Samfund

Er kærester på niende år, men vil ikke bo sammen: - Jeg slipper for at købe trussebind og mælk

Camilla Holse og Jens Balle lever i et 'living apart together'-forhold, hvilket betyder, at de bor hver for sig. Noget flere er begyndt på, lyder det.

- En dag skal vi da bo sammen, siger Jens Balle og kigger afventende, nærmest spændt, på sin kæreste.

Men svaret falder langt fra prompte, og der bliver helt stille. Man vil kunne høre en knappenål falde til jorden. Camilla Holse kigger væk fra manden, som hun sidder arm i arm med.

Så bryder de begge ud i latter.

- Jamen, det skal vi da helt klart have en snak om på et tidspunkt, siger hun og slår en om muligt endnu større latter op.

Camilla Holse og Jens Balle har boet i hver sin jyske storby i de ni år, de har være kærester. De vil nemlig ikke bo sammen.

- Det gør mig til et helt menneske

Hver anden uge pakker Camilla Holse en kuffert i Herning og kører 100 kilometer sydpå mod Kolding for at være gæst i Jens Balles hus. Det har hun gjort de sidste ni år. Og gæst er hun glad for at være.

- Jeg ville ikke vide, hvad jeg skulle gøre med den indretning, han har. Vi har meget forskellig stil, siger hun og griner.

De har hver især været gift før og har begge børn fra tidligere ægteskaber. Hver anden uge i deres liv er derfor dedikeret til børnene, og hver anden uge til hinanden. De har aktivt valgt ikke at ville bo sammen, og det er faktisk en fordel at leve på den måde, mener Camilla Holse.

Jeg kan jo skifte låsen, hvis jeg synes, hun er træls

Jens Balle, kunde- og udviklingschef

- Jeg kan være 100 procent kæreste, når jeg er sammen med Jens, og jeg kan være 100 procent mor, når jeg ikke er sammen med Jens. Det gør mig til et mere helt menneske, at jeg ikke er halvt nogle steder, forklarer hun.

Par flytter fra hinanden, men bliver sammen

Forholdet, de lever i, kaldes populært ’living apart together’, hvor man, som navnet antyder, bor hver for sig, men fortsat er et par.

Camilla Holse og Jens Balle har aldrig tidligere boet sammen, men noget tyder på, at flere og flere par flytter fra hinanden for at leve i et forhold som deres.

Parforhold rundspørge

TV 2 har lavet en rundspørge iblandt 65 autoriserede parterapeuter og sexologer. Rundspørgen er sendt ud gennem Dansk Imago Center, Dansk Sexolog Forening og Dansk Center for Emotionsfokuseret Parterapi.

Der findes ikke tal på, hvor mange der lever i et såkaldt ’living apart together’-forhold, men flere eksperter, som TV 2 har talt med, vurderer, at et stigende antal danskere lever på den måde.

Og i en rundspørge blandt 65 parterapeuter og sexologer, som TV 2 har foretaget, svarer lidt over hver fjerde, at de i stigende grad ser en tendens til, at par flytter fra hinanden, men forbliver sammen. Og det kan der være ganske god grund til.

- Det giver en opblomstring af energi, livslyst, kærlighedslyst og kysselyst, så jeg ser mange fordele ved det. Specielt hvis man er nået dertil, at man har lyst til at blive skilt, siger parterapeut Ingrid Ann Watson.

Det bedste af begge verdener

I Kolding har Jens Balle bagt boller, da Camilla Holse vanen tro ankommer med sin kuffert mandag aften. Parret er stort set altid sammen i Kolding, fordi det passer bedst med afstanden til begges arbejde.

”Hej skat”, siger Jens og byder hende på en mere eller mindre varm kop kaffe, så snart hun er kommet ind ad døren. Den er lidt til den kolde side, driller Camilla.

Vi har altid sagt, at den dag vi flytter sammen, går vi sgu nok fra hinanden

Camilla Holse, HR-chef

Parret ser det som en stor fordel, at de hver anden mandag gentager ritualet og altså skal tage stilling til, om de gider hinanden. De tager det bedste af begge verdener, lyder det.

