Samfund

39 fik øjenskader nytårsaften: - Nu er jeg nok blevet blind

De fleste, som har fået skader på deres øjne, havde ikke sikkerhedsbriller på. Tre børn risikerer at miste synet.

I alt 117 kom til skade i forbindelse med fyrværkeri nytårsaften.

Og for mange er det øjnene, der er ramt. I alt 39 er nytårsnat blevet behandlet efter at de er kommet til skade med fyrværkeri. og heraf har de 28 været forbi landets øjenafdelinger.

Det oplyser overlæge Jørgen Villumsen fra Region Hovedstadens øjenafdeling på Rigshospitalet-Glostrup. Han har samlet tallene fra alle øjenafdelingerne i landets fem regioner. 

23 ud af de 28 personer, som har fået skader på deres øjne, havde ikke sikkerhedsbriller på.

Ramt af vildfaren raket

Èn af de, der havde ladet sikkerhedsbrillerne ligge i lommen, er Leon Jensen fra Skarrild i Midtjylland. Han måtte i nat en tur på sygehuset i Herning, efter han var blevet ramt af en vildfaren fontæne. 

- Jeg tænkte ikke lige, at det var nødvendigt at have sikkerhedsbriller på, fordi jeg bare var ved at stille op, siger han. 

Men ved siden af Leon Jensen var en af festens andre deltagere godt i gang med at fyre en fontæne af. 

- Det skyder direkte ind i hovedet på mig. Jeg bliver ramt på næsen og i det ene øje. 

- Jeg kan overhovedet ikke se noget. Blodet står bare ud af hovedet på mig, og jeg kan ikke rigtigt forstå, hvad der er sket, siger Leon Jensen, som siden kom på hospitalet med skader på hornhinden og mistanke om en brækket næse. 

Afstemning

Mindst 117 kom til skade med fyrværkeri nytårsaften. Bør fyrværkeri helt forbydes?

- Nu bliver jeg nok blind

Også Robert Jakobsen fra Grinsted måtte i nat en tur omkring skadestuen i Kolding. 

Lykkeligvis er det ikke gået så galt. Robert Jakobsen blev ramt på kinden lige under øjet, og har fået en flænge. Video: Sofie Sparre

- Jeg skulle tænde et batteri, og lige så snart jeg tændte det, sprang det op i øjet på mig. Så holdt jeg mig bare for øjet og tænkte: Nu er jeg nok blevet blind, fortæller Robert Jakobsen til TV 2 Syd. 

Lykkeligvis er det ikke gået så galt. Robert Jakobsen blev ramt på kinden lige under øjet, og har fået en flænge. Øjet er intakt:

- Jeg har været meget heldig. Den har heldigvis kun ramt mig på kinden. Jeg kan se ud af øjet og se alle detaljer med det øje. 

Seks med alvorlige øjenskader

Ifølge overlæge Jørgen Villumsen er det ret karakteristisk, at de tilskadekomne ikke har haft sikkerhedsbriller på.

- Langt hovedparten af de ramte kunne være stort set uskadte med briller. Det er meget sjældent, at vi registrerer alvorlige øjenskader med sikkerhedsbriller, siger han. 

Seks personer er kommet alvorligt til skade og vil enten miste synet helt eller delvist. Tre af dem er børn mellem 13 og 17.

En af de tre børn brugte sikkerhedsbriller, men han kom alligevel alvorligt til skade. Ifølge Jørgen Villumsen tændte han et batteri helt efter reglerne, hvorefter batteriet eksploderede op i ansigtet på ham.

- Det er meget usædvanligt, at vi ser alvorlige øjenskader, når man bruger beskyttelsesbriller. Det er flere år siden, at vi så noget lignende sidst, siger Jørgen Villumsen. 

Mange af de ulykker der sker, sker fordi fyrværkeriet opfører sig anderledes end forventet. Video: Sofie Sparre

19 af de øjenskader, som er registreret, skyldes, at fyrværkeri er eksploderet uventet. 

- Mange af dem, der kommer til skade med fyrværkeri, kommer til skade fordi det de skyder af, virker på en anden måde, end de havde forventet., siger Jørgen Villumsen til TV 2. 

Landets AMK-vagtcentraler har registreret, at i alt 117 personer kom uheldigt ind i det nye år med en fyrværkeriskade. AMK-vagtcentralerne har ansvaret for de patienter, som ringer 1-1-2.

Af de 117 fyrværkeriskader er der 28 håndskader og 39 øjenskader. De tal omfatter også personer, som er behandlet på skadestuer og ikke kun de personer, som har været forbi en øjenafdeling.