Samfund

Par flytter til Grækenland for at få opholdstilladelse: - Hvis jeg dør, risikerer min kone at blive smidt ud

Jævnlige stramninger på udlændingeområdet er stressende for danskere med udenlandske ægtefæller, oplever danske Michael Rastrup Smith.

Regeringen og Dansk Folkeparti går snart i gang med nye stramninger på udlændingeområdet, der er et krav fra Dansk Folkeparti.

De jævnlige stramninger i udlændingeloven skal nedbringe antallet af flygtninge, der søger asyl i Danmark.

Men stramninger har også konsekvenser for danske statsborgere, der har fundet kærligheden i udlandet.

Det gælder for det dansk-thailandske ægtepar Michael Rastrup Smith og Pattama Chutimant, der har været gift i 27 år.

- Bange for jeg dør

Parret flytter nu til Grækenland i seks måneder. Det gør de for at forsøge at skaffe en permanent opholdstilladelse til Pattama Chutimant i Danmark.

- Jeg er bange for, jeg dør, før Pattama får en permanent opholdstilladelse. For gør jeg det, så kan hun risikere at blive sendt ud af landet, siger Michael Rastrup Smith, der næste gang fylder 72 år, til TV 2.

Siden 2002 er der under skiftende regeringer lavet 68 stramninger for at stoppe for antallet af asylansøgere.

Den seneste stramning betyder, at der nu går yderligere to år, før Pattama Chutimant kan søge om permanent opholdstilladelse i 2023.

- Tænk at vågne op, og du ikke kender dine rettigheder fra den ene dag til den anden. Det er stressende, siger Michael Rastrup Smith.

Parret bosatte sig for tre år siden i Svaneke på Bornholm efter 25 år sammen i Asien. Men nu flytter de til Grækenland, for så gælder der helt andre regler.

Sådan opnår hun opholdstilladelse

Fordi parret kom til Danmark fra Thailand, bliver Pattama Chutimant behandlet efter nogle af de samme regler som asylansøgere. Modsat EU-borgere har hun derfor ikke automatisk opholdstilladelse.

Men på grund af EU’s regler får hun nu automatisk opholdstilladelse i fem år, fordi parret flytter fra et EU-land til et andet.

Efter seks måneder kan hun flytte til et andet EU-land - i dette tilfælde Danmark - og på grund af de samme EU-regler får hun automatisk fem års opholdstilladelse. Derefter har hun krav på permanent opholdstilladelse.

Dansk-thailandsk par flytter til Grækenland for at få opholdstilladelse i Danmark. Video: Emil Færch

Ifølge foreningen 'Ægteskab uden grænser' er parret fra Bornholm ikke alene om at mærke konsekvenserne af stramninger på udlændingeområdet.

- Især efter den seneste lovændring har vi fået et stigende antal henvendelser, også fra par som Michael og Pattama, der bor i Danmark i forvejen, men er blevet så frustreret over det her, at de faktisk overvejer at starte helt forfra og flytte til et andet EU-land, siger Lars Kyhnau Hansen, der er talsmand for foreningen.

Tør ikke vente

Ægteparret har dog i deres situation ikke noget at frygte, hævder Venstre.

- Vi arbejder for tiden netop på at lave regler, som gør det nemmere for udenlandsdanskere at komme tilbage til Danmark med den ægtefælle, de har fundet, mens de var ude at rejse, fordi det er det eneste, der er rimeligt, siger partiets indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen.

Men det tør Michael Rastrup Smith og Pattama Chutimant ikke at vente på. De planlægger at flytte til Grækenland til august.

- Vi bliver behandlet, som om vi var asylansøgere, der kom til Danmark. Og det er vel ikke for meget forlangt, at jeg som dansk statsborger har lige så stor ret til at gifte mig med Pattama som med en pige fra Varde, siger Michael Rastrup Smith.