Tre ud af fire voldsudøvere er vokset op i et voldeligt hjem

- Man kan ikke tale om en karakteristisk voldsudøver. Vores klientel tæller alt fra bankrøvere til bankdirektører, siger direktør i Dialog mod Vold.

Personer, som udøver vold over for en partner, har ofte selv været udsat for vold i barndommen. Det viser en ny undersøgelse fra foreningen Dialog mod Vold. Ifølge direktør Susanne Nour Magnusson er der en naturlig forklaring pĂĄ at vold avler vold:

- Man tillærer sig en række voldelige reaktionsmønstre, fordi man i en tidlig alder oplever, at det er sådan, konflikter løses i familien. Samtidig med at der er noget, man lærer, er der også noget meget vigtigt, man ikke lærer: At konflikter kan løses med samtale og dialog. Det prøver vi så at lære dem her.

Ifølge undersøgelsen har 71,6 procent af de 872 voldsudøvere, som fra 2010 til 2015 har været i behandling hos Dialog mod Vold, selv oplevet vold i barndommen.

Undersøgelsen viser desuden, at det i 64,3 procent af tilfældene var faren, som udøvede volden. Mens det i 26,1 procent af tilfældene var moren.

Selvom der ifølge undersøgelsen er fælles træk ved voldsudøverne, er det vidt forskellige personer, som kommer i behandling hos Dialog mod Vold:

- Man kan ikke tale om en karakteristisk voldsudøver. Vi plejer at sige, at vores klientel tæller alt fra bankrøvere til bankdirektører. Der kan være alle mulige faktorer, der gør sig gældende for, om man udvikler voldelige træk. Vi kan se, at angst, personlighedsforstyrrelser og depressive træk er overrepræsenteret i de test, vi foretager på vores klienter.

- Jeg har slået rigtig mange kærester

Undersøgelsen viser også, at 51 procent af klienterne hos Dialog mod Vold har udøvet vold mod én partner, 22 procent mod to partnere og 19 procent mod flere partnere, mens otte procent angiver, at de ikke har udøvet partnervold.

Zeke Lind er en af de danskere, som i årevis har været voldelig over for forskellige kærester. Han fortæller torsdag sin historie i Station 2-programmet 'Fra kærlighed til vold'.

- Jeg har slået rigtig mange kærester. Det må jeg desværre indrømme. Slået dem, sparket dem. Brugt både fysisk og psykisk vold. På en måde formede jeg dem nærmest som en klump ler til min egen lille slave. Det lyder godt nok helt hul i hovedet i dag, og jeg ved ikke, hvorfor jeg gjorde det, fortæller Zeke Lind til TV 2.

Truede kæresten med kniv

En enkelt episode fik Zeke Lind til at skifte spor. Det skete i et forhold med en kæreste, hvor de igen var kommet op at skændes over en bagatel. Zeke Lind var sĂĄ voldsom, at kæresten kaldte ham en psykopat. Han reagerede ved at tage en kniv og true hende med den:

- Jeg smed dog kniven og gik min vej. Men det blev virkelig et wake up call, for det var meget tæt pĂĄ, at kniven var røget i hende. Og jeg var nødt til at spørge mig selv, hvorfor jeg gjorde sĂĄdan mod en, jeg elsker.

Siden den dag har Zeke Lind lagt volden bag sig. Gennem støtte fra en god kammerat, rĂĄd fra lægen, psykologer og en præst er det lykkedes for ham at droppe volden.

Hos Dialog mod Vold skal voldsudøveren kigge indad for at finde vejen til et liv uden vold.

- NĂĄr man i de fleste tilfælde kan lære ikke at være voldelig, er det fordi, voldsudøveren kan arbejde med de situationer, vedkommende selv har været udsat for i eksempelvis barndommen. Det handler om evnen til at se pĂĄ sig selv udefra og regulere, hvis en konflikt er ved at løbe af sporet. Styrker man den, bliver man meget bedre til at agere i følelsesmæssige situationer, forklarer Susanne Nour Magnusson.

Hun understreger, at det altid er voldsudøveren, som har ansvaret, hvis en konflikt i et parforhold ender i vold.

Se 'Station 2: Fra kærlighed til vold' pĂĄ TV 2 Play.