Samfund

Udlændinge gifter sig i Danmark for at komme ind i EU, lyder advarsel - DF vil stramme regler

Ægteskabslovgivningen er for lempelig, mener Dansk Folkeparti.

Antallet af udenlandske par, der kommer til Danmark for at blive gift, er vokset drastisk.

Og den voksende bryllupsturisme i flere af landets kommuner finansieres af et stigende antal ægteskaber mellem udlændinge. Ægteskaber som Europol advarer om udnyttes til kriminalitet.

Det skriver Berlingske.

Sidste år blev 10.437 udenlandske par viet i 10 danske kommuner. Kun 3280 danske par blev viet i de samme kommuner. Det er en fordobling af de udenlandske vielser på 10 år.

Alene på Ærø er vielseskontoret gået fra at vie 125 udenlandske par i 2006 til i år at vie cirka 4600 udenlandske par.

Europol advarer ifølge Berlingske om, at sådanne giftermål i stigende grad udnyttes til kriminalitet, hvor organiserede kriminelle arrangerer proformabryllupper mellem kvindelige EU-borgere og mænd uden for EU.

Ægteskabet kan nemlig være en billet til opholdstilladelse i EU, hvis man som ikke EU-borger fra for eksempel Pakistan eller Nigeria bliver gift med en EU-borger fra for eksempel Bulgarien, Letland eller Slovakiet.

DF vil have strammet op

Det er stærkt problematisk, mener Danske Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen.

- Det holder ikke, at folk kommer til Danmark og siger, at de ønsker at blive gift med hinanden, fordi de elsker hinanden, og så er det faktisk en bagvej til at få en lovlig opholdstilladelse i et andet europæiske land. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for vores nabolande, siger han til TV 2.

Derfor vil partiet have strammet op på området.

- Vi foreslår, at man strammer gevaldigt op på reglerne, fører mere tilsyn og stiller krav om, at begge personer som udgangspunkt har lovlig permanent opholdstilladelse, siger han og tilføjer:

- Så kan man lave nogle undtagelser, hvis for eksempel en dansk statsborger ønsker at blive gift med sin kæreste, og han eller hun kommer herop på et visum, og de kan dokumentere, at de har haft et længerevarende parforhold.

Udnyttes til menneskehandel

Ifølge Europol er proformavielserne i stigende grad knyttet til menneskehandel.

Organiserede kriminelle rekrutterer især fattige kvinder fra Østeuropa og gifter dem med ikke EU-borgere. Herefter bliver kvinden eksempelvis udnyttet til prostitution.

Til Berlingske bekræfter Rigspolitiet, at dansk politi har fået "konkrete henvendelser" om disse proformaægteskaber. Og derfor har Rigspolitiet iværksat en undersøgelse af fænomenet.

Problemet for politiet er ifølge vicepolitiinspektør Lars Mortensen, at der ikke er en central registrering af udenlandske ægteskaber i Danmark. Desuden går sagsbehandlingen i de danske kommuner meget hurtigt.

Berlingskes har søgt aktindsigt i udenlandske vielser i 10 danske kommuner for at få overblik over de udenlandske vielser.

Ud af Sønderborgs 997 udenlandske vielser sidste år var 164 af de viede eksempelvis fra Cameroun. Til sammenligning havde Langeland 804 udenlandske vielser sidste år. Her var kun fem fra Cameroun.