretager indgrebet, siger han og understreger:

- Men det største problem er, at vi forskelsbehandler børn ud fra religiøse eller kulturelle ophav. Som læge synes jeg, man skal ligestille drenge- og pigebørn, så de har de samme rettigheder. På den måde beskytter vi drengene på lige fod med pigerne.

Morten Staberg, speciallæge Video: Maria Runøe Møller

Özlem tvivler selv på omskæring

Selv afviser Özlem Cekic kritikken og understreger, at historien ikke er en hyldest til omskæring:

- Jeg prøver at få alle de forskellige synspunkter repræsenteret. Men det er ikke en Ph.d.-afhandling. Det er en børnebog, som er skrevet til børn. De skulle gerne kunne reflektere over det og grine af det uden at gå i baglås, fordi de ikke forstår halvdelen af det, siger hun.

Hun indrømmer dog, at hun selv kan blive i tvivl om det rigtige ved omskæring:

- Begge mine drenge er omskåret, og jeg har en muslimsk og kurdisk baggrund, hvor det har været meget normalt. Det betyder ikke, at jeg ikke nogle gange som mor tvivler på, om det er det rigtige, man gør, siger hun.

'Læseraketten' med Özlem Cekics novelle ankommer til omkring 1300 danske skoler inden for de næste tre uger.

Overlæge på urinvejskirurgisk afdeling fortæller om omskæring og konsekvenserne ved det.