22 kilo tung gedde er officielt ny danmarksrekord

Kæmpegedden har vist sig at være endda endnu tungere, end fiskeren selv havde opgjort den til.

Så er det officielt: 52-årige Per Krarup har fanget Danmarks største gedde.

Det ligger fast, efter Rekordudvalget under Dansk Sportsfiskerforbund har gennemført en nøje inspektion af vægten på den kæmpefisk, som Per Krarup trak i land fra en sø i Nordsjælland den 29. september sidste år.

Han havde selv opgjort vægten til 22,14 kilo og længden til 127 centimeter, men faktisk er rekorden en anelse større.

- Det bliver en rekord, det er helt klart. Vægten er 100 procent nøjagtig. I stedet for at blive 22,14 kilo så bliver den 22,16 kilo, siger Bjarne Lehné, der er formand for Rekordudvalget, til TV 2.

Rekorden blev endeligt godkendt på et møde i Rekordudvalget fredag eftermiddag.

Den hidtidige rekordgedde, der blev fanget i 2015, havde en vægt på 21,16 kilo.

Havørreden er næste mål

Bjarne Lehné ringede selv til Per Krarup fredag eftermiddag for at overbringe den glædelige nyhed. Til TV 2 fortæller Per Krarup, at han er glad for rekorden, men at han tager det hele stille og roligt.

- Det er da fint. Jeg vil selvfølgelig ikke sige, at det ikke betyder noget, men jeg er jo en ydmyg person, siger han og tilføjer:

- Jeg er da glad for at have fanget den, og den er blevet registreret, og det har været sjovt at følge med i alt mediepostyret. Nu kan jeg læne mig tilbage og smile af det hele.

I starten af næste uge vil han modtage et diplom med posten som bevis på, at han nu er indehaver af danmarksrekorden. Det skal formentlig gemmes i en scrapbog sammen med udklip fra den øvrige medieomtale.

- Så skal dem, der vil se det, nok få det at se, siger Per Krarup.

Næste fiskemål er havørreden, som han aldrig har fået på krogen.

- Men jeg skal stadig ud og fange gedder. Gedden slipper jeg aldrig, siger han.

Rekord var tæt på at glippe

Det var ellers lige ved, at rekorden aldrig var blevet til noget. I to måneder manglede den 52-årige lystfisker vidner til den imponerende fangst, da vidner er et krav, før en rekord kan godkendes af Rekordudvalget.

Det tog Per Krarup 45 minutter at trække gedden i land, og midt i kampens klimaks dukkede en ung mand og hans søn op. De stoppede op og hjalp med at tage de obligatoriske billeder af den stolte lystfisker, men travl som han var, nåede Per Krarup ikke at få et telefonnummer, før de var væk igen. 

Derfor skulle Per Krarup den 1. december i 'Go' aften Danmark' for at efterlyse vidnerne. Men netop da han sad i sminken bag studiet, blev han ringet op af Bjarne Lehné, der kunne fortælle, at vidnet til fangsten havde meldt sig

Tilbage var nu kun, at Rekordudvalget skulle bekræfte geddens vægt, hvilket altså nu er sket.

Hvad med Grarupgedden?

Da TV 2 omtalte den mulige rekordgedde i december, modtog vi en henvendelse fra en læser, der henviste til, at der faktisk var fanget en endnu større gedde i Grarup Sø nær Haderslev i Sønderjylland for efterhånden mange år siden.

Og ganske rigtigt fangede Christian Damkjær i 1929 en kæmpe gedde, der var 150 cm lang og vejede imponerende 26,5 kilo. Se et billede af den her.

Det ville fortsat have været både Danmarks og nordens største gedde, men den er blevet slettet fra rekordlisterne på grund af fangstmetoden.

Christian Damkjær fangede nemlig gedden med et selvfiskende redskab og ikke på stang og line, og dermed var den ifølge reglerne ikke er fanget på sportsfiskermanér.