Han voksede op med tjenestefolk og store drømme, men endte som alkoholiker
Carl Christian Randow voksede op med tjenestefolk og direktørdrømme. Her er hans historie om at blive alkoholiker.
Iført en stilsikker smoking og med velfriseret hår mødte en 27-årig mand op til nytårsfest i det nordvestlige København.
For ham var det den eneste rigtige påklædning, når årets sidste aften anno 1996 skulle fejres. Men indenfor kunne han konstatere, at resten af selskabet var både ældre og mere afslappet klædt.
Han følte sig på alle måder malplaceret. Tømmermændene fra gårsdagens druktur gjorde det ikke bedre, og under forretten hoppede han over en mur og stak af. Væk fra nytårsfesten hos Anonyme Alkoholikere.
Det blev begyndelsen på en druktur, der varede tre måneder og otte dage for den dengang 27-årige Carl Christian Randow.
- Nu må jeg drikke, til jeg dør
I dag er han 49 år, og på mange måder har den nytårsaften i 1996 været skelsættende for resten af hans liv.
Carl Christian Randow arbejder nu som alkohol-coach og er blandt andet kendt fra TV 2-programmet ‘Misbrug’, hvor han hjælper danskere ud af deres alkohol- og stofmisbrug.
Men før han nåede dertil, måtte han selv helt ned og ramme bunden.
- Jeg skulle derud, hvor jeg tænkte: “Nu må jeg drikke, til jeg dør - og ellers skal der ske noget andet”. Jeg opgav helt at tæmme mit alkoholmisbrug, siger Carl Christian Randow i dag.
For at forstå hvordan det kunne komme dertil, skal man forstå Carl Christian Randows baggrund. På papiret tegnede det nemlig til, at den unge mand fra Nordsjælland skulle leve et helt andet liv end det på bænken.
Kostskoledrengen
Carl Christian Randow voksede op i en villa på 1250 kvadratmeter i Gentofte med husholderske, chauffør og gartner.
Da han var syv år gammel, gik hans forældre dog fra hinanden, og det reagerede Carl Christian Randow på, da han kom til at bo sammen med sin mor og tre søstre.
- Jeg oplevede mine forældre som fraværende. Derfor var jeg ikke ret tit hjemme, og da jeg var 12 år, begyndte jeg at eksperimentere med alkohol og hash, siger Carl Christian Randow.
Med tiden kunne de fleste omkring ham se en utilpasset dreng. Derfor blev han sendt seks år på Herlufsholm Kostskole.
Hurtigt lærte han at tilpasse sig de strenge regler, men når han ikke var på skolen, festede han igennem med vennerne.
- Jeg drak så meget som muligt, og jeg var vildere end alle andre. Der var en smerte i mig - noget, der gerne ville blive set, hørt og accepteret - og derfor var jeg glad for at komme i en anden tilstand, siger han.
Derfor stilede han samtidig efter status og topkarakterer på Herlufsholm, hvor han også blev udvalgt til præfekt - en elev, der fungerer som rollemodel for de øvrige elever på skolen.
- Vi var eliten, og vi gik for sjov i klassen og omtalte os selv som “hr. direktør”. For vi kunne slet ikke forestille os at havne andre steder på den sociale rangstige, siger han.
I dag ved Carl Christian Randow, at han “sandsynligvis ville være blevet den ringeste direktør nogensinde”. Og netop det faktum blev også en stor del af den indre essentielle konflikt, som han kom til at opleve i årene efter Herlufsholm.
Misbrugeren
Belært hjemmefra tænkte han, at det handlede om at blive til noget stort og tjene mange penge. Derfor valgte han at læse sprog og økonomi på universitet.
Over to semestre forsøgte han at passe ind, indtil han måtte erkende, at det kun gjorde ham mere ulykkelig, og at han var nødt til at droppe ud.
Samtidig gik det op for Carl Christian Randow, at han måske slet ikke passede ind blandt det bedre borgerskab i Nordsjælland.
- Så jeg sagde: I kan rende mig i røven, og så tog jeg til Indien for at finde mig selv, fortæller han.
Beslutningen satte alkoholforbruget på en naturlig pause. Han fandt ro i den mere spirituelle verden, men da han vendte hjem til Danmark for at studere filosofi og siden psykologi, eskalerede drukturene igen.
Alle de penge, han fik af sin farmor, blev brugt på Christiania og københavnske værtshuse.
- Det kan godt være, at jeg førte mig frem i skræddersyede læderbukser, brokadevest og tweedjakke, men jeg sad ofte på bænken med grønlænderne og de prostituerede, siger Carl Christian Randow.
Sådan fortsatte han i månedsvis. Lige indtil den 6. juni 1994, hvor det bankede på døren til hans lejlighed.
