Presselogen

Vært tog ulovlige stoffer i radioen: - Det er forkasteligt

Formålet med at tage det hallucinerende stof MDMA i et program på Radio24syv var ifølge chefredaktøren blandt andet at se, om debattonen ændrede sig.

Tænk, hvis vi alle var på stoffer i ny og næ.

Det var oplægget i programmet 'René Linjer' på Radio24syv, inden radiovært René Fredensborg sammen med et panel bestående af komponist Trinelise Væring, performancekunstner Marie Hauge Jensen og filminstruktør Søren Fauli i næsten to timer mellem jul og nytår diskuterede det forgangne år, mens de alle var under indflydelse af det ulovlige hallucinerende stof MDMA (også kendt som ecstasy, red.). 

- Jeg synes, det er forkasteligt, at de finder på at gøre det, og jeg kan slet ikke se argumentet for det, lyder kritikken fra Århus Stiftstidendes chefredaktør Jan Schouby i søndagens udgave af TV 2 NEWS' mediemagasin 'Presselogen'.

Også BTMX' chefredaktør Jens Grund finder det redaktionelle valg på den statsfinansierede radiostation mærkværdigt.

- Jeg hørte programmet, mens jeg var ude at køre bil og var egentlig ganske godt underholdt, men da René (Fredensborg red.) i de sidste fem sekunder vælger at oplyse om, at panelet har været på stoffer, bliver jeg fuldstændig paf. Hvad var formålet med at sige det? Og at gøre det?, spørger han.

Det "magiske" MDMA

Forud for programmet kunne man i et debatindlæg i Berlingske læse René Fredensborgs egen begrundelse for forsøget. Under overskriften "Vi var på MDMA i radioen - og det var magisk" besvarede radioværten blandt andet spørgsmålet om, hvad der sker, hvis man under en debat serverer hallucinerende stoffer i stedet for kaffe og kildevand:

- Svaret er kort: Deltagerne vil ordne hele verdenssituationen på den mest ærlige, kærlige og krammende facon, lød det blandt andet i indlægget hos Berlingske.

- Det er på ingen måde som at lægge øre til en braldrende bodega, faktisk er vi helt ædru, men altså under the influence på en måde, som fordrer en stilfærdig samtale med dybde, åbenhed og ærlighed. Vi er på et såkaldt love drug og taler om året, der gik, men det er ikke spor gakket. Det er en anderledes debat, hvor følelserne sidder uden på tøjet i den mest positive forstand, samtidig med at vi gerne blotter vores inderste tanker. Vi taler ikke om stoffet, vi er på stoffet, skriver René Fredensborg.

Til spørgsmålet om, hvor Radio24syv har købt det hallucinerende stof, svarer Jørgen Ramskov, at det er dækket af kildebeskyttelse.

- Så I har været ude på det illegale marked?, spørger Jens Grund.

- Ja, vi har været ude og lave en illegal transaktion, lyder svaret fra Jørgen Ramskov.

Afstemning

Er det i orden, at et medie bryder loven i forsøget på at følge en historie til dørs?

Chefredaktør Jens Grund mener, det er afgørende, at der er et tungtvejende argument bag ved beslutningen om at overtræde loven:

- Vi kan som chefredaktører i yderste tilfælde vælge at bryde loven, hvis sagen tjener et større formål - nemlig offentlighedens interesse. Selvfølgelig kan man komme i de situationer, men det her er på ingen måde så vigtigt for offentligheden, at man aktivt skal bryde loven, gå på det sorte marked og købe et illegalt stof. Programmet sætter ikke engang en præmis op for forsøget, siger Jens Grund.

DR trak lignende radioprogram tilbage

Tidligere har Danmarks Radio også ladet to radioværter i serien 'Operation Menneskejagt' ryge pot og indtage euforiserende svampe for at "finde sandheden om mennesket", som der stod i programomtalen. I marts sidste år valgte DR så at trække P1-programmet tilbage.

Kan en debat blive mere forstående, og kan den blive mere interessant at lytte til, fordi den bliver mindre konfrontatorisk? Det var formålet, og kun det

Chefredaktør Jørgen Ramskov om at et panel har taget hallucinerende stoffer hos Radio24syv

I Presselogen dengang sagde kanalchef Thomas Buch Andersen, at begrundelsen for at lave programmet ikke havde væsentlig nok karakter til at omgå kravet om lovlighed.

- Problemet med det er, at det er forherligende og anvisende at spise psykedeliske svampe. De advarsler, der er mod at spise svampe, er ikke med, og derfor trækker vi programmet tilbage, lød det også fra Thomas Buch Andersen.

Jørgen Ramskov mener ikke, Radio24syvs forsøg er anvisende, netop fordi stationen ikke har reklameret for forsøget. Det er udelukkende en diskussion om, hvorvidt en debat ændrer sig, hvis man er på stoffer, lyder det.

- Udgangspunktet er lægen Henrik Rindoms udtalelse om, at hvis folk lod være med at drikke og i stedet tog en lille smule af det her stof, så ville de opføre sig meget bedre over for hinanden. Jeg har på ingen måde planer om at sige, at journalistikken bliver bedre af det her, men kan en debat blive mere forstående, og kan den blive mere interessant at lytte til, fordi den bliver mindre konfrontatorisk? Det var formålet, og kun det, siger Jørgen Ramskov.

Se hele debatten om MDMA samt resten af Presselogen på TV 2 PLAY.