Samfund

Jordemoder om babyluger: - Det ville være en falliterklæring

En nyfødt pige blev tirsdag fundet efterladt på en bænk i København. Det har genstartet debatten om babyluger i Danmark.

Forældre skal kunne aflevere spædbørn i såkaldte babyluger, hvis de ikke magter at tage sig af dem, mener Socialdemokratiet.

Men det er en dårlig idé, mener Lillian Bondo, som er formand for Jordemoderforeningen.

Hun kalder babyluger "en falliterklæring". I stedet skal man gøre forholdene bedre for de kvinder, der ender i sådan en situation, siger hun til TV 2:

- Jeg synes, at man skal gøre det, at man styrker de faggrupper, som har kontakt med de mest udsatte i det her samfund. Man skal gøre det muligt for alle gravide i det her land at tilgå gratis undersøgelse i graviditeten, fødselshjælp og omsorg efter fødslen. 

Ikke politisk flertal

I efteråret var der forhandlinger i Folketinget om babyluger, men det endte ikke med et flertal for at indføre babyluger i Danmark.

Efter tirsdagens fund af en nyfødt pige efterladt på Hammelstrupvej i Københavns Sydvestkvarter gentager Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, nu partiets ønske om at indføre babyluger:

- Det er ikke det eneste ene. Det her skal bare være et element i, at vi skal have et bedre tilbud til dem, der slet ikke kan overskue at have fået et nyfødt barn, siger han til TV 2.

Den nyfødte pige, der blev fundet tirsdag, var tidligere i kritisk tilstand, men er nu uden for livsfare. Politiet eftersøger moren.

Venstre: Handler ikke om for eller imod

I stedet for babyluger bliver en halv million kroner af de såkaldte satspuljemidler i første omgang sat af til at undersøge udenlandske erfaringer og alternativer. Derudover er Etisk Råd sat til at overveje fordele og ulemper ved ordningen. 

Der skal også ses på gravide kvinders forhold, siger regeringspartiet Venstre:

- For os i Venstre er det afgørende, at vi ikke bare ser på babyluger. Men også på, om der er nye og andre initiativer i og omkring svangreomsorg, som vi kan tage for at forebygge, at en mor vælger at efterlade sit barn, siger Jane Heitmann, som er partiets sundhedsordfører.

Hun er dog ikke imod babyluger som udgangspunkt:

- Det er ikke for eller imod babyluger.  Vi skal have en svangreomsorg, som både tager hånd om kvinder og det ufødte barn, lyder det.

500 børn afleveret i Tyskland

En ordning med babyluger har eksisteret i Tyskland siden 2000.

Syd for grænsen er der omkring 100 babylugersom mødre, fædre eller andre kan efterlade spædbørn anonymt i. Så snart lugen lukkes, går der en alarm til sundhedspersonalet på stedet, som så tager sig af babyen.

Selve anordningen er en opvarmet kasse, som er foret med tæpper og puder. Derudover er der et brev med en besked om, at man har to måneder til at ombestemme sig. Derefter bortadopteres barnet.

Siden 2000 er cirka 500 børn blevet afleveret i de tyske babyluger.

Der findes lignende ordninger i for eksempel Belgien, Holland, Schweiz og Italien.