Samfund

54 slag sender Danmark ind i det nye år

TV 2 har været med en finmekaniker oppe bag den urskive, som det meste af Danmark vender øjne - og ører - mod nytårsaften.

Først 16 slag. Så 12 slag. Og så 26 mere.

Vi kender dem alle. De fem klokker på bag urskiverne på Københavns Rådhus har siden 1903 sendt danskerne ind i det nye år, og det bliver ikke anderledes, når vi vender kalenderbladet i år.

- Det tager cirka et minut og 40 sekunder, fortæller finmekaniker Lars Niemi fra installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen, der tilbage i 1899 leverede selve uret til rådhuset, til TV 2.

Vi har fået lov til at komme med ham op i rådhustårnet for at følge det sidste gennemsyn af mekanik og klokkespil inden den store aften.

- Hvis der er en kæde eller en fjeder, som er knækket, så kan jeg godt nå at skifte den, siger han og virker ikke synderlig mærket af, at hele Danmark kan holde øje med, om han har gjort sit arbejde godt nok, når klokken slår 12.

- Det er blevet en vane, så det tager jeg ikke så tungt mere, men selvfølgelig tænker jeg over, at viserne skal gå rigtigt nytårsaften, siger Lars Niemi.

Faktisk, indrømmer han, var der for et par år siden en kæde, der knækkede, så klokkerne ikke spillede de 12 timeslag.

- Det var der heldigvis ikke så mange, der opdagede, fordi der kommer 16 slag inden, kommer det grinende fra finmekanikeren.

En vægtersang spiller nytåret ind

Ifølge Det Kongelige Bibliotek bestilte Københavns Rådhus fire klokker til selve klokkespillet og en større klokke til timeslagene. Arkitekt Martin Nyrop ønskede et slagværk, der mindede om engelske tårnures, der kan spille faste melodier med få toner.

Og nu bliver det nørdet, for Martin Nyrop bad så sin svoger Thomas Laub, der på belejlig vis var komponist, om at skrive en række musikalske signaler til klokkespillet. Ud fra tonerne h, a, g og e komponerede Thomas Laub så fire melodier - en for hvert kvarter og en længere melodi til de hele timeslag.

Det vi imidlertid hører nytårsaften, er komponisten P.E. Lange-Müllers såkaldte vægtersang, som er bygget over de samme fire toner, men med en længere melodi bestående af de 16, 12 og 26 slag.

Og finmekaniker Lars Niemi regner bestemt med, at klokkespillet vil ringe det nye år ind på behørig vis, når 2017 bliver til 2018.

- Det har altid passet tiden, siger han.