Samfund

Test dig selv: Er du til flere kærester på én gang?

Flere kærester på én og samme tid er en tendens i stigning, vurderer en række eksperter. Tag testen nederst i artiklen og se, om det er noget for dig.

Et ukendt antal danskere lever et polyamourøst liv. Altså, et liv hvor de har eller kan have kærlighed til flere.

Èn af dem er 48-årige Lykke Bedsted Pedersen. Hun har både ægtemand og kæreste, og hun synes, det er fantastisk.

- Jeg får dobbelt op på kærlighed. Jeg er jo bare i himmerige. Man kan næsten ikke få det bedre, siger hun.

Og noget kunne tyde på, at flere er begyndt at gøre som hende.

Der findes ikke tal over, hvor mange der lever i den slags åbne forhold, men en række eksperter, som TV 2 har talt med, vurderer, at flere danskere eksperimenterer med åbne forhold.

Parforhold rundspørge

TV 2 har lavet en rundspørge iblandt 65 autoriserede parterapeuter og sexologer. Rundspørgen er sendt ud gennem Dansk Imago Center, Dansk Sexolog Forening og Dansk Center for Emotionsfokuseret Parterapi.

I en rundspørge blandt parterapeuter og sexologer, som TV 2 har foretaget, svarer lidt mere end hver tredje, at de i stigende grad ser par, der vælger at åbne deres forhold for flere partnere.

Jalousien lurer lige om hjørnet

Men alt behøver ikke at ånde fryd og gammen, hvis man begiver sig ud på en polyamorøs færd. Der er nemlig særligt én ting, man skal tage sig i agt for. Jalousi.

Knap hver tredje af de adspurgte parterapeuter og sexologer peger på jalousi som én af de største faldgruber, når man åbner sit forhold for mere end én.

- I det øjeblik du åbner op for hjertet og intimiteten, sætter det nogle følelser i spil hos din partner; ”hvis hun er tæt med en anden, betyder det så, at jeg ikke er her i morgen sammen med hende?” Det kan give en masse hjernespind og tanker, og hvis ikke man kan finde ro i det, er der en fare for, at det ikke holder, siger parterapeut og sexolog Lars Juhl.

Men den invaderende følelse kan være svær at manøvrere udenom, hvis man skal dele sin partner med en anden, fordi det klassiske parforhold er så dybt forankret i os.

Polyamori

Polyamori handler om at have kærlighed til flere. Det vil sige, at man har flere kæresteforhold på én gang. Folk, der følelsesmæssigt er i stand til at føre den slags forhold, betegner sig selv som ’polyamorøse’.

Det hører altså ind under de såkaldte ’åbne forhold’. Men hvor åbne forhold også bare kan være en relation af seksuel karakter til en eller flere end ens partner, er de polyamorøse forhold altså også en følelsesmæssig relation.

Der findes ikke tal på, hvor mange danskere, der er polyamorøse.

- Idéen om den romantiske kærlighed også har tanken om ejerskab i sig. Vi kan måske ikke lide at tale om det, men der ligger en form bevidsthed eller forestilling om, at jeg er din, og du er min, siger Christian Groes, der er  antropolog og kønsforsker ved Roskilde Universitet.

- Det kræver en bestemt styrke at indgå i de her forhold, fordi man skulle kunne overkomme sin egen jalousi. Og det kan være vanskeligt for rigtig mange mennesker, siger han.

Et åbent hjerte og en åben soveværelsesdør

Så hvad er det egentlig, der skal til, før man kan gøre som Lykke Bedsted Pedersen og åbne sit forhold og lukke flere partnere ind i sit sovekammer såvel som hjertekammer?

Ifølge parterapeut og sexolog Lars Juhl er det i hvert fald vigtigt, at fundamentet er på plads.

- Du skal kunne rigtig godt med din nuværende partner. Hvis du ikke kan det, er sandsynligheden for succes i mine øjne meget ringe, hvis der kommer flere partnere ind over. Altså, hvis du ikke kan med én, kan du så med flere? siger parterapeut og sexolog Lars Juhl.

For Lykke Bedsted Pedersen selv er det afgørende ord ”ærlighed”.

- At være bundærlig og åben omkring tingene, gør jo, at det er nemmere at være sammen, siger Lykke Bedsted Pedersen.

Hun er sammen med sin mand halvdelen af ugen og sin kæreste den anden halvdel. Og selvom logistikken til tider kan være en udfordring, er der i hvert fald ikke tvivl om, hvad hun synes om konstellationen. 

- To mænd, som giver mig så meget kærlighed tilbage. Det er da fantastisk. Det ville jeg ønske, alle kvinder havde. Eller alle mænd for den sags skyld, siger Lykke Bedsted Pedersen.

Tag selv testen nedenfor og få et fingerpeg om, om du er polyamorøs:

Er du til flere kærester på én gang?

  • Har du prøvet at være forelsket i flere samtidig?

  • Har du tidligere haft svært ved at holde dig til én partner?

  • Kunne du forestille dig at være seksuelt aktiv sammen med andre end din partner?

  • 4. Ville du være ok med, at din partner var seksuelt aktiv sammen med andre end dig?

  • 5. Hvordan vil du reagere, hvis din kæreste fortæller dig, at han/hun også er forelsket i en anden?

  • Bliver du nemt jaloux?

  • Hvordan forholder du dig, når du bliver jaloux?

  • Er du god til at være ærlig overfor din partner i forhold til det, du godt kunne tænke dig?

  • Er du generelt god til at være ærlig overfor din partner?

  • 10. Er det meget vigtigt for dig at have meget plads og frihed til at realisere dig selv, når du er i et forhold?

Testen er udarbejdet med hjælp fra Mille Idehen, forkvinde for Forening Polyamori Danmark og Lars Juhl, parterapeut og sexolog samt formand for Dansk Sexologforening.