Patienter afvist hos læger, når de vil have medicinsk cannabis

Over 100 patienter har henvendt sig til Scleroseforeningen efter at være blevet nægtet adgang til medicinsk cannabis.

Selvom der i en ny forsøgsordning er givet grønt lys for, at blandt andet patienter med sclerose eller neurologiske smerter kan få adgang til medicinsk cannabis, så bliver mange patienter alligevel afvist hos deres læge, når de beder om behandlingen.

I et Facebook-opslag har Scleroseforeningen bedt om at få medlemmerne til at fortælle om deres erfaringer med at få adgang til medicinsk cannabis hos deres læge. Og her fortæller en række patienter, at deres læge ikke vil give dem medicinsk cannabis.

- Min mand har talt med både egen læge og scleroseklinikken, og de vil ikke udskrive det, da de mangler dokumentation, skriver Birte Halkjær Jensen i en kommentar til Facebook-opslaget.

- Min mand Nick Brandstrup har også talt med sin neurolog i december om det ved en kontrol, da hans tilstand er progredierende. Han blev afvist til trods for, at vi ved, min mand har gavn af det - særligt mod sine spasmer, skriver Janni Thorhauge Brandstrup i en kommentar.

Mindst 100 har henvendt sig

- Mindst 100 patienter har skrevet til os om, at de ikke engang får en lægefaglig vurdering, når de går til almen eller speciallæge og spørger ind til muligheden for at få ordineret medicinsk cannabis under den nye forsøgsordning, siger Klaus Høm, der er direktør i Scleroseforenigen, til TV 2.

- Mange læger vil ikke gå ind i en sundhedsfaglig vurdering, fordi medicinsk cannabis endnu ikke er godkendt på samme vis som meget andet medicin. Men den her forsøgsordning skriger på lægernes medvirken. Der er mange patienter, som har prøvet alt andet, siger Klaus Høm.

Alternativet er ifølge Klaus Høm, at patienterne bevæger sig ud på det illegale marked.

- Til lægerne vil jeg sige, at jeg synes, patienterne bør gå forud for principperne, siger Klaus Høm.

Patientforening chokeret

I patientforeningen Danske Patienter er man chokeret over lægernes uvilje.

- Det er en helt uholdbar situation. De her patienter er en type patienter, der ikke har mulighed for at behandle deres symptomer. Nu har de med medicinsk cannabis en mulighed for at få adgang til lindring, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter, til TV 2.

Også hos Gigtforeningen fortæller man, at over 60 personer har henvendt sig og fortalt, at deres læger ikke ville give dem adgang til medicinsk cannabis.

De praktiserende læger har tidligere ytret skepsis om forsøgsordningen. Det skyldes blandt andet, at lægerne normalt kun udskriver recepter på godkendte lægemidler. 

Lægeformand mangler dokumentation 

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, forstår udmærket lægernes skepsis, fordi man ikke ved om cannabissen virker og er sikker at bruge. Det siger han til TV 2:

- Det var jo en politisk beslutning at tilbyde cannabis til patienterne. Det faglige grundlag har aldrig nogensinde været i orden, og det har vi nu kritiseret igennem mere end et år.

Lægerne har i stedet foreslået en forskningsbaseret ordning. Man har ikke den nødvendige dokumentation til, at læger kan udbyde cannabis som lægemiddel, lyder det.

- Vi er som læger forpligtet til at tilbyde patienterne behandling, som er sikkert at anvende, og som virker. Og det er et grundlæggende princip i den måde, vi leverer behandlinger på, siger Andreas Rudkjøbing.