Samfund

Eksperter: Frygt for at være grim gør unge mennesker syge

- Det er en meget alvorlig lidelse, som desværre er overset i Danmark, siger psykolog.

Mange kender følelsen af at være utilfreds med sin krop eller udseende. 

Men både forældre og fagfolk skal være opmærksomme på, at der kan være tale om en decideret sindslidelse - især når det gælder unge.

Sådan lyder det fra flere psykologer og psykiatere over for TV 2.

- Det er en meget alvorlig lidelse, som desværre er overset i Danmark, siger Malene Klindt Bohni, der er privatpraktiserende psykolog med speciale i angst og BDD (Body Dysmorfic Disorder, red.).

Tvangstanker om udseende

Sindslidelsen BDD kaldes også for "indbildt grimhed" i Danmark - og den er langt mere alvorlig, end navnet antyder.

Fem tegn på BDD:

FAKTABOKS – Fem tegn på BDD:

  1. Du er meget optaget af en fejl eller defekt ved dit udseende
  2. Du har prøvet at skjule eller kompensere for denne oplevede fejl
  3. Dit sociale liv er begrænset grundet, de fejl, du mener dit udseende har
  4. Du har en lav livskvalitet på grund af de fejl, du ser ved dit udseende
  5. Du har tænkt på at begå selvmord på grund af disse fejl

(Kilde: Jan Magnus Sjögren, ledende overlæge, Psykiatrisk Center Ballerup)

BDD-patienter har et forvrænget billede af, hvordan de selv ser ud, og de er optaget af deres udseende i en så ekstrem grad, at det kan give depression, social angst og selvmordstanker.

- Det er tvangstanker om udseende. Ved en spiseforstyrrelse får man tanker om, at man ser for tyk ud. Ved BDD får man tanker om andre ting ved ens udseende, som er forkert, forklarer Malene Klindt Bohni og understreger, at den slags bekymringer er pinefulde og kan fylde mange timer hver dag.

Svært ved at gå i skole

En af dem, der lever med BDD, er 21-årige Nina Ibsen. Det opdagede hun ved at google sine symptomer og selv kontakte en psykolog.

- Jeg har meget svært ved at se helheden. Jeg kan låse mig fast på en lille detalje, og så ser jeg intet andet, siger hun.

Og det kan have store konsekvenser i hverdagen.

- På et tidspunkt var det for eksempel min næse. Jeg kunne ikke gå i skole, uden af jeg hele tiden skulle tænke på, hvilke vinkler, jeg sad i, for jeg ville ikke have at folk skulle se mig fra siden. Det gav mig rigtig meget angst. Jeg skulle hele tiden tænke over, hvor jeg sad i klassen, og jeg kunne slet ikke følge med i undervisningen, siger Nina Ibsen, der i dag er i behandling.

Diagnose findes ikke i Danmark

BDD er en anerkendt psykiatrisk lidelse i USA, men ikke i Danmark. Og eksperter frygter, at mange ikke får den rette hjælp, fordi de ikke opdager, at de har lidelsen.

- Det er ligesom dengang, OCD (tvangstanker og -handlinger, red) var uopdaget i Danmark for 20-30 år siden. Der var der rigtig mange med OCD, der ikke vidste, at det var OCD, de havde. Og mange eksperter, læger og psykologer vidste det heller ikke. Det er cirka der, vi står med BDD nu, siger Malene Klindt Bohni.

- Og det her er en mindst ligeså pinefuld lidelse som OCD. 

I Danmark betegnes lidelsen som en form for hypokondri, da danske læger følger Verdenssundhedsorganisationens (WHO) liste over diagnoser, som BDD endnu ikke er på. 

Risiko for selvmord

En anden ekspert, der savner en anerkendelse af BDD herhjemme, er ledende overlæge ved Psykiatrisk Center Ballerup, Jan Magnus Sjögren.

- Der er en forhøjet risiko for selvmord for denne gruppe, så det er jo det, som gør det rigtig alvorligt, siger han til TV 2.

Men hvordan ved man, om ens eget barn eller ven lider af BDD?

- Grænsen går ved, hvor meget tid og energi, man bruger på at tænke på sine oplevede defekter. Når det har livskvalitetspåvirkning, funktionspåvirkning og social påvirkning, så har du tydelige tegn på BDD, forklarer Jan Magnus Sjögren.

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange personer i Danmark, der lider af BDD. Men undersøgelser fra Tyskland og USA viser, at omkring to procent af befolkningerne lider af BDD. Det vurderes, at tallet kan være det samme i Danmark.