Boligmarked vender og lokker flere danskere på landet

Salget af boliger er faldende i forstaderne, mens flere flytter til landkommuner som Holstebro, Thisted og Lolland, viser ny analyse.

Huse p√• tvangsauktion, tomme butiksfacader og skoler, der m√• lukke. 

Finanskrisens indflydelse p√• boligmarkedet har is√¶r haft konsekvenser for de danske landsbysamfund. 

En tendens, der imidlertid er begyndt at vende.

Siden 2015 er hussalget i landets yder- og landkommuner steget med 14 procent. Til sammenligning ligger fremgangen i bykommunerne p√• blot tre procent i samme periode. Det viser en analyse fra Finans Danmark, en interesseorganisationen for landets realkreditinstitutter.

Hovedstaden oplever fald i bolighandel

Danskerne er med andre ord begyndt at lede efter et billigere alternativ til de skyh√łje huspriser i landets st√łrre byer, fort√¶ller Ane Arnth, vicedirekt√łr i Finans Danmark: 

- Hvis vi kigger p√• de seneste tal fra K√łbenhavn, kan vi se, at antallet af handler falder - b√•de i forhold til kvartalet f√łr og i forhold til det samme tidspunkt sidste √•r. Generelt stiger priserne dog langt de fleste steder i landet, og handlerne g√•r op - men med den nye udvikling f√•r vi et boligmarked, der er i bedre balance, siger hun. 

Ane Arnth, vicedirekt√łr i Finans Danmark Video: Maria Run√łe M√łller

Mens st√łrre kommuner som Aarhus, Frederiksberg og Glostrup oplever stor tilbagegang i hussalget, kan fremgangen m√¶rkes i mellemstore kommuner som Faxe og Odder. For landkommunerne g√¶lder det Holstebro og Guldborgsund, mens ogs√• Lolland og Thisted kommune s√¶lger flere huse. 

Landkommune oplever stort fremgang i husssalg

I Guldborgsund blev der for to √•r siden solgt 470 huse. Det tal er nu steget til 591 huse.

En stigning, der blandt andre kan m√¶rkes hos Danbolig i Saksk√łbing, hvor ejendomsm√¶gler S√łren Hansen er begejstret: 

- Der er virkelig √łget aktivitet. Vi har mange flere fremvisninger og salg. Sidste √•r havde vi de bedste tal, vi har haft i ti √•r, s√• det er fantastisk, at det fortsat g√•r frem. Og i √•r har vi haft en fremgang p√• 20 procent alene i vores, lille butik. Det er ligesom i de gode, gamle dage f√łr finanskrisen, siger S√łren Hansen og fort√¶ller, at det is√¶r er k√łbest√¶rke b√łrnefamilier, der flytter ind: 

- Mange tror, at Lolland-Falster er ved at falde fuldst√¶ndig fra hinanden. Det passer ikke. Vi har mange ting at byde p√•. Selvf√łlgelig mangler vi jobtyper til dem med videreg√•ende uddannelser, men lad os h√•be, at det ogs√• stille og roligt kommer. 

Nye regler for lån vil påvirke boligmarked

At arbejdspladserne flytter med boligk√łberne, er der ingen tvivl om. TV 2s finanskommentator Ole Krohn peger blandt andet p√• de mange tusind statslige arbejdspladser, der enten allerede er flyttet eller er p√• vej ud af hovedstadsomr√•det. 

- S√• det giver alt andet lige et lille boost p√• markedet. Og s√• har du ogs√• de her nye udl√•nsregler, som is√¶r rammer b√łrnefamilier i de store byer, der meget nemt kommer over det niveau, man skal opfylde for at l√•ne penge, siger han og hentyder til regeringens beslutning om at skride ind over for de mest risikable boligl√•n i is√¶r storbyerne. Skylder du dit realkreditinstitut mere end fire gange din families indkomst, f√•r du ikke l√¶ngere lov til at l√•ne med afdragsfrihed og/eller fleksl√•n. 

Hvad det p√• lang sigt vil betyde for boligmarkedet, vil Ole Krohn dog ikke sp√• om: 

- Lad os nu vente og se. Det interessante lige nu er, at de h√łje prisstigninger, vi har haft i de store byer, ikke kan forts√¶tte. Og n√•r du f√łrst har haft prisstigninger i de st√łrre byer, s√• kommer det ud i omegnskommunerne. Det breder sig som ringe i vandet, og p√• et tidspunkt bliver det ogs√• for dyrt at flytte herud, og s√• rykker danskerne videre ud i resten af landet. 

Herunder kan du se den seneste udvikling i hussalget i din kommune: 

Udvikling i handelsaktivitet mellem 2015 og 2017