Samfund

Alkolinjen holder for første gang åbent i julen

Sidste år havde Alkolinjen ubesvarede opkald liggende, fortæller direktøren.

Julen er en højtid, der for mange danskeres vedkommende er forbundet med ekstra meget alkohol i glassene. Det kan give udfordringer i mange af de hjem, hvor et eller flere familiemedlemmer har et alkoholproblem.

Sidste år oplevede Alkolinjen, som giver telefonrådgivning til mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende, at de efter juledagene havde mange beskeder på telefonsvareren. Derfor har de i år for første gang valgt at holde åbnet den 25. og 26. december.

Min mor forsvandt ind i sin egen verden. Hun var ikke til stede længere. Jeg kunne gå og falde over flaskerne

Amanda Kristiansen om at holde jul hos sin alkoholiserede mor

- Sidste år havde vi 25-30 ubesvarede opkald liggende fra første og anden juledag. Og det er 25 mennesker, der ikke har fået hjælp, siger Peter Konow, direktør for Alkohol & Samfund, der sammen med Sundhedsstyrelsen står bag Alkolinjen.

Det er nemlig vigtigt at give rådgivning til personer med alkoholproblemer, i det øjeblik de selv ringer ind og ikke et par dage senere, fortæller Per Konow:

- Den 27. eller 28. december kan motivationen være forsvundet, og problemet er ikke så nærværende. Man er enormt god til at fortrænge, at problemer eksisterer. Men når man står med problemet i frisk erindring, er det meget nemmere at motivere sig til at handle på det problem, der er.

Går ud over familien

Det er ikke kun personer, som har et alkoholproblem, der ringer til Alkolinjen. Det kan også være de pårørende, der søger råd, fordi den berusede kan være for fuld til selv at ville tage samtalen.

Og særligt i julen, hvor der er forventninger til, at det skal være en hyggelig tid med familien, kan alkoholen give problemer, fordi hyggen forsvinder, når man oplever, at en pårørende drikker for meget. Især når der er børn i familien.

Det kan Amanda Kristiansen nikke genkendende til. Hun voksede op med en alkoholiseret mor, og fra hun var to til 10 år gammel, var hun under den kommunale forvaltnings ansvar. Men i julen blev hun hentet hjem af sin mor.

- Det skulle være hyggeligt, og vi skulle holde jul sammen som en rigtig familie. Men det var også tit i julen, det (morens alkoholforbrug, red.) eskalerede rigtig voldsomt, siger Amanda Kristiansen, der er ambassadør for TUBA – Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere.

Hun husker, at moren og hendes skiftende kærester drak voldsomt, og tit endte det med, at de sloges eller havde voldsom sex.

- Min mor forsvandt ind i sin egen verden. Hun var ikke til stede længere. Jeg kunne gå og falde over flaskerne. Jeg var bare ikke en del af hendes verden mere. Og så blev hun ofte aggressiv og voldelig, siger hun og fortsætter:

- Hvis jeg eller en anden brød ind i hendes verden og gjorde hende opmærksom på, at det, hun gjorde, ikke var rigtigt, så truede hun med at begå selvmord. Så sidder der et lille barn og tænker: ”Hvad med mig?”

Amanda Kristiansen ville ønske, hun dengang selv havde muligheden for at ringe til et sted som Alkolinjen. Hun mener, det burde være et krav, at et sådant sted holder åbent i juledagene, så der er adgang til hjælp.

- Det er enormt relevant, at man kan ringe, hvis for eksempel forældrene går hjemmefra, besvimer og går kolde af dødsdruk eller begynder at tæve hinanden. For det er ikke altid, underboen eller naboen er hjemme. De er jo også ude til jul. Så det, at man kan ringe til nogen, er ekstremt vigtigt. De kan slukke en ildebrand her og nu og sørge for, at de børn, der sidder hjemme og ikke aner deres levende råd, får hjælp.

Problemerne forstærkes i julen

Børnetelefonen, der drives af Børns Vilkår, er åben alle dage, året rundt. Og de havde allerede den 24. december en del opkald fra børn, der ringede og var bekymrede for, hvordan juleaften skulle gå, fordi forældrene har et alkoholforbrug, som bliver værre juleaften, fortæller Solveig Jessen, børnefaglig konsulent for Børns Vilkår.

- Det generelle billede er, at der kommer skænderier, og så bliver der en meget ubehagelig stemning, især for børn. Og nogle af de børn, der henvendte sig, nævnte, at der også var små søskende, som de så skulle tage sig af.

Og ved Børnetelefonen kan de også mærke, at det kan være særligt svært for børnene i julen.

- Julen er en tid, hvor der er lagt op til, at vi alle sammen skal have det godt, og vi skal have det godt i familien og smile og være glade. Det bliver måske forstærket, at det er svært, hvis man lever i en familie, hvor man ikke hygger sig ret meget. Man kan også føle sig endnu mere ensom i julen, hvor skolen er lukket, og hvor man ikke er tæt på kammeraterne, siger Solveig Jessen.

Ifølge TUBA er der 122.000 børn, som lever i en familie med alkoholproblemer.

Har du brug for rådgivning, kan du ringe til Alkolinjen på 80200500 eller Børnetelefonen på 116111.