Samfund

Naboerne betaler billetten med chip i hånden - ikke smart nok, mener dansk forsker

I Sverige kan de bruge indopereret chip som billet, når man rejser med toget. Men tiden er løbet fra chippen, mener dansk fremtidsforsker.

Det kan umiddelbart lyde som det rene science fiction, men for godt 1000 svenskere er det allerede en realitet. De betaler for deres togbillet med en chip, der er skudt ind i hånden.

De svenske statsbaner (SJ) tester som den første transportvirksomhed i verden chipbilletten. Om et år tager SJ stilling til, om de vil fortsætte med ordningen.

Claus Kjeldsen er direktør ved Instituttet for Fremtidsforskning. Han mener, at tiden allerede er løbet fra chippen, som han kalder en ”overgangsteknologi”.

- Umiddelbart kan det godt ligne en smart løsning, men der er allerede løsninger på vej, der er mindre indgribende og langt smartere. Tag for eksempel ansigtsgenkendelse, som vi allerede kender fra vores telefoner. I eksemplet med offentlig transport fra Sverige vil det være langt smartere og nemmere, hvis nu dit ansigt var din helt egen personlige identifikationskode, siger Claus Kjeldsen til TV 2.

- Alt for drastisk

Christoffer Löfquist, der er udviklingschef i SJ, er selv blevet chippet i hånden. Han fortæller til DR:

- Der er tusind, der har registreret sig til at bruge chipbillet, og så er der omkring 200 personer, der bruger chipbilletten regelmæssigt.

Claus Kjeldsen mener, at det er alt for drastisk at få skudt en chip ind under huden for nemmere at kunne betale sin togbillet.

- Der har siddet nogle ingeniører hos de svenske statsbaner, som har forelsket sig i ideen. Jeg tror folk skal køre rigtig meget med tog, før de synes, det er en god idé at få skudt en chip ind i hånden. Jeg kunne forstå, hvis det var vildt besværligt at betale for at komme med toget, men vi har allerede meget nemme løsninger lige ved hånden – i vores mobiltelefoner, siger Claus Kjeldsen.

Ikke bekymret for øget overvågning

Hvis chippen skal være fremtidens løsning, skal den kunne indeholde alle dine personlige oplysninger, mener fremtidsforskeren.

- Så du kan bruge den både i banken, i paskontrollen, ved lægen og så videre. Mit gæt er, at de fleste af dem, der har ladet sig chippe for at køre med tog i Sverige, er technørder. Så kan de gå rundt og sige til hinanden, at de er cyborgs. For alle os andre er telefonen mere end rigeligt nemt, siger han.

Den chip de svenske statsbaner bruger, kan udelukkende aflevere informationer, man selv giver den. Derfor er udviklingschef Christoffer Löfquist ikke bekymret for, at chippen vil føre til øget overvågning, sådan som flere kritikere ellers har advaret imod.

- Chippen er så at sige død. Der findes ingen batterier i den. Så den gør ingenting, så længe der ikke er en scanner tæt på, siger Christoffer Löfquist til DR.