Samfund

Dansk ø afviser, at ægteskaber bruges til ulovlige formål

- Det er som regel forelskede par, vi står over for, siger borgmesteren.

Udenlandske par strømmer til Danmark for at blive gift.

Men Europol advarer nu om, at flere af bryllupperne er proforma og udnyttes til kriminalitet, skriver Berlingske.

- Det er ikke den oplevelse, vi har, siger Jørgen Otto Jørgensen (S), som er borgmester på Ærø, der for alvor oplever et boom i antallet af bryllupper.

Boom i bryllupper på Ærø

Flere kommuner oplever et stigende antal udlændinge, der ønsker at blive viet i Danmark.

Sidste år blev 10.437 udenlandske par viet i 10 danske kommuner. Kun 3280 danske par blev viet i de samme kommuner. Det er en fordobling af de udenlandske vielser på 10 år.

Alene på Ærø er omkring 4600 par blevet gift i kirker og på kommunekontoret i 2017. Det samme gjaldt for blot 125 par i 2006.

- Det er som regel forelskede par, vi står over for. Der er rigtig mange, men vi har ingen mistanke om, at der er organiseret kriminalitet bag, siger borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) til TV 2. 

Advarsler om kriminalitet

Men det har Europol og flere eksperter, som Berlingske har snakket med, til gengæld.

De mener, at sådanne giftermål i stigende grad udnyttes til kriminalitet, hvor organiserede kriminelle arrangerer proformabryllupper mellem kvindelige EU-borgere og mænd uden for EU.

Dermed kan ægteskabet blive en billet til opholdstilladelse i EU. Og det får Dansk Folkeparti til at forlange, at man skal have permanent opholdstilladelse for at blive gift i Danmark. 

- Det holder ikke, at folk kommer til Danmark og siger, at de ønsker at blive gift med hinanden, fordi de elsker hinanden, og så er det faktisk en bagvej til at få en lovlig opholdstilladelse i et andet europæiske land. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for vores nabolande, siger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, til TV 2.

Borgmester maner til ro

Men det, mener Ærøs borgmester, er for "kontroversielt".

- Nu har jeg selv stået over for de par mange gange. Det at man ikke kysser og krammer behøver ikke betyde, at man ikke er forelsket, siger han om nogle af de detaljer, der er blevet observeret under forskellige ceremonier.

Ærø hvert år er genstand for tusinder af bryllupper med par fra hele verden, og det er blevet en god forretning for øens erhvervsdrivende.

Hvert par betaler 500 kroner for selve vielsen, men parrene og deres gæster skal også overnatte, spise, fotograferes, have sat hår, bundet en brudebuket og sejles frem og tilbage. 

Men selv om de mange bryllupper booster Ærøs økonomi, forsikrer borgmesteren, at man checker de giftelystne par.

Melder mistanker til politiet

Jørgen Otto Jørgensen forklarer, at kommunen er i kontakt med politiet to-tre gange om ugen om falske pas og personer, der kommer fra lande, hvor det er et kendt fænomen at gifte sig til en adgangsbillet.

Og at de derudover arbejder sammen med bureauer, som de har tillid til, gransker deres giftelystne kunder grundigt nok til at standse organiserede kriminelle.

- Det er jo ikke nyt for os, at vi skal være opmærksomme på, om alt er i orden. Så vi fortsætter den procedure, vi har haft i mange år, siger Jørgen Otto Jørgensen. 

Berlingske har søgt aktindsigt i udenlandske vielser i 10 danske kommuner for at få overblik over de udenlandske vielser.

Ud af Sønderborgs 997 udenlandske vielser sidste år var 164 af de viede eksempelvis fra Cameroun. Til sammenligning havde Langeland 804 udenlandske vielser sidste år. Her var kun fem fra Cameroun.