De brændte børn

Fik frataget sit danske pas efter 27 år – nu har hun fået opholdstilladelse

- Jeg er først helt dansker, når jeg har fået mit statsborgerskab tilbage, siger Sheryll Dufke, der derfor venter med at juble.

Sheryll Dufkes verden væltede lige op til jul med beskeden om, at hun efter 27 år i Danmark fik frataget sit danske statsborgerskab.

Men 2018 begyndte bedre, end 2017 sluttede.

For bare få dage inde i det nye år fik Sheryll Dufke nyheden om, at hun og hendes søn har fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark efter en hastebehandling af deres sag.

- Det er gået ufatteligt hurtigt. Hurtigere end nogle af os havde regnet med, siger den 31-årige Sheryll Dufke, der dog endnu ikke føler, hun kan ånde lettet op.

- Vi er der ikke endnu. Jeg er jo kun halvt i mål. Jeg er først helt dansker, når jeg har fået mit statsborgerskab tilbage, så jeg venter lige med at juble alt for meget. Når jeg har fået det, kan jeg slappe af, siger hun til TV 2.

'De brændte børn'

I dokumentarserien 'De brændte børn' tager Lisbeth Zornig Andersen fire modige danskere tilbage til barndommen for at få svar på de spørgsmål, de har båret rundt på hele deres liv. Sæson 3, som Sheryll Dufke medvirkede i, blev sendt på TV 2 i august og september 2017. 

Ville rydde op i fortiden

Sheryll Dufke er født i Filippinerne og fik sit danske statsborgerskab som 4-årig under den forudsætning, at hun kom til landet med sine forældre. En filippinsk mor og en dansk far, der ville starte et liv sammen i Danmark.

Dog skulle det senere vise sig, at de havde forfalsket Sheryll Dufkes dåbsattest og i virkeligheden ikke var hendes rigtige forældre.

Det blev foldet ud i et program af dokumentarserien ’De brændte børn’, der blev vist på TV 2 i august og september, og under optagelserne til programmet blev Sheryll Dufke gjort opmærksom på, at hendes medvirken kunne koste hende statsborgerskabet, da den nye viden kunne gøre hendes papirer ugyldige.

Men Sheryll Dufke ville slutte fred med en barndom præget af løgne og svigt. Derfor valgte hun at fortsætte optagelserne og satte med hjælp fra en advokat gang i en undersøgelse af de omdiskuterede papirer. 

- Jeg kunne godt have lukket øjnene for det, der er sket. Jeg havde jo mit statsborgerskab. Men jeg ville gerne have ryddet op i min fortid, har Sheryll Dufke tidligere sagt til TV 2.

Og det gik, som hun havde frygtet. Udlændinge- og Integrationsministeriet erklærede hendes danske pas ugyldigt, og derfor frygtede hun pludselig at blive udvist til Filippinerne sammen med den ældste af sine to børn, David på 11 år.

Da Sheryll Dufke har fået sin datter med sin danske mand, var datteren ikke i fare for at blive sendt ud af landet. Anderledes var det med David. Fordi hans far er ukendt, ville han følge med sin mor.

- Det spænder stadig ben for os

Men med den midlertidige opholdstilladelse kan familien fortsætte deres liv i Danmark, indtil deres sag om statsborgerskab er færdigbehandlet, hvilket ifølge hendes advokat kan tage år.

- Det er selvfølgelig godt, men der er stadig nogle ting, der spænder ben for os, siger Sheryll Dufke, der eksempelvis ikke kan rejse ud af landet uden at skulle bruge et visum for at vende hjem igen.

Sheryll Dufke og hendes 11-årige søn, David.

Vigtigst af alt er det dog, at Sheryll kan sende sin søn i skole uden at bekymre sig om, hvorvidt hun gør noget ulovligt – og at hun kan selv begynde at søge arbejde igen.  

Sheryll Dufke er uddannet kontorassistent, men da hun mistede sin opholdstilladelse – og dermed også sin arbejdstilladelse - var hun netop blevet forlænget i et vikariat i en børnehave i Helsingør, og det job er nu besat til anden side.

Når jeg endelig har mærket nogle følelser, har det været der, hvor jeg har grædt

Sheryll Dufke

- At jeg ikke har et arbejde er pisseærgerligt, men følelsesmæssigt er det nok meget godt, at jeg lige får lov til at komme mig over alt det her, siger Sheryll og fortæller, at hun over julen har gået rundt i en ”zombietilstand”.

- Når jeg endelig har mærket nogle følelser, har det været der, hvor jeg har grædt. Jeg har ikke vidst, hvad mit næste skridt var, siger hun.

Men nu hvor opholdstilladelsen er faldet på plads, tør Sheryll Dufke og familien tro lidt mere på, at hun igen bliver dansk statsborger.