Samfund

Fyr præster, der ikke vil vie homoseksuelle, mener politiker

Kirkeministeren bør gå ind i sagen, da den handler om, at offentlige ansatte diskriminerer på baggrund af seksualitet, lyder kritikken.

Hver femte præst i den danske folkekirke vil ikke vie homoseksuelle par.

Det viser en undersøgelse, som TV 2 har foretaget blandt 876 folkekirkepræster.

Denne holdning vækker kritik fra Tommy Petersen, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Radikale. Han mener, at alle præster, der ikke vil vie homoseksuelle, bør fyres.

Forventer kirkeministeren går ind i sagen

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at offentligt ansatte præster nægter at betjene borgere på basis af deres seksualitet, siger Tommy Petersen.

Landets præster har, som loven er i dag, ret til at vælge, om de vil vie par af samme køn i folkekirken. Men Tommy Petersen mener imidlertid, at der skal være ligebehandling i den offentlige sektor, og at de præster, der ikke vil vie homoseksuelle par, er velkomne til at forlade jobbet og starte i en privat kirke.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at kirkeminister Mette Bock (LA) kan tillade sine ansatte på denne måde at diskriminere, og jeg forventer, at ministeren går ind i sagen, siger Tommy Petersen.

Den radikale politiker har oprettet hjemmesiden stopdiskrimination.dk, hvor han oplister sogne med præster, der ikke vil vie homoseksuelle. Han gør det blandt andet for, at homoseksuelle ikke skal opleve den ydmygelse at ringe til en præst og få at vide, at ens kærlighed "ikke er god nok”.

- En meget rummelig folkekirke

TV 2 har forholdt Mette Bock til kritikken, og kirkeministeren siger følgende om sagen:

- Nu er det sådan, at vi ikke har en statskirke i Danmark. Vi har heller ikke rene frikirker, vi har en folkekirke, hvor det stadig er 76 procent af danskerne, der er medlem helt frivilligt. Det er en meget rummelig folkekirke, hvor der skal være plads til forskellige standpunkter, og en af grundene til at vi har så bred en folkekirke med så massiv opbakning stadigvæk, det er jo, at der skal være rum til dem, der har holdninger, som vi andre måske ikke helt kan forstå, udtaler Mette Bock.

Homofile kan ikke videreføre slægten

En af de præster, der ikke ønsker at give homoseksuelle en vielse i kirken, er Aage Møller, der er sognepræst i Bolbro ved Odense.

Præsten anser ægteskabet som en institution mellem mand og kvinde, der ønsker at føre slægten videre. Video: Stine Gliese

Han mener, at ægteskabet handler om at få børn, og derfor giver det ikke mening at vie homoseksuelle, som ikke kan få børn uden hjælp udefra.

- Vielsen er en institution, der er beregnet til at videreføre slægten, og det kan homofile ikke gøre. Vi skal forenes og få børn, der kan føre vores gener videre. Hvis vi som dyreart ikke vil reproducere os selv, så forsvinder vi, siger Aage Møller.

Tommy Petersen køber dog ikke Aage Møllers argument og siger:

- Det er et håbløst argument, at ægteskabet handler om, hvorvidt man kan få børn. Ægteskabet handler grundlæggende om kærlighed, og det er for alle, slår han fast.

Først viet efter 16 afslag

Kim Damien Eriksen er nattevagt og homoseksuel kristen. Han blev for fem år siden gift i Ans Kirke ved Viborg.

Men det var først efter 16 afslag fra forskellige præster, at Kim Damien Eriksen fik et "ja" til at blive viet.

- Det er en diskrimination, når de (præster red.) ikke vil vie homoseksuelle, siger Kim Damien Eriksen til TV 2.

Han fastslår, at det er en vigtig handling for ham, da han tror på Gud og gerne vil have en kirkelig velsignelse.

Stigning i antallet af homovielser

Fra 2012 har det været tilladt at vie homoseksuelle par i den danske folkekirke, og siden er der sket en stigning af homoseksuelle vielser i folkekirken.

I 2012 blev der indgået 51 ægteskaber, mens tallet er steget til 105 vielser i folkekirken i 2016.