Samfund

Efter 25 års uenighed delte ægtepar deres have i to: - Nu kan vi drikke en øl over hækken

Vibeke Lundbo og Kurt Jørgensen kunne ikke blive enige om stilen i haven. Men opdelingen kan faktisk være gavnlig for parforholdet, siger eksperter.

Da de endelig kom op med løsningen, var det "den helt store åbenbaring".

Siden 1991, da Vibeke Lundbo flyttede ind i huset i Herning hos Kurt Jørgensen, har ægteparret været uenige om, hvordan husets tilhørende have skulle passes. Han var til rå natur og hun til den kultiverede byhave.

- Vi har altid været grundlæggende uenige om haven. For Kurt er haven et sted, hvor man kan forsvinde og hygge sig med at luge mellem nogle træer. For mig er den et sted, hvor man kan grille, få et glas rødvin og læse bøger, siger Vibeke Lundbo.

Men der skulle altså gå 25 år, før de fandt den løsning, der kunne fungere for dem begge: At dele haven over i to lige store dele. 

- Vi startede simpelthen med at plante en hæk, fortæller Vibeke Lundbo.

Kan mødes over hækken

På den måde har parret fået sig hver sin have. Og det er rimelig tydeligt. Den ene side er blevet belagt med fliser, krukker, et lille udendørskøkken og havemøbler, hvor man kan sidde og nyde en gin og tonic, som Vibeke Lundbo siger det.

På den anden side er der i skarp kontrast brændestabler, buske, træer og græs, der bare får lov at vokse. Og mens Kurt Jørgensen går rundt i sin del af haven, kan Vibeke Lundbo sidde og nyde en forfriskning på sin terrasse.

- Kurt kan gå nede i sin del og flytte rundt på noget brænde og sådan noget. Jeg kan slet ikke se, at der er sket noget dernede, når han har været der. Han kan gå en hel dag, og jeg kan tænke, ”hvad har du lavet dernede?”, siger Vibeke Lundbo og griner.

Selvom hækken, de har plantet mellem sig, endnu ikke har nået at vokse sig særlig høj, er parret allerede helt klar over, hvad den, udover at være rumdeler, kan bruges til.

- Der er jo det hyggelige med, at vi kan mødes til en øl over hækken, siger Vibeke Lundbo.

Hver sin bogreol og hver sit værelse

For hende og Kurt Jørgensen er det rigtig vigtigt at have hver sit. Og det er faktisk ikke kun i haven, at de har delt sig op. Opdelingen går igen inden for husets vægge, hvor parret blandt andet har hvert deres kontor.

Det har de også valgt med fuldt overlæg, og arrangementet er en klar fordel, mener Vibeke Lundbo.

- Det reducerer simpelthen konflikterne. Og så gør det, at man bevarer noget af sig selv. Det er vigtigt for os begge. Det at blive et par betyder ikke, at man skal mene og gøre det samme, siger hun.

Parret har også hver deres bogreol. Det har de haft siden 1991, da de flyttede sammen i huset. Her besluttede de, at deres bøger aldrig skulle fusioneres, fordi der lå så mange følelser gemt bag de enkelte bogomslag.

Vibeke Lundbo Jørgensen og Kurt H. Jørgensen har delt deres have i to. Et stykke til hver, som de selv må råde. Sådan har de også indrettet sig i huset. Video: Karoline Lunddal Dam & Lisa Linding

Mere plads, tak!

Ifølge flere eksperter er det en vigtig del af et moderne parforhold, at begge parter har et personligt sted i hjemmet, som er deres eget; et herreværelse, et yogarum eller en god lænestol i hjørnet af stuen.

En undersøgelse fra møbelgiganten Ikea viser faktisk, at 6 ud af 10 har det bedst med at have et sted i hjemmet, som er deres helt eget. Derudover viser den også, at man bliver gladere for dem, man bor med, hvis man har sit eget personlige space.

Og der kan være god grund til at tale om behovet for at have sit eget. Ifølge en rundspørge blandt parterapeuter og sexologer oplever næsten hver tredje nemlig, at flere par efterspørger mere psykisk eller fysisk plads i forholdet.

Men det giver god mening, lyder det fra en række eksperter, for verden er nemlig blevet ”hyper kompleks”.

- Vi skal forholde os til afsindigt mange ting, så rigtig mange mennesker har brug for at trække sig og have et helle, hvor man bestemmer alt. Et sådan sted er også der, hvor man kan lade op, inden man går ud og er sammen med sin partner, siger sociolog Emilia van Hauen.

Klare linjer giver færre konflikter

Ikeas undersøgelse viser også, at det personlige sted er med til at reducere konflikter og spændinger i hjemmet.

Og det gør sig i hvert fald også gældende hjemme hos Vibeke Lundbo og Kurt Jørgensen i Herning. Her er der meget klare linjer omkring, hvem der ejer hvad.

- Det kan godt lyde lidt køligt og forretningsmæssigt. Men pointen er, at når vi på forhånd har aftalt, at ”det er dit, og det er mit”, har vi ikke konflikter omkring det. Det er nemmere at sige, at når jeg går herind, må det se ud, som jeg har lyst til, for der er ikke nogen, der skal blande sig i, om jeg har sko stående over det hele, siger Vibeke Lundbo.

Lever du i et anderledes forhold? Så vil TV 2 gerne høre fra dig!