Samfund

Nu må læger udskrive medicinsk cannabis - men ingen aner reelt, om det virker

​De næste fire år har praktiserende læger tilladelse til at udskrive en ny type cannabisprodukter.

Bevæbnet med en recept fra sin egen læge kan danske patienter nu købe te fremstillet af cannabisblomster.

Men selvom varerne allerede står på hylderne, føler lægerne, der ene og alene har ansvaret for den nye behandling, sig ikke rustet til opgaven.

- På trods af årtiers forskning i medicinsk cannabis ved vi stadig ikke med sikkerhed, hvorvidt det virker eller til hvilke patienter, siger formand i Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing til TV 2.

- Vi ved intet om dosis, varighed af behandling, bivirkninger og langtidsvirkninger, om der er forsigtighedsregler i forhold til andet behandling eller spørgsmålet om afhængighed.

Fire år med medicinsk cannabis

Fra den 1. januar 2018 og fire år frem kan sklerosepatienter, patienter med rygmarvsskader og patienter, som lider af kroniske smerter eller kvalme efter kemoterapi, få udskrevet medicinsk cannabis.

Lægen skal tage det fulde ansvar for ordinationen og for eksempel selv vurdere den enkelte patients dosering

Lægemiddelstyrelsen

Enkelte private klinikker har hidtil benyttet sig af cannabisbehandling, og efter et flertal i Folketinget i efteråret stemte en ny forsøgsordning igennem, kan praktiserende læger nu også ordinere cannabis til flere patienter.

- Vi sikrer patienterne et alternativ til det sorte marked, som vi ved, at mange i dag får deres produkter fra. I stedet for at føle sig presset ud på det illegale marked kan patienterne få produkter af høj kvalitet, som er ordineret af læger, har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tidligere udtalt.

Det ene produkt indeholder det euforiserende stof THC, der virker smertestillende og muskelafslappende, mens det andet indeholder lægemidlet CBD, der blandt andet kan dæmpe kramper.

Hvad er medicinsk cannabis egentlig?

Medicinsk cannabis er fremstillet af planten cannabis sative også kaldet hamp. Planten indeholder stoffer, som kan have gavnlige medicinske effekter, men også utilsigtede bivirkninger.

Planten er den samme, som bruges til at fremstille hash, marihuana, pot og skunk.

Medicinsk cannabis dækker over en række produkter som tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, mundhulespray og tabletter.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Ikke godkendte lægemidler

De cannabisprodukter, som indgår i forsøgsordningen, er dog ikke godkendte lægemidler. Hverken i Danmark eller i andre lande.

De er sjældent testet i kliniske forsøg, hvilket betyder, at lægerne ikke har det samme overblik over hverken virkninger eller bivirkninger som ved godkendt medicin.

- Lægen skal tage det fulde ansvar for ordinationen og for eksempel selv vurdere den enkelte patients dosering. Der er hverken en indlægsseddel eller et produktresumé at tage udgangspunkt i, når lægen skal vurdere mulighederne for positiv effekt eller risikoen for bivirkninger hos den enkelte patient, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Praktiserende læge glæder sig

Bag den blå dør hos Lægerne ved Slotssøen i Kolding ordinerer Bent Damgård allerede medicinsk cannabis.

Otte patienter har fået en recept fra den praktiserende læge - heriblandt patienter med stærke nervesmerter og kræft.

- Mine erfaringer er forsigtigt positive. Hvis man kan stole på det, som patienterne siger, så er det et utrolig godt stof i forhold til de bivirkninger, der er, siger Bent Damgård til TV 2.

Hos Lægerne ved Slotssøen i Kolding ordinerer Bent Damgård allerede medicinsk cannabis. Otte patienter har fået en recept fra den praktiserende læge - heriblandt patienter med stærke nervesmerter og kræft. Video: Elisabeth Thiis

Han er - modsat Lægeforeningen - positiv overfor de nye muligheder, men forstår godt, hvis kollegerne er nervøse. 

- Det negative ved det her er, at vi mangler vejledning. Det er sådan, at man bliver lidt bange for det, og jeg forstår godt, hvorfor mine kolleger er skeptiske, siger Bent Damgård til TV 2.

- Men hvis man sætter sig ind i det, så vil man nok finde ud af, at det ikke er så farligt, som det ser ud til.

Som praktiserende læge har han nu fri ordinationsret. Det betyder i praksis, at han i princippet kan udskrive medicinsk cannabis til alle sine patienter.

Ingen lovgivning eller vejledning forhindrer ham dermed i at udskrive behandlingen til patienter, som lider af andre sygdomme end de, som står nævnt i vejledningen fra Lægemiddelstyrelsen. 

Lægerne: Medicinsk cannabis ikke et vidundermiddel

Hos Lægeforeningen anerkender formanden, at der kan være tilfælde, hvor medicinsk cannabis har givet gode resultater. Alligevel håber formanden nu, at de danske patienter vil forstå, at medicinsk cannabis ikke er et ”vidundermiddel”.

- Der er intet fagligt grundlag. Det her er alene en politisk beslutning, og det er vi modstandere af, siger Andreas Rudkjøbing.

- Vi vil gerne vide noget om det, vi udskriver. Det er syge mennesker, som det handler om. Det vil føles meget utrygt for mange læger at ordinere medicinsk cannabis, når de mangler information om både virkninger og bivirkninger.