Efter nytårsangreb: Brandfolk kræver handling i åbent brev til ministre

Brandfolkene ønsker problemet reduceret og helst elmineret, skriver de i brevet.

Mindst tyve dokumenterede angreb nytårsaften- og nat på brand- og redningsmandskab over hele landet.

Det er den barske virkelighed, der nu har fået brandfolkenes organisationer til at gå sammen og kræve handling af politikerne i et åbent brev, som er stilet til blandt andre forsvarsministeren, justitsministeren og socialministeren.

- Det er en alvorlig situation. Både fordi det udsætter vores brandfolk for fare, og fordi det også potentielt udsætter brand- og redningsindsatser, da et område - måske forinden vores indsats - skal sikres af politiet. Vi har derfor et meget stort ønske om, at der kan gøres noget for at reducere, og helst helt eliminere, dette problem, hedder det blandt andet i brevet fra Beredskabsforbundet, Danske Beredskaber og Falck til ministrene.

Brevet er også stilet til tre udvalg i Folketinget, nemlig forsvarsudvalget, retsudvalget, og socialudvalget.

Har forslag på løsning

Brandfolkene foreslår blandt andet, at man for eksempel giver unge fra socialt belastede boligområder en tilknytning til til beredskabet. Det kunne for eksempel ske gennem et forsøgsprojekt 'Brandkadetter i Danmark', der har kørt de seneste fire år, hvor man har hentet udvalgte unge til beredskabet i en række beredskabsenheder.

- Det oprindelige sigte med at tilknytte unge til beredskaberne var et forsøg på at imødegå stigende problemer med stenkast og lignende, når beredskaberne skulle indsættes i visse særligt belastede boligområder. Tanken var at få skabt kontakt og tilknytning til nogle af de unge mennesker i disse områder, så de kunne optræde som beredskabets ”ambassadører” på stedet. Næste trin var at give ikke blot unge mennesker fra socialt belastede boligområder, men også en bredere kreds af unge, tilknytning til beredskabet, skriver brandfolkene i det åbne brev.

Værst i Københavnsområdet og Østjylland

I alt blev beredskaberne beskudt med fyrværkeri hele 20 gange i løbet af nytårsaften- og nat, viser en statistik, som Danske Beredskaber har lavet ved en rundringning til de 24 beredskabsenheder.

Flest beskydninger oplevede Østjyllands Brandvæsen og Hovedstadens Beredskab, der hver har registret syv episoder.

- Det giver ingen mening i min optik. Jeg må karakterisere det som rent vanvid - at stå at skyde efter folk, som er i gang med at løse en opgave, hvor de bare prøver på at passe på os alle sammen. Det er vanvid, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber, til Ritzau.

Her blev beredskab angrebet med fyrværkeri