Samfund

Esbern Snare er stævnet ud med tung materiel: - Et meget stærkt signal til russerne

Det danske bidrag skal være en del af Natos fremskudte tilstedeværelse i Baltikum efter øget russisk aktivitet i området.

Det danske krigsskib Esbern Snare er her til eftermiddag stævnet ud fra Korsør med kurs mod Estland med infanterikøretøjer og omkring 30 soldater om bord. I alt er 200 danske soldater de seneste par dage sendt af sted til Estland.

I første omgang skal der i 12 måneder udføres øvelser med det formål at vise russerne, at Nato er til stede ved Estlands grænse til Rusland. Nato opfatter russerne som stadig mere aggressive i området.

På havnen i Korsør var der mødt masser af pårørende op, som vinkede og fik sendt de danske soldater godt på vej. Forude venter en rejse på to dage, inden Esbern Snare anløber en havn nær Estlands hovedstad Tallinn.

- Der er mange aktiviteter i gang fra russisk side

Derefter går turen til den mindre by Tapa nær grænsen til Rusland, hvor de danske soldater vil blive indkvarteret.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) var mødt op på havnen i Korsør for at ønske de danske soldater god tur.

- Det er for at sende et signal om, at man ikke skal prøve at intimidere de baltiske lande. Der er mange aktiviteter i gang fra russisk side. Man holder store øvelser, man øver luftangreb, man har cyberaktivitet og så videre. Derfor har vi i Nato besluttet, at nu sender vi soldater til de baltiske lande for at vise russerne, at hvis de skulle finde på noget, så møder de altså ikke bare baltiske soldater. De møder danske, engelske, franske, tyske, spanske, portugisiske og italienske Nato-soldater. Det mener jeg, er et meget stærkt signal at sende til russerne, siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2.

En stor dag

De danske soldater får base i nogle militærbarakker, der ligger i nærheden af en gammel sovjetisk base.

Brigadechef Gunnar Nielsen kalder det en stor dag for det danske forsvar:

- Hverdagen skal gå med at træne sammen med de andre nationer, der er derovre. Så det er uddannelse og så en masse sociale aktiviteter sammen med det estiske samfund i nærområdet.

- Formålet er, i tråd med beslutningen fra topmødet sidste år, at være en del af Natos fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og det polske område. Vi tager derover for at vise vores alliance-solidaritet med de baltiske lande. Og for at være en del af Natos troværdige afskrækkelse og den forsvarsprofil Nato ønsker i sin helhed. Det er vi en del af ved at være derovre, lyder det fra brigadechefen.