Samfund

Tidligere bykonge er død

I 23 år var John Winther konservativ borgmester på Frederiksberg. Han blev 82 år.

John Winther, der er tidligere folketingspolitiker og borgmester på Frederiksberg, er død. Han blev 82 år gammel.

Det skriver TV 2 Lorry lørdag formiddag.

I 23 år var han borgmester i Frederiksberg Kommune for Konservative. Det gør ham til en af de længst siddende borgmestre i Danmark.

Sad i Folketinget af to omgange

På Facebook sender Winthers parti sine kondolencer.

- Vi har med stor sorg modtaget meddelelsen om, at vores tidligere borgmester - den legendariske John Winther - er gået bort.

- John Winther elskede Frederiksberg. Han var et varmt, vidende og engageret menneske, som gjorde en stor forskel for Frederiksberg. Han formede og fremelskede det Frederiksberg, vi holder af i dag. Æret være John Winthers minde, og vores kondolence til hele familien, skriver partiet på sin Facebook-side.

Det var i 1978, at Winther blev konservativ borgmester. Inden da sad i Folketinget af to omgange. Første gang fra 1970 til 1971 og anden gang fra 1977 til 1978, inden han skiftede til lokalpolitik.

- Frederiksberg er en god størrelse for en by - og det har været vigtigt for mig at bevare dens provinsielle charme. Her kender vi hinanden og har god kontakt med borgerne. Og så er jeg stolt af den gennemgribende udbygning og byfornyelse, vi har foretaget i min tid. I dag stiger børnetallet i kommunen, fordi unge mennesker gerne vil bo her, sagde John Winther til Berlingske i 2000, da han gik af som borgmester.

Mads Lebech overtog borgmesterhvervet efter John Winther og sad på posten indtil 2009, hvor den nuværende borgmester Jørgen Glenthøj fik borgmesterkæden på, skriver TV 2 Lorry.