Samfund

Dronning Margrethe om Prinsens sygdom: - Det har ikke været nemt

Den 77-årige dronning Margrethe er "rørt" over den enorme støtte, hun har fået fra danskerne i forbindelse med prins Henriks sygdom.

Livet går op og ned. Det vigtigste er, at vi har nogen, som står os nær, lød budskabet til sidst i Dronningens nytårstale: 

- På nogle måder har det ikke været noget nemt år for mig og min familie. Så meget mere har det rørt os, at man for så mange sider har omfattet prins Henrik med så meget sympati og forståelse, sagde Dronningen blandt andet med tanke på Prinsen demenssygdom.  

Og kongehuset har da også skabt en del røre og omtale i årets løb. 

Der er årelang tradition for, at danske kongelige begraves i Roskilde Domkirke. I august måned meddelte kongehuset imidlertid, at prins Henrik ikke længere ønskede at følge denne tradition. I stedet vil han stedes til hvile i sin families gravsted i Frankrig, hvor hans mor allerede ligger. 

Blot en måned senere afslørede Dronningen i en pressemeddelelse, at Prinsen lider af demens. Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens såkaldt kognitive funktionsniveau.

Ifølge Rigshospitalet er de kognitive svigt større end forventeligt i forhold til prins Henriks alder, og man kan forvente, at sygdommen ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen. 

Derfor havde flere eksperter også spået, at Dronningen ville omtale Prinsens sygdom i sin tale

Stor ros til Dronningens tale

Det kom heller ikke som en overraskelse for TV 2s politiske kommentator Hans Engell, som efterfølgende roste talen: 

- Det var en god, varm tale. Det var en tale, der tog fat om aktuelle emner, og hun fik rundet det smukt af med prins Henrik. Hun fik taget Prinsens digt om Grønland med ind, hvilket gjorde det til en velkomponeret tale, sagde TV 2s politiske kommentator Hans Engell. 

Digtet er Prinsens 'Ode til Grønland', der beskriver forårets komme i landet, og Dronningen benyttede da også sin nytårstale til at citere de første linjer i teksten. 

TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen var enig i, at talen var velskrevet. Hun pegede samtidig på, at Dronningen selv ser sund og rask ud: 

- En oplagt, glad og afbalanceret dronning. Jeg synes, at Dronningen så meget bedre ud, end hun har gjort i mange år, lød kommentaren fra Ulla Terkelsen. 

En opfordring til travle danskere

I år var det 46. gang, at Dronningen satte sig til rette foran det rullende kamera for at ønske danskerne et godt nytår. Talen har med få undtagelser foregået på Amalienborg, siden dronning Margrethe for første gang holdt den i 1972 efter kong Frederiks død. 

I årets tale kom Dronningen blandt andet også med "et godt råd" til de travle danske, familier, der balancerer mellem motion og sundhed, børnenes fritidsaktiviteter og karrieredrømme. 

- Vores hverdag er fuld af krav, der skal mødes, og valg, der skal træffes. Jeg tror ikke, at man kan overkomme det hele, sagde Dronningen og fortsatte: 

- Jeg vil gerne opfordre til, at vi somme tider gør noget andet, end det vi plejer. Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt. Noget, der ikke er behov for. Noget unyttigt, lød rådet. 

Dronningen nævnte også behovet for - og ikke mindst accepten af - udenlandsk arbejdskraft og de forskelligheder, det kan bringe til det danske samfund. 

Der kom dog ingen antydninger til, at posten som Danmarks regent skal gives videre i den nærmeste fremtid.  

Se hele nytårstalen på TV 2 Play.