Samfund

Nu er det bekræftet - Nordjyske får skambidt og dræbt af ulve

​Fåreavlere kan nu se frem til at få erstatning for ulveangreb.

To gange i november og én gang i begyndelsen af december angreb og dræbte ulve nordjyske får.

Sådan lyder det fra Miljøstyrelsen, som nu har afsluttet vurderingen af tre formodede ulveangreb.

Obduktioner og dna-prøver fastslår, at to får ved Aggersund og et ved Bjergby blev dræbt af en eller flere ulve.

- Vi kan ikke sige, om det er den samme ulv i alle tilfælde eller en ulv, som vi kender fra ulveregistret i Tyskland. Her afventer vi en nærmere individanalyse af dna-prøverne, siger kontorchef Annette Samuelsen fra Miljøstyrelsen ifølge TV 2 Nord.

De nordjyske fåreavlere kan nu se frem til en erstatning, har styrelsen bestemt.

23 bekræftede ulveangreb i år

De døde får er langt fra de eneste, som har måtte lade livet efter mødet med en ulv.

I løbet af årets første ti måneder er der registreret hele 23 ulveangreb, skriver Ritzau.

- Nogle gange har ulven taget ét får ad gangen, mens det andre gange har taget tre ad gangen. I enkelte tilfælde har ulven dræbt fem på én gang, siger Annette Samuelsen til mediet.

Den sidste ulv herhjemme blev skudt i 1813, men de senere år er ulven genindvandret sydfra, og i 2012 blev 'Thy-ulven' fundet død i Hanstholm-reservatet og med sikkerhed anerkendt som ulv.

Er ulven svømmet til Fyn?

Jylland er dog ikke det eneste sted, hvor ulve gør livet hårdt for dyr og deres ejere.

I marts vakte det stor opsigt, da en ulv blev identificeret på Fyn. Grundige dna-analyser af et dødt rådyr med tydelige bidemærker i halsen afslørede for første gang i nyere tid ulve-dna uden for Jylland.

- Det bekræfter endnu engang, at ulven er på vej ind i Danmark for at blive her, hvis vi vil have den, sagde Carsten Rahbek, professor i biologisk mangfoldighed ved Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet.

Forsker vurderer, at der er en håndfuld ulve i Danmark - og selv om fundet på Fyn er overraskende, vil vi ikke se den på Sjælland foreløbig.

Ingen ved fortsat, hvorvidt den fynske ulv er løbet over en af Lillebæltsbroerne fra Jylland, eller om den er svømmet.

- Ulven er en fremragende svømmer. Faktisk har den svømmehud mellem forpoterne, og den kan svømme op til 13 kilometer, forklarede Carsten Rahbek i marts.

Først tilskud til ulvehegn efter tre angreb

Trods de tre nye bekræftede ulveangreb i Jylland har Miljøstyrelsen dog ikke planer om at give tilskud til ulvesikring med indhegning i Nordjylland.

- Vi følger forvaltningsplanen fra 2014, der siger, at vi kan yde tilskud til ulvesikring af hegn i områder, hvor Miljøstyrelsen vurderer, at risikoen for ulveangreb er særlig stor. Det er lidt for tidligt at tale om det i disse tilfælde, ligesom vi har den antagelse, at der er tale om en enkelt strejfer. Ulve er jo højmobile dyr, der hurtigt kan være væk fra et område igen, siger kontorchef Annette Samuelsen.

En naturfotograf, Vagn Donskov fra Sørvad, mødte den 10. september en ulv i en plantage i Vestjylland. Se hans unikke optagelse nedenfor.

En naturfotograf mødte den 10. september en ulv i en plantage i Vestjylland. Optagelser af dyret imponerer ulveforsker. Video: TV Midtvest

Ifølge TV 2 Nord har Miljøstyrelsen en tommelfingerregel om, at der kan udbetales hegnstilskud til husdyrholdere, hvis der indenfor et halvt år og på et afgrænset område har været tre dokumenterede ulveangreb.

- Men det er selvfølgelig lidt situationsbestemt og afhænger også af anbefalingen fra den lokale vildtkonsulent. Vi følger udviklingen i Nordjylland ret tæt og opfordrer husdyrholdere til at holde godt øje med deres dyr. Det er vigtigt, at man melder hurtigt ind til vildtkonsulenten, så vi kan få taget en dna-prøve hurtigst muligt, hvis der er mistanke om et ulveangreb, siger kontorchefen.

Små 100.000 kroner i erstatning

Hvis man finder sit dyr dødt og mistænker, at en ulv kan stå bag, skal man altid kontakte sin lokale vildtkonsulent. Konsulenten vil undersøge dyret og tage dna-prøver fra bidmærkerne for at bekræfte, at der er tale om et ulveangreb.

Ifølge Ritzau er der i årets første 11 måneder blevet udbetalt 94.556 kroner i erstatning som følge af ulvenes glubende appetit. Det er mere end fem gange så meget som i 2016, hvor staten måtte punge ud med 16.950 kroner.

Pengene er primært givet til fåreavlere i området syd for Holstebro, hvor et ulvepar har etableret sig. Parret fik tidligere på året otte hvalpe.