Familiens ultimatum
Omfanget af hans misbrug var nu blevet så stort, at hans familie tvang ham i behandling.
- Du kan vælge at sige nej, men så slår vi hånden af dig. Eller du kan vælge at tage med os, og så kommer du på behandlingsstedet Majorgården, lød deres besked.
Carl Christian Randow valgte den sidste løsning, fordi der ikke var andre muligheder, nu hvor farmor havde lukket for pengestrømmen. Problemet var bare, at han på det tidspunkt ikke selv havde erkendt, hvor galt det stod til.
- Jeg fik et chok, da jeg fire dage senere vågnede op på behandlingsstedet. Jeg var jo 20 år yngre end alle andre, og der var ikke meget sjov i at sidde med en masse ældre mennesker, siger han.
Alligevel gennemførte han det seks uger lange behandlingsforløb og var også ædru i en periode derefter. Men så tog han sit første tilbagefald, og derfra faldt han flere gange i.
Lige indtil hans sidste druktur, der begyndte nytårsaften 1996.
Drukturen på tre måneder og otte dage
Allerede i døren til nytårsfesten ved Anonyme Alkoholikere havde han bemærket, at han stak ud i sin smoking, da han mødte en mand i sort lædervest og en hund med navnet King.
Her hørte han ikke til, konkluderende han for sig selv og stak af for at tage på druk. Men da Carl Christian Randow gik langs vejen mod værtshuset, græd han.
Nu havde han prøvet at blive clean og ædru så mange gange, men det var ikke lykkedes. Nu ville han opgive kampen.
I dag husker Carl Christian Randow drukturen som én lang rus på Vesterbro.
I tre måneder og otte dage væltede han rundt på Christiania og på værtshuse med skæve mennesker. Hele tiden på jagt efter alternative svar på livets spørgsmål.
- Jeg var så langt ude, at jeg på et tidspunkt sluttede en bytur af med at sælge min ruskindsjakke for en pose heroin på Istedgade for at se, om det var svaret. Det var det ikke, siger Carl Christian Randow.
Drukturen endte i hans lejlighed, hvor han fik det, som han selv kalder en vision.
- Jeg så for mig den bibelske fortælling om de betroede talenter, der handler om en tjener, der graver sit talent ned. Det var et direkte budskab til mig. Jeg sad der i min usle lejlighed og havde alle forudsætningerne for at lykkes, men jeg havde spildt mit talent ved at tage heroin med narkomanerne på Istedgade, siger Carl Christian Randow.
Han tog derfor en beslutning om at forløse det potentiale. Samme dag - den 8. marts 1997 - ringede han og lavede en aftale med sin mentor fra Anonyme Alkoholikere.
Dermed blev det også den dato, som han i dag regner for sin første ædruelighedsdag.
- For mig var det til sidst ikke et spørgsmål om at kunne drikke kontrolleret eller ej. Det var et spørgsmål om at leve eller dø, siger Carl Christian Randow.
Misbrugsbehandleren
Han gennemførte derfor endnu et behandlingsforløb - denne gang med succes. Så tog han en afgørende beslutning.
Efter to år på psykologistudiet sprang han over til alkolog-uddannelsen på Bornholm efter opfordring fra flere misbrugsbehandlere.
Siden har Carl Christian Randow arbejdet som programleder og seniorrådgiver på flere døgnbehandlingsinstitutioner for alkoholikere og narkomaner i Danmark.
I dag er det 20 år siden, han sidst rørte alkohol og stoffer.
- Jeg drak på en anden måde end alle andre. Mere ville altid have mere. Men nogen mennesker tåler ikke alkohol på samme måde som andre. Sådan var det i høj grad for mig, siger Carl Christian Randow.
Som misbrugsbehandler oplever han, at vores samfund romantiserer alkoholens virkning og betydning. Derfor er mange ikke opmærksomme nok på, at afhængighed udvikler sig gradvist.
- Du mister dig selv og din sjæl, hvis du bliver afhængig. Den tager mere og mere af dig. Måske kan du føle dig fri, mens det virker, men når det holder op, opstår tanken: Hvornår kan jeg få noget igen? Så på den måde bliver man ufri, siger han.
Netop derfor vil han heller ikke selv eksperimentere med, om han i dag kan drikke kontrolleret. Prisen er ganske enkelt for stor.
- Selvfølgelig kan jeg se, at dugperlerne på en fadøl i solskin ser godt ud. Men hvis jeg tager den første øl, så udløser det et kontroltab, hvor mere vil have mere. Til sidst ender jeg på Woodstock på Christiania med en to meter høj grønlænder, der hedder Chief, siger han.
Mød Carl Christian Randow i TV 2-programmet 'Misbrug', hvor han hjælper danskere ud af deres alkohol- og stofmisbrug. Det er torsdag klokken 20.00 på TV 2.