Samfund

Kærestepar har delt deres hus i to – hun bor i stueetagen og han på førstesal

Susanne Ove og Jan Olsen har haft hver sin etage i 10 år, selvom de er kærester. Og det er ikke helt dumt, lyder det fra en sociolog.

Nogle er heldige at have sit eget herreværelse, andre et syrum, kontor eller værksted. Men i Odense nøjes kæresteparret Susanne Ove og Jan Olsen ikke blot med et værelse hver.

Parret har nemlig delt deres hvidkalkede hus i to og taget sig hver sin etage.

- Vi er nok lidt sære begge to og har brug for meget personal space. Vi kan godt lide at dyrke hver vores stil og at have lidt frihed. Men det føles rart, når vi er sammen, fordi det er et tilvalg, siger Susanne Ove.

De har været kærester i 15 år, og i 10 af dem har de boet sammen på hver deres etage. Den måde at leve sammen på har ført til en 15 år lang forelskelse.

- Jeg har jo den glæde at komme ned til Susanne, og det er næsten en forelskelsesfølelse, man kan have der. En følelse, jeg tror, de færreste, der har boet sammen i 10 år, vil kunne holde liv i, siger Jan Olsen.

Mere ’space’ gør dig gladere

Ifølge flere eksperter er det en vigtig del af et moderne parforhold, at begge parter har et personligt sted i hjemmet, som er deres eget; et herreværelse, et yogarum eller en god lænestol i hjørnet af stuen.

Personligt 'space'

  • Hvor ofte benyttes det: hvor ofte vi sidder på et møbel eller en del af et møbel kan betyde, at vi føler mere ejerskab over det - som i ”jeg ser en film på min side af sofaen”.
  • Identitet: Vi refererer ofte til steder som “fars garage”, “mors køkken” eller “børnenes område”. Gennem rummene styrkes vores identitet eller opfattelse af os selv.
  • Historie: Vi føler os mere forbundet til arvestykker og til de ting, vi associerer med en god oplevelse, vi har haft.
  • Hvem har betalt​: Store økonomiske investeringer i ting som sofaer, senge og TV'er, får os til at føle, at vi ejer dem.

En undersøgelse fra Ikea viser faktisk, at seks ud af 10 har det bedst med at have et sted i hjemme, som er deres helt eget. Og det behøver ikke nødvendigvis at være en hel etage.

- Det fysiske space kan være alt fra et rum, for eksempel et værksted, men det kan også være områder i et rum, hvor man har et fast sted, for eksempel i dagligstuen, hvor man sidder og har sin personlige kvalitetstid, siger Rikke Andersen fra Ikea, som har stået for undersøgelsen i Danmark.

Møbelgigantens undersøgelse viser også, at man bliver gladere for dem, man bor med, når man har et personligt space.

- De, der er gode til at skabe deres eget, personlige rum i det fælles hjem, oplever færre konflikter og spændinger med dem, de bor med, og så er de gladere og føler sig mere hjemmet, fortæller Rikke Andersen.

Mere plads puster liv i forholdet

Nede i stueetagens blomstrede sofa nikker Susanne Ove genkendende til Ikeas konklusioner. Hun er meget glad for den måde, hun og kæresten har valgt at leve sammen på. Det er nemlig med til at holde liv i deres forhold.

- Jeg ved selvfølgelig ikke, om vi ville være lige så drønvilde med hinanden, hvis vi boede i en toværelses lejlighed og hele tiden kunne holde opsyn med hinanden. Men jeg kan godt lide, at der er tidspunkter, hvor jeg ikke ser Jan. Og når jeg så ser ham igen, havde jeg i mellemtiden glemt, hvor dejlig han er, siger Susanne Ove og smiler.

Det, man opdager, når man har fået buret ens partner godt og grundigt inde, er jo, at man også selv sidder og kigger ud gennem tremmerne

Susanne Ove, oversætter

Parret sover stort set altid sammen nede i soveværelset på Susanne Oves etage. De spiser også aftensmad sammen, men indimellem er Susanne Ove alene med sine bøger i stueetagen, og Jan Olsen med sin musik ovenpå.

