Samfund

Herreværelser, yogarum og lænestole gør dig gladere

Hvis du har dit eget personlige område i hjemmet, bliver du også gladere for dem, du bor sammen med. Det viser en undersøgelse.

Har du også dit eget sofahjørne eller stol rundt om spisebordet, som du bare sidde på? Så er det måske ikke så fjollet endda.

En undersøgelse fra Ikea viser nemlig, at de mennesker, som er gode til at skabe sit eget personlige space, også er meget gladere for dem, de bor med.

Dit eget værelse eller din egen stol eller hjørne på sofaen kan faktisk være med til at ændre på hele din oplevelse af det sted, du bor. 

- Man er generelt gladere for hjemmet og føler sig bedre tilpas og mere hjemme, fortæller Rikke Andersen fra Ikea, som har stået for undersøgelsen i Danmark.

Egen lænestol, fodskammel og lampe

Det kan Jytte Tolstrup godt nikke genkendende til. Hende og manden har nemlig hvert sit hjørne hjemme i stuen.

- Jeg har min egen lænestol, fodskammel og lampe, så jeg både kan læse og se fjernsyn. Det har min mand også, siger hun, da TV 2 møder hende i Ikea i Taastrup.

Parret har også et fælles værelse, hvor de på skift kan trække sig tilbage, hvis de har lyst til det. Og det er ikke helt uvæsentligt, mener Jytte Tolstrup.

- Så er man ikke afhængig af at skulle lave det samme samtidig hele tiden. Vi er jo to forskellige mennesker, der har hver sine behov, siger hun.

Jeannette Leffler har vist TV 2, hvordan hendes space ser ud:

En undersøgelse fra IKEA viser faktisk, at seks ud af 10 har det bedst med at have et sted i hjemme, som er deres helt eget. Den viser også, at man bliver gladere for dem, man bor med, hvis man sit eget personlige space. Video: Lisa Linding

Mere plads, tak!

Ifølge en rundspørge, som TV 2 har foretaget, oplever over halvdelen af de adspurgte parterapeuter og sexologer, at flere par i stigende grad efterspørger mere plads i forholdet.

Parforhold rundspørge

TV 2 har lavet en rundspørge iblandt 65 autoriserede parterapeuter og sexologer. Rundspørgen er sendt ud gennem Dansk Imago Center, Dansk Sexolog Forening og Dansk Center for Emotionsfokuseret Parterapi.

Og det kan ifølge sociolog Emilia van Hauen blandt andet skyldes, at den verden, vi lever i i dag, er ”hyper kompleks”.

- Vi skal forholde os til afsindigt mange ting, så rigtig mange mennesker har brug for at trække sig tilbage og have et helle, hvor man bestemmer alt. Et sådant sted er også der, man kan lade op, inden man går ud og er sammen med sin partner, siger Emilia van Hauen.

Mere plads giver færre konflikter

Og det er ikke helt ligegyldigt, hvis du ikke har god plads til dig selv i hjemmet, for dit parforhold kan komme til at lide gevaldigt under det. 

Hvis man er god til at definere sit space over for sin partner, kan det nemlig lægge en dæmper på konflikterne derhjemme, fortæller Rikke Andersen fra Ikea.

- Jo bedre du er til at definere dit område, jo færre konflikter og spændinger ser vi, at mange oplever.

Ifølge Ikeas undersøgelse stammer næsten hver femte af de konflikter, vi har i hjemmet, fra, når ens personlige space bliver overskredet.

Personligt 'space'

  • Hvor ofte benyttes det: hvor ofte vi sidder på et møbel eller en del af et møbel kan betyde, at vi føler mere ejerskab over det - som i ”jeg ser en film på min side af sofaen”.
  • Identitet: Vi refererer ofte til steder som “fars garage”, “mors køkken” eller “børnenes område”. Gennem rummene styrkes vores identitet eller opfattelse af os selv.
  • Historie: Vi føler os mere forbundet til arvestykker og til de ting, vi associerer med en god oplevelse, vi har haft.
  • Hvem har betalt​: Store økonomiske investeringer i ting som sofaer, senge og TV'er, får os til at føle, at vi ejer dem.

Møbelgiganten har besøgt hjem i 22 lande verden over, og i samtlige lande stod det klart, at de fleste bevidst eller ubevidst har noget, der er deres helt eget.

- Under vores research ramte det os lige præcis, hvor klart defineret folks hjem er, ligegyldigt hvor i verden, de bor. Jo mere vi snakkede om hvert rum, hver stol, hver vase, jo mere forstod vi, at stort set alt har en ejer, skriver Ikea i undersøgelsen.

Sussie Pihl Pedersen har vist TV 2, hvordan hendes space ser ud hjemme i sofaen:

En undersøgelse fra IKEA viser faktisk, at seks ud af 10 har det bedst med at have et sted i hjemme, som er deres helt eget. Den viser også, at man bliver gladere for dem, man bor med, hvis man sit eget personlige space. Video: Lisa Linding

Hvert sit værelse til at rode på

Hjemme hos Bo Brink Laursen har han og konen både hver deres sofa og hvert deres værelse. Sådan har det været i mange år. På Bo Brink Laursens værelse har han bøger og måske, indrømmer han, også lidt rod.

- Det er faktisk meget rart. Der kan man også have nogle af de ting, som – hvad skal man sige – alle ikke synes er lige pæne, siger han og smiler, da TV 2 møder ham i Ikea i Taastrup.

Hos Viviana Gerhardt Jørgensen nøjes hun og kæresten med at have hver deres side af sofaen, men havde der været plads, kunne hun godt have tænkt sig et kontor at trække sig tilbage til. Det skal der nemlig også være plads til, lyder det.

- Selvom man er et par, skal man have lov at have lidt for sig selv engang imellem, siger Viviana Gerhardt Jørgensen til TV 2.

Har du dit eget, personlige space derhjemme, eller kunne du godt tænke dig det? Giv dit besyv med i afstemningerne nedenunder:

Afstemning

Har du dit eget 'space' i hjemmet?

Afstemning

Ville du ønske, at du havde mere personligt 'space' i dit hjem?