Samfund

Juletrafikken glider, men blæst giver problemer på flere broer

Vindfølsomme køretøjer frarådes at køre over Vejlefjordbroen og Øresundsbroen.

"Driving home for christmas..."

Netop nu nynner en del danskere måske med på denne melodi, mens de sidder med hænderne på rattet, som passager i et tog eller bus eller måske i et fly.

TV 2 har rådført sig med Vejdirektoratet, DSB og Københavns Lufthavne, der alle giver deres bud på de bedste tidspunkter at rejse mod juletræet og pakkerne.

Derudover er det værd at holde øje med prognoserne på TV 2 Vejret, der allerede nu varsler om vindstød af stormstyrke

God plads på vejene 

Kører du i bil, er der godt nyt. Vejdirektoratet fortæller, at trafikken overordnet glider fint, og at der er fin plads på vejene. 

Bilister opfordres dog til at holde afstand til hinanden, så risikoen for sammenstød mindskes. 

- Det er selvfølgelig vigtigt at holde god afstand til den forankørende. Jo flere biler, jo større er sandsynligheden for ulykker, som skaber endnu mere kø, siger Mette Nedergaard, der er vagthavende ved Vejdirektoratet.

Grundet blæst frarådes vindfølsomme køretøjer at køre over Vejlefjordbroen og Øresundsbroen.

Juletrafikken glider fint på Køge Bugt Motorvejen den 23. december

Trafikken kan risikere at blive tæt på Fynske Motorvej i den vestlige del, i Trekantsområdet og på Motorvej E45 mellem Kolding og Aarhus, oplyser Vejdirektoratet. Derudover vil Køge Bugt Motorvej, Vestmotorvejen mod Storebælt samt motorvejen op mod færgehavnen på Sjællands Odde blive ramt af meget trafik.

Pladsbillet letter rejsen med tog

Skal du med tog, skal du især forvente, at lillejuleaften byder på fyldte kupéer - særligt i tidsrummet fra klokken 12-15. 

Derudover råder DSB sine kunder til at købe en pladsbillet til 30 kroner, da der er meldinger om flere udsolgte afgange. 

- Flere af vores afgange fra København mod Frederikshavn, Struer og Sønderborg er fuldt booket. Til gengæld har vi indsat ekstra tog mellem København og Aarhus, og her er der stadig godt med plads. Men man skal til at booke nu, siger Tony Bispeskov, som er informationschef hos DSB. 

I alt forventer DSB op mod 150.000 passagerer i juledagene - og det er samme antal som sidste år. Alene den 23. december forventes 45.000 passagerer at rejse hjem til jul med tog. 

- Men i år fordeler juletrafikken sig over to dage, så vi forventer faktisk, at der bliver mindre travlt. Erfaringen viser, at hvis vejret er nogenlunde, og vi ikke pludselig får sne eller glatføre, så kommer det hele til at glide fint, siger Tony Bispeskov.

Har du ikke noget imod, at turen gennem landet tager lidt længere tid, er der ofte mere plads at finde i et intercitytog end i et lyntog, lyder det endvidere.

Ingen travlhed i lufthavnene 

Skal du flyve, kan du være ganske rolig. For Københavns Lufthavne er den 23. december ligeledes den travleste rejsedage i julen, men her forsvinder en stor del af lufthavnens daglige kunder, lyder det. 

- I hverdagen består 50 procent af vores rejsende af forretningsfolk, og det er de færreste af dem, der flyver i julen. Derfor vil man ikke opleve særlige forsinkelser, eller at lufthavnen virker overfyldt, siger pressevagt Lars Lemche.