Sådan har det været i 10 år og er i dag helt naturligt, selvom det for Susanne Ove var en anelse underligt i starten.

- Det kan selvfølgelig godt være lidt svært at vænne sig til, når Jan en gang i mellem hellere vil være alene. Men det er jo ikke, fordi han vælger mig fra, det er, fordi han vælger sig selv til, siger hun.

Flere par efterspørger mere plads

Ifølge en rundspørge, som TV 2 har lavet, oplever næsten hver tredje af de adspurgte parterapeuter og sexologer en stigende tendens i antallet af par, der efterspørger mere psykisk eller fysisk plads i forholdet.

Parforhold rundspørge

TV 2 har lavet en rundspørge iblandt 65 autoriserede parterapeuter og sexologer. Rundspørgen er sendt ud gennem Dansk Imago Center, Dansk Sexolog Forening og Dansk Center for Emotionsfokuseret Parterapi.

Og det giver god mening, lyder det fra en række eksperter. Verden er nemlig blevet ”hyper kompleks”.

- Vi skal forholde os til afsindigt mange ting, så rigtig mange mennesker har brug for at trække sig og have et helle, hvor man bestemmer alt. Et sådan sted er også der, hvor man kan lade op, inden man går ud og er sammen med sin partner, siger sociolog Emilia van Hauen.

Man bevarer sig selv, sin smag med hensyn til indretning og alt sådan noget, som der ellers kan komme tvister om

Jan Olsen, musiker

Men også et større fokus på individet og et større ønske om frihed kan mærkes, når man vil flytte sammen med sin elskede, forklarer sociologen.

- Friheden er ofte noget, der skal forhandles benhårdt om, når man flytter sammen med en anden.Nogle ikke at flytte sammen for ikke at skulle tage hensyn til den andens grimme stil eller særlige behov. De vil hellere bo alene i stedet for at give køb på deres frihed, siger Emilia van Hauen.

- Man bevarer sig selv

Netop friheden sætter både Jan Olsen og Susanne Ove stor pris på.

Og oppe på første sal er Jan Olsen også glad for, at han ikke altid behøver se på sin kærestes lige vel blomstrede gardiner i soveværelset. Det var nok ikke lige noget, han selv havde valgt, som han siger det. Oppe ved ham er der persienner i vinduerne.

- Man bevarer sig selv, sin smag med hensyn til indretning og alt sådan noget, som der ellers kan komme tvister om, siger Jan Olsen.

Væggene hos ham er fyldt med hundredvis af CD’er, som han har samlet over årene, og for nogle vil førstesalen i huset måske være et meget godt bud på den ideelle mandebolig. Her er fjernsyn, store højtalere, plads til klaveret og musik fra alverdens bands.

Hver sin etage gør, at parret kan være sig selv og sysle med hvert deres i fred.

- Susanne kan jo sidde og arbejde til over midnat, og hvis jeg vågner om natten med en eller anden god idé og lige skal ind og prøve den af på klaviaturet, jamen, så kan jeg gøre det, uden at nogle bliver sure, siger Jan Olsen, der er musiker.

Sammen og hver for sig samtidig

Parret synes ikke, at det ville være det samme, hvis de boede på hver sin adresse, for så havde der pludselig været mere end en enkelt trappe mellem dem.

- Så havde vi haft en masse logistik i den forbindelse. Nu bor vi sammen og samtidig hver for sig, og det, synes jeg, er ideelt, siger Jan Olsen.

Fra hver sin etage i det hvidkalkede hus i Odense lyder en klar opfordring til at prøve deres levemåde af.

- Jeg synes, at man skal samle lidt mod og sætte sig selv og ens partner fri. Det, man opdager, når man har fået buret ens partner godt og grundigt inde, er jo, at man også selv sidder og kigger ud gennem tremmerne, siger Susanne Olsen.

Lever du i et anderledes forhold? Så vil TV 2 gerne høre fra dig!