Samfund

Aalbæk vender tilbage til Zentropa - undersøgelse viste ingen problemer

Arbejdstilsynet har undersøgt arbejdsmiljøet på Zentropa og har ikke konstateret nogen problemer, oplyser selskabet.

Peter Aalbæk genoptager sit arbejde hos Zentropa indenfor de næste uger. Det skriver filmselskabet i en pressemeddelelse.

Han vender tilbage til sit arbejde, efter at filmselskabet har modtaget en tilbagemelding fra Arbejdstilsynet efter deres undersøgelse af arbejdsmiljøet på Zentropa. 

Der blev ikke konstateret arbejdsmiljømæssige problemer på undersøgelsestidspunktet, men Arbejdstilsynet har valgt at give Zentropa en vejledning omkring forebyggelse af problemer med psykisk arbejdsmiljø, lyder det i pressemeddelelsen.

- Vi vil alle sammen gerne have en stor åbenhed og højt til loftet, men det skal ske i en respekt for de mennesker, vi har ansat, siger Zentropa-direktør Anders Kjærhauge til TV 2.

- Der er stor forskel, og vi er rigtig gode til at rumme forskelligheder og det skæve, og vi skal så arbejde på at rumme, at der er nogen, som vil være normale, siger han.

Aalbæk: - Jeg er glad i låget

Det er tidligere blevet oplyst, at Peter Aalbæk, der er blevet anklaget for sexchikane, ville blive væk fra arbejde, indtil rapporten fra Arbejdstilsynet var klar.

Til Ritzau fortæller Peter Aalbæk, at han glæder sig til at vende tilbage.

 - Tilstandsrapporten her fra det gamle svin i Herfølge er, at jeg står i det frostklare solskinsvejr og er glad i låget, siger han.

Over for TV 2 tilføjer han, at han endnu ikke selv hørt fra Zentropa.

- Men det har været en tiltrængt pause, som jeg har brugt i selskab med mine mange svin. Jeg er glad, siger han.

Kvinder stod frem med anklager 

Arbejdsmiljøet på Zentropa kom i fornyet fokus i kølvandet på den internationale #Metoo-kampagne, der startede med anklager om seksuelle overgreb foretaget af den amerikanske filmmogul Harvey Weinstein, men siden spredte sig til resten af Hollywood og den øvrige filmbranche.

I Politiken fortalte ni kvinder, der tidligere har været ansat hos Zentropa, at der i årevis har været en grænseoverskridende kultur. Radio24syv og Information kunne fortælle om, at medarbejdere på Zentropa blev straffet med smæk af deres chef Peter Aalbæk.

Det var disse beretninger om ydmygelser, mobning og sexchikane hos filmselskabet, der fik Arbejdstilsynet til at gå ind i sagen.

Især så tilsynet med stor alvor på anklagerne om, at Peter Aalbæk skulle have taget kvinder på brysterne og givet dem smæk, lød det i november, da tilsynet gik ind i sagen.

88 elever kom Zentropa til forsvar

Efter et møde mellem Zentropas ledelse og Peter Aalbæk om arbejdsmiljøet oplyste selskabet i november, at det fremover skulle være slut med at klappe de ansatte bagi.

- Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt, lød det i en pressemeddelelse.

Et par dage senere lød det i en udtalelse underskrevet af 88 tidligere og nuværende elever på Zentropa, at de ikke genkender det billede af selskabet, der var blevet tegnet i medierne.

- Pressens gentagne beskrivelser af Zentropas elever som misbrugsofre, der gennemlever en hverdag med ydmygelser og overgreb, ligger meget langt fra en virkelighed, vi kan genkende, og vi oplever fremstillingen som en uretmæssig degradering af den unikke uddannelse, vi har gennemgået, lød det blandt andet.