Samfund

19 unge kunne ikke få job, men så fik de en racercykel af kommunen

Aabenraa Kommune har haft stor succes med et projekt, der skal få unge ud af kontanthjælp. I dag er langt de størstedelen i job eller under uddannelse

For knap et år siden startede 19 unge kontanthjælpsmodtagere på et noget utraditionelt jobskabelsesprojekt. De skulle job- og cykeltrænes.

Projektet kulminerede i sommers, da de unge cyklede hele vejen fra Aabenraa til Frankrig op ad Alpe d'Huez’ stejle bjergside.

Og det ser ud til at have givet pote. 18 ud af de 19 unge er nemlig væk fra offentlig forsørgelse og i job eller uddannelse i dag.

- Det er det bedste, der nogensinde er sket, det er det virkelig, siger Annica Villadsen, der deltog i projektet.

I dag har hun fuldtidsarbejde som produktionsmedarbejder på ventilation- og isoleringsvirksomheden Øland.

En overskudsforretning

Projektet hedder 'Unge på toppen' og er et samarbejde mellem Aabenraa kommune og lokale transportvirksomheder, og selvom det har kostet tusindvis af kroner, er det en overskudsforretning.

- Havde vi bare fået halvdelen væk fra forsørgelse, havde vi sådan set haft det, der hedder et ”breakeven”, altså en balance i økonomien, siger Søren Lorenzen, stabs- og arbejdsmarkedsdirektør i Aabenraa Kommune.

De unge begyndte at gå i jobtræning og praktik, men de fik også udleveret en racercykel til cykeltræning. Og spøger man projektlederen er netop den fysiske udfordring central.

- De var gået i stå, havde forkerte vaner og kunne ikke overkomme noget. Kom der en lille forhindring, gav de op, tog hjem og lagde sig i sengen. Det at de er kommet i god form, har gjort, at de nu kan overkomme de forhindringer, de normalt gav op overfor, siger Thomas Sonne-Schmidt.

- Det betyder alt

Siden projektets start har de unge trænet sig til en bedre form og ikke mindst til en stærkere psyke.

Det har Annica Villadsen mærket.

- Det betyder alt. Det har gjort mig selvsikker på så mange punkter. Hvor jeg førhen har gået og sagt, ”jamen, det kan du ikke”, har jeg nu fundet ud af, at jeg kan, hvad jeg vil, siger Annica Villadsen.

De 19 unge i projektet er alle under 35 år og var ved projektets start en del af landets 108.000 kontanthjælpsmodtagere, der havde fået stemplet 'ikke-arbejdsmarkedsparate'.

Men det stempel er nu fortid for langt størstedelen af deltagerne. Også for Keld Agerholm Brogaard, der i dag arbejder ved Dania Bikes og thomassonne.dk, og han er ikke i tvivl om, hvad han har fået ud af projektet.

- En masse gå på mod, en masse tro på mig selv og en masse selvtillid. At jeg kan gå ind til noget, og - selvom jeg ikke tror på det - få det vendt om, siger Keld Agerholm Brogaard.

- Nu har jeg muligheden for at fortælle noget, jeg er stolt af.

Et brud med hverdagen kan knække koden

Ifølge forskningsleder og professor ved Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, Noemi Katznelson er positivt stemt overfor Aabenraa Kommunes cykel- og jobprojekt.

Der er gode chancer for læring, når de unge hives ud af den hverdag, de kender, forklarer forskeren.

- Det skaber mulighed for at udvikle sig både personligt, fagligt og socialt. De ting er jo ellers normalt delt op, men her arbejder man intensivt med alle tre, siger Noemi Katznelson.

Hun ser kun én akilleshæl ved projektet, og det er, hvordan succesraten vil se ud på længere sigt.

 - Der er fare for, at de falder tilbage i deres gamle mønstre, og at der derfor ikke er en langtidseffekt.

Se, hvordan det så ud, da Annica Villadsen i sommers krydsede målstregen på toppen af Alpe d'Huez:

Aabenraa Kommune har sendt 20 unge kontanthjælpsmodtagere til Sydfrankrig på cykel. 14 nåede hele vejen til toppen af Alpe d?Huez, og flere er nu tættere på et nyt job. Video: Mikkel Secher