Dette danske militærgrej skal hjælpe med at holde Rusland i skak

Danmark sender de første militære køretøjer og materiel afsted til Natos mission i Baltikum.

Fredag eftermiddag begynder Danmark at udsende det militære bidrag på cirka 200 soldater og udstyr til Natos såkaldte "forstærkede fremskudte tilstedeværelse" i Baltikum og Polen.

Særligt efter annekteringen af Krim i 2014 er Rusland som fjendebillede blevet et tema i Vesten, og derfor bliver de danske soldater sammen med britiske og estiske kolleger en del af en brigade på i alt 4000 soldater.

De skal forsikre de baltiske allierede om, at Nato står last og brast med dem og afskrække Rusland fra at handle aggressivt mod forsvarssamarbejdets østligste medlemslande.

Fra 1945 blev de baltiske lande indlemmet i det daværende Sovjetunionen, der russificerede Estland, Letland og Litauen.

Landende blev først selvstændige igen i 1991 og har siden 2004 været en del af NATO.

Afgang fra Aalborg

De første militære køretøjer og materiel fra det danske bidrag sendes fredag afsted fra Aalborg.

Det drejer sig om lastbiler, minibusser, sanitetskøretøjer, maskingeværer og andre våben. I alt bliver cirka 40 køretøjer og 60 containere sejlet fra den nordjyske by og østpå til Estland.

De danske soldater rejser først til Baltikum den 9. og 10. januar og skal operere i Estland. Her bliver de udstationeret i en nedlagt sovjetisk base i byen Tapa.

En række forholdsregler

Det danske bidrag til Natos brigade kommer til at bestå af tre kampdelinger. To panserinfanteridelinger og en mekaniseret infanterideling. De to panserinfanteridelinger bliver udrustet med infanterikampkøretøjer, mens den mekaniserede deling bliver udrustet med pansrede mandskabsvogne.

Kaptajn i Forsvarets Trænregiment Søren Kofoed beskriver over for TV 2 dele af det danske materiel, der bliver benyttet i Estland.

- Vi bruger store dele af det materiel, som tidligere er blevet anvendt i Afghanistan. Derfor har vi taget en lang række forholdsregler for blandt andet køretøjerne, så vi sikrer, at de kan operere derover, hvor der til tider kan blive ekstremt koldt. For eksempel skal der anvendes en særlig slags diesel, som modvirker, at brændstoffet kan fryse til, siger Søren Kofoed.

Varme uniformer

Han fortæller, at øvelsesaktiviteterne i Estland vil foregå under helt andre forhold end i Danmark, og at der af den årsag er indkøbt speciel materiel, der blandt andet tæller varme uniformer og telte med gasbrændere til den kolde estiske vinter.

- Transport af frisk drikkevand til soldaterne har vist sig at være en udfordring, når der skal fragtes store mængder drikkevand i op til 30 graders frost, fortæller kaptajnen.

Forberedelsesprocessen til Nato-missionen har været i gang i et års tid, og de professionelle soldaters træning begyndte i oktober 2017, oplyser Søren Kofoed.

Se listen med billeder af noget af det danske materiel, der skal fragtes til Baltikum, og som skal hjælpe de danske soldater på Nato-missionen.

Danmarks miltære bidrag til Baltikum

  1. Infanterikampkøretøj CV 90

    Infanterikampkøretøjet anvendes af kamptropperne. Køretøjet har monteret en stabiliseret 35 millimeter kanon, som muliggør skydning under kørsel.

  2. Lastbil med en Manitou

    Når der skal læsses materiel som eksempelvis ammunition på en lastbil, bruges en Manitou. Det gør processen meget hurtigere.

  3. MAN HX Lastbil

    Lastvognen er logistiksoldaternes primære køretøj. Lastvognen, som anvendes under missionen, er en beskyttet udgave med henblik på at højne soldaternes sikkerhed.

  4. Pansret sanitetskøretøj

    Dette pansrede sanitetskøretøj kaldes også for en militær ambulance. Den rykker ud, hvis der er syge eller sårede soldater.

  5. Bjærgningskøretøj

    Bjærgningskøretøjet kan løfte en kampvogn, der er blevet ukampdygtig. Hvis kampvognen skal flyttes, kommer bjærgningskøretøjet til sin ret.

  6. Tungt maskingevær

    Våbnet anvender kaliber 12.7 millimeter. Maskingeværet er oftest monteret på køretøjer med henblik på egenbeskyttelse under kørsel.

  7. Let maskingevær LMG

    Maskingeværet skyder med kaliber 5.56 millimeter. Våbnet har en høj skudkadence, hvorfor det ofte anvendes som støttevåben.

  8. Gevær M10

    Soldaternes personlige gevær. Canadisk produceret våben, der skyder med kaliber 5.56 millimeter. Magasinet er et 30 skudsmagasin og kan både skyde enkeltskud og bygeild.

Kilde: Trænregimentet, Forsvaret