Samfund

Beredskab hjalp efter trafikuheld: Sprang for livet flere gange

Arkivfoto af et trafikuheld med fem biler på den nordjyske motorvej. Local Eyes / Local Eyes

Juleaften var beredskabsmedarbejdere flere gange ved at blive kørt ned efter et trafikuheld på en trafikeret fynsk vej.

Det var sent juleaften og allerhelst sad Kenneth Hørdum, der er indsatsleder hos Beredskab Fyn, sammen med familien i skæret fra et smukt juletræ.

Men ved 23-tiden kom opkaldet, der kaldte ham og hans kolleger ud til et trafikuheld med en fastklemt mand på Ring Nord på Fyn.

Indsatslederen overvejede at lukke den trafikerede ringvej nord for Svendborg helt, mens de ryddede op. Men Kenneth Hørdum valgte i sidste ende at åbne vejen, da der var mange, der var på vej hjem fra juleaften hos familie og venner.

Men det blev med livet som indsats, skriver Fyens Stiftstidende.

Sprang for livet

For utak blev beredskabets løn den aften, da Kenneth Hørdum og hans kolleger var ved at blive kørt ned to-tre gange og endda var nødt til at springe for livet, mens de dirigerede trafikken uden om de sammenkrøllede biler.

- Vi ville være flinke, fordi det er jul, og fordi vi ved, at folk gerne vil hjem, siger han til Fyens Stiftstidende.

- Men i fremtiden må vi overveje at lukke vejen og være ligeglade. Der mangler respekt for de blå blink og for vores arbejde, og det er ikke første gang, det her sker.

Over 500 bilister på fem timer

Det er langt fra første gang, at reddere frygter for deres sikkerhed, når de arbejder i vejkanten på motorveje og andre stærkt trafikerede veje.

- Vi oplever ofte, at kollegerne kommer hjem og fortæller om oplevelser, hvor de har været tæt på et uheld ude ved kunderne, sagde stationsleder hos SOS Dansk Autohjælp, Anders Flink, til TV 2 Øst i august. 

Som mange andre, der arbejder på de danske veje, oplever han, at bilister ræser forbi, selv om der er sat advarselskilte op, og hastigheden er sat ned.

En sommerdag blev 529 bilister fanget af politiets fartkontrol ved et større vejarbejde på motorvejen nær Slagelse - på bare fem timer en dag i juli 2017.

- Det er lidt utroligt, at man ikke tænker over, at vi er mennesker, som går herinde og skal hjem til kone og børn. Vi går her faktisk for at gøre det nemmere, ikke for at genere nogen, sagde vejarbejder Jesper Sørensen.

Og efter sin oplevelse denne juleaften stemmer indsatsleder Kenneth Hørdum i og appellerer til at vise respekt for de blå blink og for beredskabsfolkenes arbejde.

- Det kan ikke passe, at vi bliver tvunget til at lukke vejene, for at kunne arbejde på en forsvarlig måde, siger han.