- Der er ikke nogen terminskvitteringer eller noget fælles adresse, der binder os sammen. Det er lysten til at være sammen, der får os til at gide at gøre det hver anden mandag. Camilla kan jo bare lade være med at køre herned, hvis hun synes, jeg er træls, og jeg kan jo skifte låsen, hvis jeg synes, hun er det, griner Jens Balle.

Kunne du forestille dig at leve i et 'living apart together'-forhold. Giv dit besyv med i afstemningen herunder:

Afstemning

Er 'Living apart together' noget for dig?

Slipper for at købe bind og mælk

Den hyppigste årsag til, at par flytter fra hinanden, er, ifølge parterapeuterne og sexologerne, at det giver mere kvalitetstid med hinanden, når man bor hver for sig.

Det kan lyde paradoksalt, men det er også sådan, at Camilla Holse og Jens Balle oplever det.

Living apart together

Par, der er kærester eller gift, men ikke bor på samme adresse lever i et ’Living apart together’-forhold. Man bor hver for sig, men lever altså alligevel sammen. Begrebet forkortes ofte ’LAT’.

Der findes ikke tal på, hvor mange danskere, der lever i en sådan konstellation, men en række eksperter vurderer, at det er tendens i stigning.

- Vi har slukket for nogle af de der dagligdagsting. Jeg har aldrig fået den der ”husk bind og mælk”-sms, når jeg skal ud og handle, for det køber hun selv, og jeg drikker ikke mælk. Vi kan fokusere på nogle andre ting, siger Jens Balle.

Men ifølge sociolog Emilia van Hauen skyldes det øgede antal par, der vælger at bo hver for sig, også noget så lavpraktisk som økonomi. I dag har man nemlig råd til at vælge at bo hver for sig.

- Det enkelte menneske er blevet i stand til at skabe sig en fuld tilværelse helt alene – både socialt, økonomisk, karrieremæssigt, uddannelsesmæssigt og med børn, siger Emilia van Hauen.

Kan redde ægteskaber

En del par flytter dog også fra hinanden for at give deres parforhold et kunstigt åndedræt, hvis det hænger i en tynd tråd.

Et af de par er Michael og Charlotte Barett Boesen. De blev gift og flyttede sammen i 2006 - og fra hinanden igen i 2011. De var meget tæt på at blive skilt, men at bo på hver sin adresse har reddet deres forhold, fortæller Michael Barett Boesen.

- Det har givet os mere glæde i hverdagen. Vi formår at få det bedste ud af parforholdet og eliminerer de eventuelle konflikter, man kan have, hvis man ikke er enig, siger han.

I dag bor de stadig på hver sin adresse.  

Parterapeut: - Leg med forholdet

Og der kan være god grund til at gå drastisk til værks. I 2016 havde Danmark nemlig en skilsmisseprocent på knap 51, hvilket vil sige, at godt hvert andet ægteskab går i stykker.

Og netop derfor er det ifølge parterapeut Ingrid Ann Watson vigtigt at eksperimentere med, hvordan man holder liv i ens forhold. Også selvom eksperimenterne kan udgøre en risiko.

- Parforholdet kan selvfølgelig gå i stykker, når man leger med de her ting, men det kan også gå i stykker, når man glemmer at lege. Med en skilsmisserate på 51 procent er det måske tid til, at vi prøver noget andet og ikke er så bange for det nye og anderledes, siger Ingrid Ann Watson.

Alle fordelene opvejer ulemperne

For Camilla Holse og Jens Balle er fordelene i hvert fald klart at foretrække. De har svært ved overhovedet at komme på nogle ulemper.

- Det er jo næsten kun det med, at man nogen gange kan savne hinanden. At man ikke har det, at man bor sammen. Men det er så lille en del, fordi det andet fungerer så fint, siger Camilla Holse.

Når deres børn engang er flyttet hjemmefra, vil de to dog overveje, om de skal flytte sammen. Men det bliver bestemt ikke uden betænkeligheder.

- Vi har altid sagt, at den dag vi flytter sammen, går vi sgu nok fra hinanden. Jeg tror, det er vigtigt, at vi ser hinanden dybt i øjnene og laver nogle regler, for jeg tror, at vi har brug for det der space, siger hun.

Lever du i et anderledes forhold? Så vil TV 2 gerne høre fra dig!