Samfund

Skoleleder om stopprøver i 0. klasse: I vil straffe børn for dårlig integration

Stopprøver i 0. klasse skal være med til at lære børn dansk, men Liberal Alliances udspil møder kritik.

Bestå sprogtest i 0. klasse eller gå om.

Sådan lyder det fra Liberal Alliance, der vil indføre en danskprøve i 0. klasse, som eleverne skal bestå for at kunne starte i 1. klasse. Elever, der ikke kan bestå sprogtesten, må gå børnehaveklassen om.

- Det er fuldstændig afgørende, at vi sikrer, at de børn, der starter i 1. klasse, har de kompetencer, der skal til for, at man kan få det fornødne faglige udbytte af folkeskolen – og det er ikke tilfældet i dag, siger Laura Lindahl, som er integrationsordfører hos Liberal Alliance, til TV 2.

Men skoleleder på Tagensbo Skole i København, Jeanne Jakobsen, er ikke enig.

- Det er at straffe børnene for en dårlig integration i Danmark, siger hun og tilføjer, at politikerne bør koncentrere sig om bedre integrationsplaner.

- For stopprøver gavner hverken skolerne eller børnene.

Liberal Alliance vil have stopprøver i 0. klasse Video: Jane Bruun Elkjær

Skoleleder: Politisk forslag rammer ved siden af

Ifølge Laura Lindahl er det særligt ikkevestlige børn, der sprogligt halter bagud - og i takt med at det sker fra dag et, vil de aldrig nå op på samme niveau som deres danske skolekammerater, forklarer ordføreren.

- Derfor ligger de langt under deres klassekammeraters gennemsnit. Faktisk ligger de i gennemsnit 1,6 karakterpoint bagud. Så det er et kæmpe problem.

For at løse problemet mener Liberal Alliance, at de elever, der ikke består sprogtesten, skal tilbydes intensive sprogtræningsforløb. Ligeledes skal de tilbydes fire-ugers-sommerskole med intensiv dansktræning.

Samtidig forklarer partiet i deres udspil, at testen skal foretages I begyndelsen, i midten og i slutningen af børnehaveklassen. Og rykker eleverne sig ikke nok mellem testene, og hvis de ikke består den sidste test, dumper de.

Men Liberal Alliances redskaber til at komme problemet til livs skyder ved siden af, mener Jeanne Jakobsen.

- Vi bør rette et stort fokus på børnehaverne, da det er her, børnene lærer mest. Vi skal have nok pædagoger, der er uddannet til at tage vare på deres sprog. Samtidig skal vi sikre, at der er overvægt af danske børn, som de kan lege med. Så er jeg sikker på, at de ikkevestlige børn vil kunne det dansk, de skal kunne, når de begynder i skole.

Ekspert: Ikke muligt at løse problem gennem stopprøver Video: Jane Bruun Elkjær

Også Andreas Rasch-Christensen, som er forsknings- og udviklingschef på VIA University College, mener, at Liberal Alliances forslag er for simpel.

- Jeg tror ikke, man kan gøre det (forbedre elevernes sprogevner, red.) gennem stopprøver. Vi skal have tingene til at hænge sammen, og stoptesten tester kun de specifikke sider af børnenes udvikling, siger han og henviser til, at der også er behov for at tage højde for eksempelvis deres sociale udvikling.

- Ved en stopprøve risikerer man, at man får et for snævert fokus på, hvad børnene skal i 0. klasse.

Udspil retter fokus på sprogproblemer

Landets skoler har i dag mulighed for at lade børn gå et klassetrin om, hvis der er behov for det. Men ifølge Liberal Alliance tyder noget på, at det ikke bliver brugt i høj nok grad.

- Det er klart, at ingen synes, det er sjovt at dumpe en prøve. Men hvad gør det ved et barn at gå ni år i en folkeskoleklasse, hvor man hver dag føler, man er bagud i forhold til sine klassekammerater? Det, tror jeg, er et meget større traume, siger Laura Lindahl.

På Tagensbo Skole i København praktiserer det kun muligheden for at lade et barn gå et klassetrin om, hvis barnet ikke er modent nok til at begynde i skole.

- Skolen handler om mere end sprog. Det handler også om at være sammen med sine kammerater. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt at dumpe børn.

Hos Skolelederforeningen sætter man pris på, at Liberal Alliance sætter fokus på sprogproblemet. Dog mener foreningen ikke, at stopprøver er løsningen.

- De sidste par år er der blevet skåret kraftigt på tosprogsundervisningen, så man skulle måske hellere kigge på, om det nu var smart, siger næstformand Dorte Andreas til Jyllands-Posten.